Technieken: het geheim van goede marinades (deel 2)

My Food Blog
Technieken: het geheim van goede marinades (deel 2)

droge marinade
Gisteren vertelde ik jullie over de à la minute marinade en de koude marinade, vandaag meer over de warme en de droge marinade.

De warme marinade

Deze marinade wordt van te voren verwarmd zodat de smaak en geur van de marinade los komt. Deze techniek wordt vaak gebruikt om producten langere tijd koud te kunnen marineren. Doordat de marinade wordt verhit, daalt de kans op bacteriën.
Ik gebruikte dit recept voor kip.

Marinade:
• 2 dl zonnebloem olie
• 4 theelepels kerrie poeder
• 3 eetlepels gembersiroop
• 2 theelepels sambal
• 3 eetlepels citroen sap
• 1 theelepel sereh (citroengras poeder)
Verhit in de pan de gembersiroop samen met de kerrie laat het niet koken maar verwarmen. Hierdoor komen de kruiden van de kerrie meer tot zijn recht in de marinade. voeg dan de rest van de ingrediënten toe aan en meng het goed door.
De marinade kun je hierdoor lang bewaren.
Marineer de kip gedurende een dag in de koeling . Maak een lekkere salade en gril de kip en je hebt een heerlijke zomerse kip salade.

De droge marinade

Bij deze marinade wordt er geen gebruik gemaakt van olie of natte bestanddelen. Je maakt dus gebruikt van kruiden in poeder vorm en smeert daarmee je vlees of product meerdere keren mee in zodat de smaak van de kruiden je vlees in trekt.
Dit recept heb ik gebruikt voor een speklap.

Marinade:
• 15 gram paprika poeder
• 10 gram knoflook poeder
• 5 gram grove peper
• 5 gram zout
• 5 gram mosterdpoeder
• 5 gram uienpoeder
Meng deze ingrediënten en wrijf de speklappen er goed mee in en bak of barbecue ze.
Deze marinade is naar eigen inzicht te veranderen. Dat is het mooie aan deze droge marinade. Je kan het helemaal zelf bepalen welke kruiden of specerijen je gebruikt.

Zo zien we maar weer hoe veel variëteit er alleen al in verschillende marinades kunnen zitten. Hier door blijf ik mezelf verbazen hoe veelzijdig eten bereiden kan zijn. Hopelijk heb ik jullie een beetje wijzer kunnen maken in het gebruiken van marinades en een aantal ideeën gegeven met welk soort vlees je het kunt gebruiken. Hebben jullie vragen of ideeën voor een volgend blog, laat het me weten en ik zal er een blog omheen schrijven.
Mijn volgende blog zal gaan over rode pepers en het maken van je eigen sambal.

Groetjes, Devon Velders

Mijn naam is Devon en ik ben chef-kok. Van kinds af aan ben ik altijd al bezig geweest met koken, van appelflappen tot lekkere pasta`s. Zo ben ik uiteindelijk in de horeca terecht gekomen. Op mijn dertiende had ik mijn eerste baantje in een restaurant als afwas jongen, waar ik al snel voorgerechten en sauzen mocht maken. Daar is het allemaal veel serieuzer geworden. Ik bespreek op My Foodblog gerechten, technieken en nieuwe ingrediënten. Zo hoop ik jullie te kunnen helpen in het zoeken naar nieuwe en leuke creatieve gerechten, waar iedereen van zal smullen. Groetjes, Devon Velders

3 reacties op “Technieken: het geheim van goede marinades (deel 2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *