Zomerse noedelsalade met tofu & ananas

  • voor 2 personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd35 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

In de zomer ga ik graag voor frisse 'bowls'. Net zoals deze heerlijke noedelsalade met tofu en ananas. Een noodle bowl van koude rijstnoedels, heerlijk op smaak gebracht en getopt met heel veel lekker. Onder andere tofu gemarineerd in ketjap en ananas.

Glutenvrije noodle bowl

Een topper van een gerecht! Heel erg lekker, snel te maken, gezond en op-en-top zomers. Bovendien is het recept helemaal glutenvrij (gebruik dat glutenvrije ketjap & sojasaus van bijvoorbeeld Go Tan) en helemaal plantaardig. Als je het eenmaal hebt gemaakt, komt 'ie ongetwijfeld vaker op het menu!

Of je het nu noemt een "noodle salade" of een "noodle bowl", deze creatie is een lust voor het oog en een feest voor je smaakpapillen. Je begint met een basis van rijstnoedels (wit of volkoren). Ideaal, want daardoor is het geschikt voor degenen die glutenvrij eten.

De noedels zijn van zichzelf een beetje flauw, dus we voegen lekker veel smaak toe. Zo ontstaat een feest van smaken en en texturen die samenkomen in elke hap.

Frisse dressing

De magie zit in de dressing. Een frisse en levendige combinatie van limoensap en sojasaus vormt de basis, waardoor de noedels een ziltige, frisse smaak krijgen. Voeg daar verse munt en verse koriander aan toe - twee kruiden die een explosie van aroma en kleur toevoegen aan het gerecht - en je hebt een dressing die de zintuigen prikkelt en je doet verlangen naar meer.

Tofu en ananas

Het hart van deze noedelsalade is de perfect gemarineerde tofu. We dompelen de tofu onder in een mengsel van ketjap en ananas, waardoor het een zoete en hartige smaak krijgt die heerlijk contrasteert met de frisse ingrediënten. De tofu absorbeert de smaken prachtig, en na het grillen krijgt het een lekkere textuur. De ananas karameliseert een beetje en dat levert een heerlijk resultaat op.

Het sappige, tropische fruit voegt een vleugje zonneschijn toe aan elke hap en zorgt voor een perfecte balans tussen hartig en zoet. Samen met de kleurrijke kleine tomaten en mini-komkommers voegt de ananas niet alleen smaak toe, maar ook een visueel feest dat je bord tot leven brengt.

Maak dus ook deze noodle salade met heel veel lekkers en geniet! Tip: serveer de salade met een garnering van geroosterde pinda's en rode peper in dunne ringen.

Zomerse noedelsalade met tofu & ananas

Zomerse noedelsalade met tofu & ananas

  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd35 minuten
Aanpassen porties:

voor 2 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 200 gram rijstnoedels
  • 10 gram verse munt
  • 10 gram verse koriander
  • sap van 1 limoen
  • 2 el sojasaus (glutenvrij indien nodig)
  • 200 gram (gekleurde) cherry- of snoeptomaten
  • 5 mini komkommers
  • 300 gram tofu
  • 1 el ketjap manis (glutenvrij indien nodig)
  • 200 gram verse ananas in kleine blokjes gesneden
  • 2 el ananassap
  • 1 teentje knoflook (uitgeperst)

Benodigdheden

  • ovenschaaltje (voor de tofu)
  • grote kom + fijn vergiet of zeef

Instructies

  1. Laat de tofu goed uitlekken en snijd in blokjes van circa 2 x 2 centimeter. Meng met de ananasblokjes, ananassap, knoflook en ketjap en roer goed door. Laat 15 minuten (langer mag ook!) intrekken in een ovenschaaltje.
  2. Ga intussen verder met de rest van de salade. Week de noedels volgens de instructies op de verpakking. Spoel ze daarna goed af met ijskoud water zodat ze niet gaan plakken. Breng de noodles op smaak met limoensap, sojasaus, fijngesneden munt en fijngesneden koriander.
  3. Bak de tofu en de ananas 15 - 20 minuten op 180 C in de oven.
  4. Halveer de cherrytomaten en snijd de komkommers in dunne plakjes. Leg deze op de noedels.
  5. Maak vervolgens af met de gegrilde tofu en ananas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *