Dressings: hoe maak je lekkere dressings?

My Food Blog
Dressings: hoe maak je lekkere dressings?
IMG_8945_small

Zo, het is weer even geleden… maar het is weer tijd voor een blogje. Dit keer ga ik het hebben over dressings: de smaakmakers van salades en koude voorgerechten.
De smaken van verschillende dressings kunnen uiteen lopen van zoet tot zuur en tot bitter en pittig. Het is maar net wat jezelf het lekkerste vind bij je salade of koude voor gerechten.

Waar worden de meeste dressings van gemaakt? Ze hebben vrijwel allemaal een basis waar uit gewerkt wordt. Die bestaat uit azijn-olie-mosterd (en bij mij honing).
Ik vind dat je in een dressing de juiste balans moet hebben tussen zoet zuur . Daarom maak ik altijd gebruik van honing in mijn dressings. Doordat ik honing in mijn dressing doe haal ik de zuurgraad van mijn azijn naar beneden.
De meeste mensen weten wel wat een French dressing is, dit is een basis dressing die veel al op de koksscholen geleerd wordt .. de dressing bestaat uit olie, azijn, mosterd, gesnipperd ui, zout, peper en gehakte peterselie
Er bestaan zo veel verschillende soorten dressings dat het onmogelijk is om ze allemaal te benoemen en elke kok (en hobby koks) hebben zo hun eigen dressings waar ze gek op zijn.

Ik zelf ben gek op drie dressings die eigenlijk bij de meeste gerechten passen. En ze hebben alle drie dezelfde basis.

 1. Pittige kruiden dressing
 2. Aceto Balsamico dressing
 3. Honing Mosterd Tijm dressing

We beginnen met de basis die wordt gebruikt in alle drie de dressings

Basis dressing

Ingrediënten

 • Olie 150 ml (Oliesoort mag naar keuze als het maar een redelijke neutrale smaak heeft)
 • Azijn 50 ml ( witte wijnazijn of natuurazijn)
 • Mosterd 20 gram
 • Honing 20 gram

Bereiding wijze:
Ik maak altijd gebruik van een staafmixer of mijn Magimix voor mijn dressings.

Meng eerst goed de azijn samen met de mosterd en honing zodat het goed gemengd is voeg elke keer een gedeelte van de olie toe. Doordat je de olie gelijkmatig en in gedeeltes toevoegt wordt de dressing dikker en dat is wat we willen hebben.

Pittige kruiden dressing

Ingrediënten:

 • Basis dressing ( 1 keer receptuur hier boven)
 • Verse basilicum 20 gram
 • Verse peterselie 20 gram
 • 1 thee lepel Sambal oelek
 • Verse bieslook 20 gram

Doe de ingrediënten in een maat beker en mix het allemaal door met de staafmixer. De dressing wordt licht groen met rode stukjes van de sambal . De smaak moet licht zoetig met pit zijn. De kruiden proef je als de dressing even staat.

Aceto Balsamico dressing

Ingrediënten:

 • 150 ml olie ( naar keuze )
 • 50 ml Aceto Balsamico azijn
 • 20 gram mosterd
 • 30 gram Honing

Bereiding wijze is precies het zelfde als de basis dressing maar door de smaak van de balsamico azijn krijg je een hele andere dressing qua kleur en qua smaak.

Honing Mosterd Tijm dressing

Ingrediënten:

 • Basis dressing (1 keer receptuur)
 • 20 gram extra honing
 • 20 gram extra mosterd
 • 30 gram verse Tijm (gehakt en ontdaan van Harde stokjes )

Net als de kruiden dressing mix je dit allemaal met de staaf mixer.

Deze dressing kun je gebruiken bij alle salades .. De pittige kruiden dressing is erg lekker bij koude vlees gerechten. De honing mosterd tijm dressing erg lekker bij vis gerechten. De Aceto balsamico is erg lekker bij mediterraan gerechten.

Natuurlijk kun je zelf ook experimenteren met verschillende kruiden en azijn soorten en olie soorten ze leveren allemaal weer een andere smaak aan je dressing. Er zijn zo veel mogelijkheden. Laat me weten als jullie voor mij een lekkere dressing hebben ik ben altijd in voor iets nieuws en leuks.

Groetjes, Devon

Mijn naam is Devon en ik ben chef-kok. Van kinds af aan ben ik altijd al bezig geweest met koken, van appelflappen tot lekkere pasta`s. Zo ben ik uiteindelijk in de horeca terecht gekomen. Op mijn dertiende had ik mijn eerste baantje in een restaurant als afwas jongen, waar ik al snel voorgerechten en sauzen mocht maken. Daar is het allemaal veel serieuzer geworden. Ik bespreek op My Foodblog gerechten, technieken en nieuwe ingrediënten. Zo hoop ik jullie te kunnen helpen in het zoeken naar nieuwe en leuke creatieve gerechten, waar iedereen van zal smullen. Groetjes, Devon Velders

Een reactie op “Dressings: hoe maak je lekkere dressings?

 • honingtijmlover

  Bedankt voor de recepten. Ik ben gek op honing tijm dressing.
  Kunt u mij vertellen hoe lang dit bewaard kan worden?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *