Zoervleisj (Limburgs stoofvlees)
- Door Judith Pagrach
- Nederlands
- voor 4 personen
- Voorbereidingstijd20 minuten
- Kooktijd4 uur
Laat je vooral niet afschrikken door de tijd die staat voor het maken van zuurvlees (zoervleisj). Het recept zelf is echt heel makkelijk! Je marineert het vlees en laat het 24 uur intrekken. Vervolgens is het echt een fluitje van een cent! Voor dit recept kun je sukadelappen of riblappen gebruiken. Sukadelappen bevatten iets meer vet en zullen wellicht dus iets malser worden. Ik gebrukte zelf riblappen en het resultaat was heerlijk! Uiteraard aten we het op de traditionele manier. Nouja, soort van ;-). Eigenlijk hoor je hier dikke frites bij te eten. Wij aten er Franse frietjes en rode kool bij.
Zoervleisj (Limburgs stoofvlees)
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd20 minuten
- Kooktijd4 uur
voor 4 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 600 gram riblappen
- 2 medium witte uien
- 2 laurierblaadjes
- 1/8 tl zwarte peper
- 1/4 tl witte peper
- 3 kruidnagels
- 200 ml rode wijnazijn
- 200 ml water
- 3 plakjes ontbijtkoek
- 2 el appelstroop
- klontje roomboter
Benodigdheden
- pan met deksel om in te stoven (bij voorkeur gietijzer)
- luchtdichte plastic bewaardoos
Instructies
- Snijd het vlees in blokjes van ca. 5 x 5 centimeter.
- Snipper de uien grof.
- Doe de uien en het vlees in de bewaardoos. Voeg kruidnagel, laurierbladeren, beide pepersoorten, azijn en water toe.
- Sluit goed af en bewaar minstens 24 uur in de koelkast.
- Zet de pan op hoog vuur en voeg een klontje boter toe.
- Haal het vlees en ui uit de marinade en bak het vlees aan totdat het rondom bruin in. Voeg nu de marinade toe en draai het vuur zacht.
- Plaats de deksel op de pan en laat minstens 4 uur sudderen.
- Na 4 uur verkruimel je de ontbijtkoek en voeg je deze, samen met de appelstroop toe aan het stoofvlees.
- Serveer bij voorkeur met frites en bijvoorbeeld rode kool!
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 576 | Calorieën uit vetten 376 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 41g, Waarvan | 63% | |
Verzadigde vetzuren 14g | 68% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 15g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 7g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Ik ben dol op sudderlap recepten, maar niet op ontbijtkoek. Is dat essentieel?
Hi Karen, de ontbijtkoek bindt de saus. Het is dus op zich niet essentieel, maar de saus zal wel iets dunner zijn (alhoewel het al wel redelijk ingekookt is, dus écht heel dun zal het niet meer zijn). Ik zou dan wel een extra eetlepel appelstroop toevoegen om de smaken te balanceren.
Wat zijn sudderlappen?Bestaat er ren vlaams woord voor?
Hi Patrick, dat is runder stoofvlees, wat dus geschikt is om lang te stoven. Hier in Nederland hebben we bijvoorbeeld sukadelappen of riblappen, maar je slager kan je denk ik ook verder helpen!
Ah een van mijn lievelingsrecepten ever! Ik heb het een keer voor een Limburgs echtpaar gemaakt en de man zei toen ‘nog lekkerder dan die van mijn moeder’. Ik heb nog minstens een week trots rondgehuppeld ;)
Hahaha, nou inderdaad, een beetje compliment kun je niet krijgen :D!
Heerlijk! Als Limburgse maak ik het graag en smullen we er altijd goed van ?
Jaaaa, dat kan ik me voorstellen. Lekker hoor :)!
Moet er geen zout in?
Hi Nelleke, zelf heb ik er geen zout aan toegevoegd en dit eerlijk gezegd ook niet gemist. Je kunt er voor kiezen om dit wel te doen.
Voor de Belgen: gebruik hiervoor “Sirop de Liège”, eigenlijk een jarenlang bestaande siroop van appelen en peren. In Luik is dat een stadsrecept. Heerlijk bij stoofvlees, met een scheutje rode wijn. Smakelijk;
ik kan het recept niet afdrukken
Wat vervelend. Lukt het wel als je My Food Blog opent in een andere internetbrowser?