Gisteren vertelde ik jullie over de à la minute marinade en de koude marinade, vandaag meer over de warme en de droge marinade.
De warme marinade
Deze marinade wordt van te voren verwarmd zodat de smaak en geur van de marinade los komt. Deze techniek wordt vaak gebruikt om producten langere tijd koud te kunnen marineren. Doordat de marinade wordt verhit, daalt de kans op bacteriën.
Ik gebruikte dit recept voor kip.
Marinade:
• 2 dl zonnebloem olie
• 4 theelepels kerrie poeder
• 3 eetlepels gembersiroop
• 2 theelepels sambal
• 3 eetlepels citroen sap
• 1 theelepel sereh (citroengras poeder)
Verhit in de pan de gembersiroop samen met de kerrie laat het niet koken maar verwarmen. Hierdoor komen de kruiden van de kerrie meer tot zijn recht in de marinade. voeg dan de rest van de ingrediënten toe aan en meng het goed door.
De marinade kun je hierdoor lang bewaren.
Marineer de kip gedurende een dag in de koeling . Maak een lekkere salade en gril de kip en je hebt een heerlijke zomerse kip salade.
De droge marinade
Bij deze marinade wordt er geen gebruik gemaakt van olie of natte bestanddelen. Je maakt dus gebruikt van kruiden in poeder vorm en smeert daarmee je vlees of product meerdere keren mee in zodat de smaak van de kruiden je vlees in trekt.
Dit recept heb ik gebruikt voor een speklap.
Marinade:
• 15 gram paprika poeder
• 10 gram knoflook poeder
• 5 gram grove peper
• 5 gram zout
• 5 gram mosterdpoeder
• 5 gram uienpoeder
Meng deze ingrediënten en wrijf de speklappen er goed mee in en bak of barbecue ze.
Deze marinade is naar eigen inzicht te veranderen. Dat is het mooie aan deze droge marinade. Je kan het helemaal zelf bepalen welke kruiden of specerijen je gebruikt.
Zo zien we maar weer hoe veel variëteit er alleen al in verschillende marinades kunnen zitten. Hier door blijf ik mezelf verbazen hoe veelzijdig eten bereiden kan zijn. Hopelijk heb ik jullie een beetje wijzer kunnen maken in het gebruiken van marinades en een aantal ideeën gegeven met welk soort vlees je het kunt gebruiken. Hebben jullie vragen of ideeën voor een volgend blog, laat het me weten en ik zal er een blog omheen schrijven.
Mijn volgende blog zal gaan over rode pepers en het maken van je eigen sambal.
Groetjes, Devon Velders
Geweldig deze post! hartstikke handig, bedankt.
Groetjes,
Naomi
Ik heb er ook weer veel van geleerd :-)
Ik ben heel blij dat jullie er wat van geleerd hebben ! Groetjes Devon