Restjes van het kerstdiner opmaken

My Food Blog
Restjes van het kerstdiner opmaken

Kerst staat meestal in het teken van gezelligheid en lekker eten. Soms begint het al op kerstavond om op eerste en tweede kerstdag tot een hoogtepunt te komen. Vaak is het lastig in te schatten hoeveel iedereen eet en zal je dus vrijwel zeker restjes overhebben van kerst. Wat doe je nou met die restjes?

Derde kerstdag = kliekjesdag

Een prullenbak kan natuurlijk een echte eyecatcher zijn, maar liever gooien we eten natuurlijk niet weg! Met deze tips gaan we er voor zorgen dat jij die mooie prullenbak zo min mogelijk gaat gebruiken. We gaan de restjes zoveel mogelijk opmaken! Doe je mee?

 • Nodig vrienden uit en laat iedereen zijn kliekjes meenemen op derde kerstdag. Dien alle restjes mooi op en je hebt nog een extra feestdag met allerlei verschillende gerechten die je misschien zelf niet zo snel zou maken!
 • Vries zo veel mogelijk in. Doe dit meteen na je diner, als alles goed is afgekoeld. Op deze manier kun je je restjes nog zo’n 3 maanden bewaren. Doe de kliekjes in een plastic bakje dat goed af te sluiten is en die je eventueel vacuüm trekt. Verhit het als je het uit de vriezer haalt weer goed en je hebt weken erna nog wat lekkers.
 • Geef je gasten doggybags mee naar huis.
 • Wees de volgende dag creatief. Voor het ontbijt kun je wentelteefjes of een broodpudding maken van overgebleven brood. Juist het brood dat je met kerst eet, zoals een kerststol of brioche maakt de lekkerste wentelteefjes!
 • Maak soep. Je zult vast wat overgebleven groente hebben, perfect voor een lekker soepje. Rooster overgebleven brood en je hebt een prima lunch de volgende dag. Of maak de soep en vries hem in.
 • Overgebleven aardappels of overgebleven aardappelpuree zijn perfect om aardappelwafels mee te maken! Je kinderen zullen je dankbaar zijn.
 • Restjes vlees zijn de volgende dag heerlijk koud op brood. Kip en rosbief bijvoorbeeld, bewaar je in de koelkast en snijd je de volgende dag dun zodat je deze met mayo of mosterd en sla op je brood kunt eten.
 • Viskoekjes maak je heel makkelijk van overgebleven vis!
 • Ook in een stamppot verwerk je heel makkelijk restjes aardappels en groente.
 • De beste fried rice maak je met rijst die een dag oud is. Bewaar de rijst goed in de koelkast en bak de rijst de volgende dag op met ei en groente.
 • Tot slot: probeer een frittata. Deze Italiaanse ‘dikke omelet’ wordt gevuld met groente en is van oudsher ook bedoeld om overgebleven groentes op te maken. Je kunt van alles kwijt in je frittata: erwten, paprika, tomaten, paddenstoelen, spinazie en meer.

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *