Winterse stoofpot met kruidkoek en port

  • voor 4 personen
Terug naar categorie Ga naar recept

Deze winterse stoofpot bevat onder meer kruidkoek, rundvlees, speculaaskruiden en port. Zo op het eerste oog misschien een vreemde combinatie, maar het zorgt voor een lichtzoete en toch kruidige smaak. Ideaal voor een koude winteravond! De kruidkoek zorgt naast smaak ook voor een dikke, stroperige saus.

Winterse stoofpot met kruidkoek en port

Winterse stoofpot met kruidkoek en port

Aanpassen porties:

voor 4 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 700 g magere runderlappen in stukken van 5 x 5 cm gesneden
  • 3 wortels geschild en in stukken gesneden
  • 2 uien
  • 400 ml port
  • 1 el speculaaskruiden
  • 4 plakken kruidkoek in grove stukken
  • snufje zout

Benodigdheden

braadpan

Instructies

  1. Snijd de uien in ringen. Doe een klein beetje olijfolie in de braadpan en voeg de uienringen toe. Bak totdat deze glazig beginnen te worden. Voeg nu de rundvleesstukjes en zout toe en bak totdat deze gaar beginnen te worden.
  2. Doe nu de port erbij, samen met de kruiden, wortel en de stukken kruidkoek. Draai het vuur op zijn laagst. Idealiter doe je nog een vlamverdeler onder de braadpan, maar dit hoeft niet.
  3. Laat het geheel 3 uur sudderen, met de deksel op de pan. Roer af en toe goed door zodat de kruidkoek niet aan de bodem gaat plakken.
Lekker met rijst of aardappelpuree!

8 reacties op “Winterse stoofpot met kruidkoek en port

  • Bep

    geweldig lekker ik heb lam schouder gebruikt i.p.v.runderlappen en gember koek i.p.v. kruidkoek ga het nu voor de tweede keer maken

    Beantwoorden
  • Bep

    het is zo lekker dat ik er zelf een draai aan heb gegeven ik maak dit in mijn tajine een geweldige pot om stoofschotels te maken i.p.v. runderlappen gebruik ik lamsschouder en gemberkoek i.p.v. kruidkoek gewoon omdat ik die altijd in huis heb

    Beantwoorden
  • Anique

    Ik heb het op dit moment op staan en het hele huis ruikt heerlijk. Ik vond het alleen wel een beetje onduidelijk welke Port ik moest gebruiken maar ik ben voor Ruby Port gegaan. Ook de kruidkoek plakken.. hoe groot hoe veel of misschien hoeveelheid gram was handiger geweest. Nu ben ik wel fan van op “gevoel” Koken, dus heb ik het zelf naar eigen smaak gemaakt. Mijn pan heeft zijn beste tijd gehad dus hier en daar wat aangekoekt maar nachtje in de sop en het is zo weg.. haha. Nu maar weer even door roeren en over een uurtje aan tafel.

    Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Het zal vast heerlijk hebben geroken :-). Qua plakken, ongeveer zo dik als de voorgesneden plakken, dus enkele centimeters. Ruby port lijkt me heerlijk. Elke rode port is prima in dit gerecht.

      Beantwoorden
    • Esmee Vonk

      Hi, bedankt voor je reactie! Tijdens het verhitten, verdampt de alcohol grotendeels, maar ervaar je toch de heerlijke smaak. In vergelijking met vergelijkbare recepten klopt de hoeveelheid port. Als het je niet zo lekker lijkt, kun je altijd ietsjes minder gebruiken, dat maakt niet uit. Veel kookplezier :-)

      Beantwoorden
  • Lizzy

    Ik heb het één pietsies anders gemaakt ,rundvlees helemaal ontvliest,rode ordinaire Port,Sterre kruid,kaneel,peper,zout.kruidnagel,laurierblad ,wortel paddestoel,eventueel gemengd. Tarwe meel ivm te veel suiker in de ontbijtkoek. Vlees aanbraden in boter en olijfolie,een eetlepelmeel na het aanbraden ,over het vlees strooien,goed mengen met het vlees,rodeport door het gebraden vlees door koken ,waar na boullion tot alles onder de saus staat kruiden toevoegen, sudderen tot het vlees gaar is,paddenstoelen aanbraden met zout en peper en knoflook bruin bakken en toevoegen. Heerlijk kost moeite maar dan heb je wat.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *