Eten in Marrakech

  • Marrakech
Eten in Marrakech

Kruiden zijn echt 'key' in de Marokkaanse keuken. Van ras-el-hanout tot paprikapoeder en van chermoula tot komijnzaad, de Marokkaanse keuken (althans die in de regio van Marrakech) kenmerkt zich door kruiden.

4 dagen in Marrakech, Marokko. Kijk mee naar onze food do’s en don’ts en lees tips van de locals! Zo weet je precies wat hotspots zijn en waar je moet eten in Marrakech.

Laagseizoen

In september is het laagseizoen, wat betekent dat het ietsje rustiger is. Met de nadruk op iets, want er zijn alsnog wel toeristen. Met name Fransen waren er tijdens ons verblijf veel. In Marokko spreekt men natuurlijk Frans, dus dat is voor Fransen handig. Voor ons zou dat ook handig zijn geweest, ware het niet dat 6 jaar Frans op de middelbare school voor niets is geweest. Ik kon me namelijk bar weinig herinneren. Met losse woorden, hier en daar wat Engels en wat Spaans, redden we ons nog best prima ;-).

Qua temperatuur vonden we het goed te doen, het was rond de 34 C, maar omdat het niet extreem zonnig was, voelde het helemaal niet warm of benauwd. Perfect weer om nog het één en ander te ondernemen.

Kruiden

Kruiden zijn echt ‘key’ in de Marokkaanse keuken. Van ras-el-hanout tot paprikapoeder en van chermoula tot komijnzaad, de Marokkaanse keuken (althans die in de regio van Marrakech) kenmerkt zich door kruiden. Uiteraard hebben we heel wat klassiekers gegeten zoals tagines met citroen, tagines met lam en couscous.

Helaas was het niet overal een succes. Door een kruidenwinkelier werden we gewezen op een restaurant aan het Place des Ferblantiers.  Geen aanrader, het eten was vrij smakeloos. Ga je naar het Place des Ferblantiers dan is Kozy wel een aanrader, hebben we ons laten influisteren.

>> Kosybar, Place des Ferblantiers, Rue de Berrima, Marrekech

Kookles met een 1001 nacht uitzicht

Eén van de allerleukste experiences op onze reis: een kookles bij Riad Dar les Cigones. Onze host voor de dag is de vrolijke Fransman Pierre. Pierre woont al 11 jaar in Marrakech: “Ik was de drama rondom mijn baan als advocaat zo zat.” “Familierecht?” vraag ik hem. Hij knikt. Zijn beste vriendin vroeg hem 11 jaar geleden of hij zin had om mee te emigreren naar Marokko. Waarom niet? En zo geschiedde het.

De ex-advocaat dook de keuken in en leerde zichzelf Marokkaans keuken. Met wisselend resultaat. Zijn Marokkaanse vrienden hadden soms zo’n medelijden met hem, dat ze hem lieten proeven bij hun families om hem te laten zien hoe het wel precies moest. Inmiddels is hij de Marokkaanse keuken meester en heeft bij celebs als Ottolenghi een lesje Marokkaans koken gegeven.

If it’s good enough for Ottolenghi, it’s good enough for us. Een uur lang worden we ge-entertaind door Pierre op de markt. We wandelen rond en hij zit vol leuke anekdotes, weetjes en gekkigheden.

Tijd om te koken. Het worden 2 tagines, 4 warme salades, couscous (en geloof me, dat is echt heel anders dan de couscous hier….) en Marokkaans brood. Na al het harde werken in de keuken, begeven we ons naar boven op het dakterras. Daar staat een perfect gedekte tafel en wordt ons eten mooi geserveerd. Vanaf dit dakterras krijg je je echte 1001 nacht gevoel. De kookles was met € 160,-  voor 2 personen zeker niet goedkoop, maar echt wel de moeite waard!

 

Marrakech

>> Dar les Cigones, 108 Rue de Berrima, Marrakech, www.lescigognes.com

Riads

Riads zijn kleinschalige boutique hotels. Marrakech wemelt ervan en onze ervaring met riads is erg goed! Het is echt een oase van rust, heerlijk kleinschalig, licht, vaam met een mooie binnentuin en zwembad en het is vaak stijlvol, Marokkaans ingericht. Het riad waar wij sliepen, Marrbahia is zeker aan te raden. Midden in het centrum van de medina, schoon, ruim, mooi en een lekker ontbijt.

Het ontbijt was wel wat eentonig, namelijk elke dag Marokkaans brood met jams, pannenkoeken, jus d’orange en fruit, maar lekker was het wel. Het brood wordt hier vers afgebakken en de pannenkoekjes (beghrir) vers gemaakt. Qua eten zijn riads sowieso aan te raden. De kwaliteit bij de riads is vaak erg goed. De foto bovenaan het artikel namen we toen we net waren aangekomen. Als ontvangst kregen we Marokkaanse thee en koekjes. Yum!

>> Riad Marrabahia, 6, rue Bahia, Riad Zitoun Jdid, Marrakech, www.marrabahia.com

Meer eten in Marrakech

Voor mijn verjaardag aten we bij Latitude 31, een prachtig fusion restaurant waarbij je heerlijk in de binnentuin zit. Beiden namen we een tagine, heerlijke sapjes (dit restaurant schenkt namelijk geen alcohol) en mooie desserts. Je moet het wel even weten te vinden, maar als je er eenmaal bent, wow! Ik moet overigens wel opmerken dat je bijna overal veel toeristen zult zien en niet veel locals. Mensen daar eten namelijk niet echt vaak uit.

Uitzondering is het Café Les Négociants. In het nieuwe gedeelte van Marrakech, Gueliz gesitueerd, zit het hier de hele ochtend vol. Met locals. Voor zo’n € 5,- namen we hier beiden een ‘ontbijt’, maar dan als lunch. Bestaande uit onder meer een tajine met ei en gedroogd vlees, thee (uiteraard!), jus d’orange, een griesmeelpap, croissant en meer. Een absolute aanrader om lekker tussen de locals te ontbijten of te lunchen.

Voor een lekkere lunch met een uitzicht over de gehele stad ga je naar Un Dejeuner à Marrakech. Veel lekkere fusionachtige gerechten zoals salades en een heel mooi ingericht terras.

Ben je vegan of wil je eens iets echt gezonds eten? Ga naar Earth café. Hier drink je lekkere verse sapjes en eet je lekker vegan eten. Ook is hier genoeg glutenvrije keuze, wat elders nog vrij lastig kan zijn.

>> Latitude 31, 186, street El Gza Arset lhiri Bab Doukkala, Marrakesh, latitude31marrakech.com
>> Café Les Négociants, Boulevard Mohamed Zerktouni, Marrakech
>> Un Dejeuner à Marrakech,  4 Rue Douar Graoua, Medina Marrakech
>> Earth Café, Derb Zawak, Riad Zitoun kedim 2, Marrakesh, www.earthcafemarrakech.com

Tips van de locals

Eben Lenderking, expat en eigenaar van Riad Dar les Cigones heeft nog wat absolute food tips:

  • Het Djema el Fnaa plein. Je kunt bij alle stalletjes hier zo veel proberen! Ga naar de standjes waar je ook Marokkanen ziet, dat zijn de beste.
  • Le Marrakchi om lekker te zitten en mensen te kijken
  • Tobsil: “great for the grand Moroccan feast night out”
  • Marche du Mellah oftewel de oude Joodse markt
  • Eindoordeel

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

8 reacties op “Eten in Marrakech

  • Martine - Duizenden1dag

    Leuk! Wij gaan waarschijnlijk in januari een weekje naar Marrakech. Ben zo benieuwd. Ik neem je tips mee.

    Beantwoorden
  • Lisette | Travellust.nl

    Handig artikel, aangezien ik in oktober 2,5 week naar Marrokko ga! Ik eindig in Marrakesh en kan nu al niet wachten om te eten op het Djema el Fnaa plein!
    Sprak die fransman van de kookcursus ook Engels?

    Beantwoorden
  • Sim Gilson

    Lieve enthousiaste Marrakesh bezoekers.
    Ik will zeker dat jullie op een optimale manier van je vakantie in die stad en Marokko met volle teugen kunt genieten en niet met een wrang gevoel terugkeren.
    Ikzelf woonde als Belgische 13 jaar in de Maroc waarvan ik zeker 5 maal voor enkele dagen verbleef in Marrakesh.
    Wil jullie toch een paar tips meegeven;
    Laat je nooit op sleeptouw nemen door een gids die geen officiële badge draagt. De anderen vallen je lastig, tronen je mee naar winkeltjes waar ze hun percentje hebben en zijn gewoon uit op je geld.
    Neem je een taxi, vraag steeds om zijn meter aan te zetten. Indien hij dit weigert, stap uit want je betaalt anders 5 maal de prijs.
    Hoe leuk het Djema el Fnaa er ook uitziet kijk je beter uit; Qua hygiêne en prijs.
    Gevaarkijk rondlopen is het niet want er zijn overal camera’s en vol met geheime politieagenten.
    Koop je iets in de zoek. Laat je niet overdonderen en daalt zeker de prijs tot 50 percent. Laten ze je gaan dan zit je onder de prijs, roepen ze je terug dan had je het goed voor en lag de prijs veel te hoog.
    Dit geldt natuurlijk niet voor een kleinnood van 30 dihram (3 eur). Reken zeker niet als Europeaan maar als Marokkaan
    Ziezo ik wil dat je terug komt met een positief idee over Marokko. De mensen zijn er in het algemeen heel vriendelijk en hulpvaardig doch in Marrakesh zijn ze zo overdonderd van het toerisme dat dit invloed heeft op hun ingesteldheid.
    Allemaal een prachtige reis toegewenst.

    Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Hi Sim,
      Bedankt voor jouw Marrakesh tips. Echt super! Bijzonder ook lijkt me om daar te wonen :-). Het Djema el Fnaa plein hebben wij qua eten inderdaad ook niet gedaan, te toeristisch en idd niet erg hygiënisch dachten we zo :-). De broodjes en pannenkoekjes die we in de riad kregen, wil ik graag nog eens proberen te maken daarentegen!
      Groetjes,
      Judith

      Beantwoorden
      • Sim Gilson

        Dag Judith,

        Je visstoofpotje ga ik uitproberen lijkt mij echt lekker.
        In de tijd van Marokko woonde er een meisje bij mij die de kneepjes van het vak kende. Geërfd van grootmoeder en moeder. Ben toch maar vlug overgeschakeld op mijn Europees eten, mijn lijn kwam in gevaar dus de pannekoekjes werden geschrapt.De safraan naruurlijk ook teveel betaald. Ik zag ze in het zuiden,in de heel vroege morgen plukken door een schare van vrouwtjes. Een secuur en geduld werkje en natuurlijk…..die vrouwtjes verdienden bijna niets net als met de Argane olie.
        Ziezo Judith in de toekomst lees ik verder je berichtjes.

        Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *