Zoete aardappel gratin met broccoli en prei

  • voor 4 personen
  • Totale benodigde tijd
Zoete aardappel gratin met broccoli en prei

Op de een of andere manier doen ovenschotels het altijd goed :). Ze zijn natuurlijk vaak lekker makkelijk en wat helemaal fijn is, is dat je alles al kunt voorbereiden en de ovenschotel alleen nog maar even in de oven hoeft te schuiven. Ik ging dit keer eens voor een gratin, maar dan wel een iets gezondere versie, met minder kaas en met zoete aardappel in plaats van een gewone aardappel. Deze gratin zit bovendien boordevol groenten waardoor je ongemerkt lekker veel vitamines binnenkrijgt. Panko is trouwens Japans broodkruim. Je kunt dit bij vrijwel alle supermarkten kopen. In dit recept zorgt het voor een lekkere bite, dus ik zou zeggen, probeer het ook eens!

Ingrediënten

  • 2
  • zoete aardappels
  • (geschild)
  • 1 kleine
  • broccoli
  • (in kleine roosjes gesneden)
  • 1
  • prei
  • (in ringen gesneden)
  • 1 teentje
  • knoflook
  • (geperst)
  • 1/8 tl
  • zwarte peper
  • 1 tl
  • platte peterselie
  • (grofghakt)
  • 100 gram
  • panko
  • 75 gram
  • Parmezaanse kaas
  • 40 gram
  • roomboter
  • 40 gram
  • witte bloem
  • 400 ml
  • halfvolle melk

Benodigdheden

  1. pan om de groenten in te blancheren
  2. koekenpan voor de 'roux'
  3. ovenschaal

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180 C.
  2. Snijd de zoete aardappels in plakjes en kook ze gedurende 10 minuten in ruim kokend water. Giet ze af.
  3. Kook vervolgens de broccoli 2 minuten in ruim water en giet af.
  4. Maak de 'roux' door de koekenpan op middelhoog vuur te zetten en de boter te laten smelten. Voeg de bloem toe en vervolgens beetje bij beetje de melk. Roer met een pollepel dor totdat de klontjes zijn verdwenen en de melk op is. Je zou aan het einde een dikke, witte saus moeten hebben.
  5. Meng de gekookte broccoli met de rauwe prei, de kruiden en de helft van de panko.
  6. Verdeel de helft van de zoete aardappels over de bodem van de ovenschaal.
  7. Bedek met het broccolimengsel en dek af met weer een laagje zoete aardappel.
  8. Spenkel tot slot de kaas en overgebleven panko over de gratin heen.
  9. Bak gedurende 5 minuten, totdat de schotel mooi goudbruin is.
4 mensen willen het maken
7 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith.Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram

10 responses to “Zoete aardappel gratin met broccoli en prei

  • Kitty

    Je recept ziet er heerlijk uit, maar ik vraag me af wanneer de roux eroverheen komt. Je kunt dit ook niet goed op de foto zien. Zou je mij dit even kunnen mailen.

    Beantwoorden
  • Petra

    Dag Judith,

    wij aten daarnet je schotel en vroegen ons misschien af of de prei toch niet gestoofd of gegaard moet? We vonden de smaak nogal overheersend en scherp. Hebben we iets over het hoofd gezien?

    Bedankt voor je reactie!

    Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Hi Petra, ik heb de prei inderdaad niet geblancheerd of gestoofd. Je zou ervoor kunnen kiezen om dit wel te doen als je het nu te scherp vindt. Eet smakelijk en groetjes, Judith

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *