Ontbijt met groenten: meer groente eten doe je zo!

My Food Blog
Ontbijt met groenten: meer groente eten doe je zo!

Voor volwassenen is de richtlijn om minimaal 250 gram groenten per dag te eten, maar meer is natuurlijk nog beter. Toch blijkt dat een groot deel van de bevolking deze aanbeveling niet haalt. En dat is jammer, want we weten allemaal hoe gezond groenten zijn. In dit artikel vertel ik je hoe je meer groenten eet en specifiek hoe je die dan al bij je ontbijt eet. Ontbijt met groenten is een goed begin van de dag namelijk. Letterlijk en figuurlijk!

Het beste is om zoveel mogelijk kleur te eten. Verschillende kleuren groenten (en fruit) hebben verschillende eigenschappen. Zo betekent geel (gele courgette, gele pompoensoorten) luteine en paars (paarse bloemkool, blauwe bessen) antioxidanten. Hoe meer kleur op je bord, hoe beter dus.

Verspreid het eten van groenten over de dag heen. Natuurlijk is het goed om bij je avondeten veel groenten te eten, maar ook lunch, tussendoortjes en ontbijt lenen zich er prima voor.

groenten bij het ontbijt eten

Eet een regenboog aan groente

Maar, hoe haal je die regenboog aan kleuren nou op een dag? Mijn tip: verspreid het een beetje over de dag heen. Natuurlijk is het goed om bij je avondeten veel groenten te eten, maar ook lunch (goedgevulde salades, tomaatjes, komkommer of sla), tussendoortjes (snackpaprika’s, wortelstrips met hummus, geroosterde kikkererwten) en ontbijt lenen zich prima om groenten te eten. Een goede start van de dag om lekker met groenten te beginnen.

Eet jij weinig groente? Of wil je simpelweg meer groente eten? Dat kan heel goed door de hoeveelheid groente bij het ontbijt te verhogen. Om je op weg te helpen verzamelde ik lekkere ideeën voor ontbijt met groenten. Zo wordt meer groente eten een stuk makkelijker! Alvast een tip: groentesoorten die neutraal van smaak zijn kun je prima mengen door bijvoorbeeld je havermout. Denk daarbij aan bloemkool en courgette. Veel voedingsstoffen en niet heel uitgesproken qua smaak.

Israelisch ontbijt

Voor de diehard groente fans iets wat ik een Israelisch ontbijt noem. Ik weet niet of het echt een ding is, maar toen we in Israel waren hadden we in letterlijk elk hotel een fantastisch ontbijt. De basics waren altijd hetzelfde: niet alleen heel veel fruit, maar ook heel veel groenten. Vaak in kleine blokjes gesneden zodat je er een soort ontbijtsalade van kunt maken.

Carrot cake oats

Wortels hebben een lekkere lichtzoete smaak. Rasp ze of snijd ze julienne en verwerk ze in je havermout, of nog beter, in je overnight oats. Havermout, geraspte wortel, plantaardige melk, rozijnen en kaneel erbij en je hebt een heerlijk ontbijt wat doet denken aan carrot cake.

Shakshuka

Shakshuka is een ontbijtgerecht. Hoewel we het hier vaak eten als diner of lunch is het van origine toch echt een ontbijtgerecht. Groenten, kruiden en een gepocheerd eitje allemaal in 1 pan. Lekker met bijvoorbeeld een pitabroodje. Hou je van aubergine? Probeer dan deze aubergine shakshuka.

Spinaziepannenkoeken

Niemand zegt ‘nee’ tegen pannenkoeken toch? Deze groen(t)e pannenkoeken van Jamie Oliver vallen in de smaak bij jong en oud. Groenten in het beslag en in de vulling, dubbel zo goed dus!

Bloemkool pap

bloemkool pap voor een ontbijt met groente

Onlangs maakte ik zelf voor het eerst bloemkool pap. Ik was sceptisch, want hoe lekker klinkt dat? (Ik vond het niet echt lekker klinken om eerlijk te zijn). Maar, het is echt een succes. Door de neutrale smaak gaat het prima in een ontbijtpap.

Bekijk hier het recept voor bloemkool pap.

Smoothiebowl

Je (groene) smoothie kun je beter eten dan drinken zodat je beter verzadigd raakt. En als je dan een smoothiebowl maakt, gebruik ook vooral groenten. Zelf gebruik ik altijd spinazie of bloemkool in mijn bowls. probeer ook eens een smoothiebowl met bieten. Bekijk hier nog 10 andere lekkere smoothiebowls.

Havermout met courgette

Je proeft de geraspte courgette niet in je havermout, maar je eet toch weer wat extra groente!

Brood met groenten

brood met avocado

Ontbijt je liever met brood of geroosterd brood? Ook op brood kun je groenten eten. Prak bijvoorbeeld een avocado en top met peper en zout en eventueel een gekookt ei. Of snijd tomaten fijn en doe die met een klein beetje extra vergine olijfolie, peper en zout op brood. En wat dacht je van een klassieke boterham met kaas, maar dan met wat plakjes komkommer en tomaat?

Ik ben benieuwd of jij wat hebt aan deze tips om meer groente te eten hebt. En laat vooral weten wat jouw tip is in de comments hieronder of op Instagram!

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *