Zoete aardappel gratin met broccoli en prei
- Door Judith Pagrach
- Frans, Nederlands
- voor 4 personen
- Totale benodigde tijd30 minuten
Op de een of andere manier doen ovenschotels het altijd goed :). Ze zijn natuurlijk vaak lekker makkelijk en wat helemaal fijn is, is dat je alles al kunt voorbereiden en de ovenschotel alleen nog maar even in de oven hoeft te schuiven. Ik ging dit keer eens voor een gratin, maar dan wel een iets gezondere versie, met minder kaas en met zoete aardappel in plaats van een gewone aardappel. Deze gratin zit bovendien boordevol groenten waardoor je ongemerkt lekker veel vitamines binnenkrijgt. Panko is trouwens Japans broodkruim. Je kunt dit bij vrijwel alle supermarkten kopen. In dit recept zorgt het voor een lekkere bite, dus ik zou zeggen, probeer het ook eens!
Zoete aardappel gratin met broccoli en prei
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Totale benodigde tijd30 minuten
voor 4 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 2 zoete aardappels (geschild)
- 1 kleine broccoli (in kleine roosjes gesneden)
- 1 prei (in ringen gesneden)
- 1 teentje knoflook (geperst)
- 1/8 tl zwarte peper
- 1 tl platte peterselie (grofghakt)
- 100 gram panko
- 75 gram Parmezaanse kaas
- 40 gram roomboter
- 40 gram witte bloem
- 400 ml halfvolle melk
Benodigdheden
- pan om de groenten in te blancheren
- koekenpan voor de 'roux'
- ovenschaal
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 C.
- Snijd de zoete aardappels in plakjes en kook ze gedurende 10 minuten in ruim kokend water. Giet ze af.
- Kook vervolgens de broccoli 2 minuten in ruim water en giet af.
- Maak de 'roux' door de koekenpan op middelhoog vuur te zetten en de boter te laten smelten. Voeg de bloem toe en vervolgens beetje bij beetje de melk. Roer met een pollepel dor totdat de klontjes zijn verdwenen en de melk op is. Je zou aan het einde een dikke, witte saus moeten hebben.
- Meng de gekookte broccoli met de rauwe prei, de kruiden en de helft van de panko.
- Verdeel de helft van de zoete aardappels over de bodem van de ovenschaal.
- Bedek met het broccolimengsel en dek af met weer een laagje zoete aardappel.
- Spenkel tot slot de kaas en overgebleven panko over de gratin heen.
- Bak gedurende 5 minuten, totdat de schotel mooi goudbruin is.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 407 | Calorieën uit vetten 156 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 17g, Waarvan | 27% | |
Verzadigde vetzuren 10g | 51% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 4g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 1g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Je recept ziet er heerlijk uit, maar ik vraag me af wanneer de roux eroverheen komt. Je kunt dit ook niet goed op de foto zien. Zou je mij dit even kunnen mailen.
Ik vraag het me ook af mag ik ook weten wanneer het er overheen moet ga het vandaag namelijk eten en wanneer moet de peterselie eroverheen vriendelijk bedankt
Beste Annie, na de tweede laag zoete aardappel giet je de roux er overheen. Je kunt de gratin nadat deze klaar is garneren met peterselie of je kunt deze mengen door de roux.
Okey hartstikke bedankt ben benieuwd ?
En dat teentje knoflook moet door het mengsel of door die saus ?
Hallo,
Ziet er goed uit, hoeft het maar 5 minuten in de oven?
Hi Marjan,
Omdat je de groenten al gaart in de pan hoeft de schotel nog maar 5 minuten in de oven. Alleen voor het lekkere laagje bovenop :).
Oke top, bedankt voor je reactie.
Het was een heerlijke schotel! :)
Dag Judith,
wij aten daarnet je schotel en vroegen ons misschien af of de prei toch niet gestoofd of gegaard moet? We vonden de smaak nogal overheersend en scherp. Hebben we iets over het hoofd gezien?
Bedankt voor je reactie!
Hi Petra, ik heb de prei inderdaad niet geblancheerd of gestoofd. Je zou ervoor kunnen kiezen om dit wel te doen als je het nu te scherp vindt. Eet smakelijk en groetjes, Judith