Op een regenachtige zondagmiddag in december was ik uitgenodigd voor een kookworkshop in het nieuwe Bossche restaurant Noble. Edwin Kats, die eerder 3 Michelinsterren verzamelde (2 zelf in La Rive en 1 onder Cas Spijkers in De Swaen) opende in 2013 het restaurant in vormalig sterrenrestaurant Chalet Royal. Het nieuwe thema van Noble is shared dining en daarbij bieden ze ook kooklessen aan. Naar eigen zeggen voor "de gevorderde amateurkok". In groepjes van twee gingen we aan de slag en aan het einde van de middag hadden we een heerlijke 4-gangen lunch. Hoewel ik met mijn kookpartner verantwoordelijk was voor het dessert, besloot ik toch thuis een van de andere recepten te maken. Het werd de Thaise tom ka kai soep met kabeljauw. Ik heb wat kleine aanpassingen gemaakt, maar volgde grotendeels het recept. Vanaf januari zijn de masterclasses bij Noble Academy voor iedereen te volgen.
Tom ka kai soep volgens Noble Academy
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaaktvoor 2 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 200 gram kabeljauw gefilleerd en in 4 stukken gesneden
- rasp van 1/4 limoen
- 1 el verse koriander fijngesneden
- 40 gram jullienne van shiitake (jullienne is een snijtechniek waarbij er hele dunne reepjes worden gesneden)
- 400 ml kokosmelk
- 200 ml visfond
- 100 ml kipbouillon
- 2 citroengras (sereh) stengels
- 1 teen gember geschild
- 1 teen laos geschild
- 2 el limoensap
- 2 tl nam pla
- 250 gram shiitake
- 1/2 rode peper
- zeezout
Benodigdheden
- blender of staafmixer
- ovenschaal
Instructies
- Maak eerst de basis door de fond en de bouillon te mengen en hier de laos, gember, sereh en peper een toe te voegen. Laat dit 20 minuten op laag vuur trekken. Haal na 20 minuten alles eruit of haal de soep door een zeef zodat je alleen bouillon overhoudt.
- Verwarm de oven voor op 120 C. Bestrooi de kabeljauw met zeezout en bak gedurende 15 minuten in de oven.
- Voeg de kokosmelk, de shiitake (niet de jullienne!), limoensap en nam pla toe aan de bouillon en laat 10 minuten koken. Pureer in blender of met de staafmixer.
- Leg de kabeljauw in het midden van het bord en schenk de soep eromheen. Garneer met koriander, de jullienne gesneden shiitake, limoenrasp en een reepje peper.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 586 | Calorieën uit vetten 370 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 44g, Waarvan | 68% | |
Verzadigde vetzuren 37g | 184% | |
Transvetzuren g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 2g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 1g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
lekker recept, al smaakte de aangehouden hoeveelheden bij ons meer naar paddenstoelensoep dan tom-ka-kai. Ik ga het met minder paddenstoelen proberen. Nog meer tips?
Ah jammer. Minder paddenstoelen icm meer vulling zou hierbij inderdaad goed kunnen helpen :-).