Teriyaki zalm met gewokte paksoi en zwarte rijst
- Door Judith Pagrach
- Japans
- voor 2 personen
- Totale benodigde tijd30 minuten
Aangezien ik een foodblog heb, kook ik heel vaak iets nieuws. Sterker nog, we eten zelden iets vaker dan 1 keer. Dit recept is daar een uitzondering op. Teriyaki zalm is echt mijn 'go to' recept. Als ik geen inspiratie heb en ik wil toch iets lekkers en gezonds, dan komt deze teriyaki zalm al snel in me op. Vaak eten we daar paksoi bij, soms ook spinazie. Misschien denk je 'goh, ingewikkeld.' Dat is het echt niet! Als je weinig tijd heb, kun je de zalm de avond van tevoren al marineren en hem zo de volgende dag in de oven schuiven. Het wokken van de paksoi heb je met een paar minuten gedaan en door twee simpele smaakmakers, smaakt de paksoi nog lekkerder! Zwarte rijst heb ik zelf overigens bij AH gekocht, maar de toko heeft het vast ook. Waarom ik zwarte rijst gebruik? Het is gezonder dan witte rijst, doordat het onbewerkt is, net als bijvoorbeeld zilvervliesrijst. Daarnaast bevat zwarte rijst van nature meer vezels en vitamines. Qua smaak en structuur is het iets steviger dan witte rijst. Uiteraard kun je ook gewoon witte rijst, of zilvervliesrijst gebruiken. Als je het belangrijk vindt om gezond te eten, kun je dus wel beter zwarte rijst of zilvervliesrijst eten. Je hebt hier ook langer een verzadigd gevoel van.
Teriyaki zalm met gewokte paksoi en zwarte rijst
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Totale benodigde tijd30 minuten
voor 2 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 300 gram zalm
- 1 rode peper
- 1 teentje knoflook
- 1 tl verse gember
- 2 el sojasaus
- 2 el arachideolie
- 1 tl mirin
- 1 tl kokosbloesemsuiker
- 1 tl maïzena
- 300 gram paksoi
- 1 teentje knokflook
- 1 tl sesamolie
- 200 gram zwarte rijst
Benodigdheden
- ovenschaal
- wok
- blender, staafmixer of keukenmachine
Instructies
- Meng de gember, peper, sojasaus, suiker, mirin, knoflook en maïzena tot een gladde pasta (met de blender of staafmixer).
- Snijd de zalm in blokjes van ca. 5 x 5 cm en leg ze in de ovenschaal. Giet de saus over de zalm heen en verdeel deze goed. Dek de ovenschaal af met plasticfolie en zet een kwartier in de koelkast.
- Verwarm intussen de oven voor op 180 C.
- Kook de zwarte rijst volgens de instructies op de verpakking.
- Haal het plasticfolie van de ovenschaal af en bak de zalm 20 minuten.
- Was de paksoi goed en snijd de achterkant van de paksoi af. Snijd de paksoi in grove stukken.
- Zet de wok op hoog vuur en giet er wat arachideolie in. Voeg de paksoi toe, pers een teentje knoflook uit boven de wok en bak ca. 5 minuten. Voeg aan het einde sesamolie toe.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 879 | Calorieën uit vetten 353 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 39g, Waarvan | 60% | |
Verzadigde vetzuren 8g | 39% | |
Transvetzuren g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 14g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 12g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Heerlijk gerecht. Vooral die gemarineerde zalm in de oven is een vondst en ga ik vaker maken. Ik had geen mirin in huis, maar dat miste ik niet.
Leuk dat je de teriyaki ook hebt gemaakt Sylvia :)!
ga ik zeker maken. Juist 1 vraagje… Bedoel je paprika of zo’n kleine peper als je peper zet in je recept?
Hi Evelyne, ik bedoel echt de kleine pittige rode pepers. Dit kun je uiteraard naar smaak doen. Hou je niet zo van pittig, schraap dan eerst de zaadjes eruit :).
Ziet er overheerlijk uit. Ga het nu klaarmaken. Kan alleen geen kokosbloesemsuiker vinden en heb het vervangen door vanillesuiker. Ga volgend keer eens kijken in AH die hebben wellicht wel kokosbloesemsuiker.
Hi Patrick, heeft het gesmaakt? Een goed alternatief is bruine basterdsuiker!
Waar kun je mirin krijgen, en waar kun je dat evt. door vervangen?
Mirin kun je bij de grotere supermarkten zoals Albert Heijn kopen in het Aziatische schap. Je kunt het eventueel vervangen door een mengsel van azijn en suiker (3 delen azijn 1 deel suiker).