Glutenvrij bananenbrood met blauwe bessen
- Door Judith Pagrach
- Amerikaans, Overig
- voor 12 personen
- Voorbereidingstijd15 minuten
- Kooktijd1 uur
- Totale benodigde tijd1 uur en 15 minuten
Ik had al een paar pogingen gedaan om bananenbrood (of 'banana bread', zoals dat ook vaak wordt genoemd) te bakken. En echt mislukt waren ze niet, maar toch waren de recepten elke keer nét niet goed genoeg om te delen. Maar nu jongens, nu heb ik een overheerlijk, smeuïg bananenbrood wat fris en licht is. De combinatie van de citroen, de blauwe bes en de vanille zorgen voor de perfecte balans tussen lichtzoet en fris. Wat fijn is aan dit bananenbrood is dat het compleet glutenvrij is. Ik gebruik namelijk een mix van amandelmeel en havermout. Daarnaast is het lactosevrij en vrij van geraffineerde suikers. Inmiddels is bij ons de eerste lading al lang en breed op. Omdat het zo lekker vullend is, kan het prima als ontbijt of als tussendoortje. Wij gingen uiteraard voor beiden en aten het ook nog als post-workout-snack ;-). Ga je ook bananenbrood maken? Laat het me weten in de comments, altijd leuk om te lezen!
Glutenvrij bananenbrood met blauwe bessen
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd15 minuten
- Kooktijd1 uur
- Totale benodigde tijd1 uur en 15 minuten
voor 12 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 4 bananen
- 3 medium eieren
- 1 tl vanille-extract
- 1/2 tl kaneel
- 1 tl honing
- 25 ml kokosolie
- sap van 1 citroen
- rasp van 1 citroen
- 1 1/2 tl bakpoeder
- 150 gram amandelmeel
- 140 gram havermout
- snufje zout
- 200 gram blauwe bessen (vers of uit de diepvries)
Benodigdheden
- met bakpapier beklede bakvorm
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160 C.
- Prak de bananen met een vork. Kom je in de verleiding grover geweld (a.k.a. een staafmixer of iets dergelijks) te gebruiken? Niet doen! Dan krijg je namelijk een smoothie en wordt de consistentie veel te dun.
- Meng de gesmolten kokosolie, eieren, vanile-extract en honing door de bananen heen.
- Voeg vervolgens de rasp en citroensap toe.
- In een andere kom meng je amandelmeel, havermoutvlokken, zout, kaneel en bakpoeder.
- Voeg de droge ingrediënten toe aan de natte ingrediënten.
- Roer tot slot voorzichtig de blauwe bessen door het beslag heen.
- Giet het beslag in de bakvorm en bak in 50 à 60 minuten gaar. Check met een satéprikker of de cake gaar is en bak hem anders nog enkele minuten langer.
- De cake is vers natuurlijk overheerlijk, maar je kunt hem ook goed invriezen!
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 197 | Calorieën uit vetten 85 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 10g, Waarvan | 15% | |
Verzadigde vetzuren 3g | 13% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 1g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 0g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Hallo,
Ik vind met blauwe bessen ook heerlijk, maar doe er ook nog walnoten, kokosrasp en amanelschaafsel bovenop.En de rest vd ingrediënten die hierboven beschreven staan.
Klinkt ook lekker! :)
Dit bananenbrood ziet er echt hartstikke lekker uit! De combinatie van blauwe bessen, citroen en vanille lijkt mij heerlijk :)
Dankjewel Desiree :)! Ik vond het ook erg geslaagd: fris en toch zoet :).
Het staat NU in de oven. Ik ben heel benieuwd.
Ahhh, leuk! Hoe smaakte ‘ie :)?
Smaakt prima. Recept wordt bewaard!
Leuk om te horen An! Een fijn basic recept waar je ook weer je eigen draai aan kunt geven door er bijvoorbeeld ander fruit in te doen.
Hij is nog warm maar we konden niet wachten….
Hij smaakt heerlijk en voor herhaling vatbaar
Leuk zeg Riek! Haha, ja, als je het eenmaal ruikt kan je inderdaad niet wachten. Ik ken het gevoel :).
Hij was echt heerlijk! Ga hem voor vanavond sinterklaasavond weer maken, dan wat walnoten erbij proberen en decoreren met gv pepernoten om in het thema te blijven.
Wat een lekker idee, Stephanie! Misschien kun je zelfs wat verkruimelde pepernoten door het beslag doen als je een extra crunch lekker vindt :).
Yes, hij staat in de oven! Wilde ‘m al langer maken, maar nu eindelijk gelukt! Alleen avocado olie toegevoegd ipv kokosolie en ahornsiroop ipv honing en nog extra bramen en kruisbessen toegevoegd! Ik ben héél benieuwd!
Ennnn :-)? Hoe was ‘ie? Hebben de meiden er ook van gesmuld?
Hij was lekker! Wel een btje droog, hmpf toch iets te lang in de oven of misschien was die avocado olie niet the best choice….?..? De meisjes vonden m overigens heerlijk!!
Hij staat in de oven ik heb wat dadels en walnoten toegevoegd. ik.ben Benieuwd hij is niet eens voor mijn.
Is ‘ie lekker geworden Nathalia :-)?
Hoeveel kaneel moet er bij? Het staat wel vermeld in het recept, maar niet bij de ingrediënten.
circa 1/2 tl, dank voor het doorgeven, ik pas het aan!
Bedankt voor dit recept! Hij smaakt heerlijk.
Tip: kaneel ook bij de ingrediënten neerzetten
HEEEEEERLIJK!
Wat goed dat je zo hebt gesmuld van het recept :-)! Dankjewel voor je reactie!
Ik had veel overrijpe bananen in huis en vond dit recept. Het amandelmeel heb ik vervangen door boekweitmeel en ik had maar 2 eieren in huis ipv 3. Daarom wat extra bakpoeder toegevoegd.
En…het resultaat mag er zijn! Super lekkere luchtige bananen cake! Mijn kleinkinderen zullen er eerdaags óók van smullen 😊 Dank Judith!
Wat superleuk om te horen Wil, dankjewel voor je enthousiaste reactie :-). Ik hoop dat je kleinkinderen er ook lekker van gaan smullen!
Al lang geleden – in 2018 – werd opgemaakt dat kaneel wel in het recept staat, maar niet bij de ingredienten. Ik heb begrepen dat er een 1/2 tl bij moet. Maar misschien toch nog eens overzicht ingredienten aanpassen?
Dankjewel, ik heb het aangepast!
Net gemaakt vanmorgen; uit tijdnood in cupcakevormpjes gedaan ipv cakeblik. In 22 minuten de heerlijkste bananencupcakes!