Zalmkoekjes met ‘salsa verde’ (#nofoodwaste Challenge)

  • voor 2 personen
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Zalmkoekjes met ‘salsa verde’ (#nofoodwaste Challenge)

Een goede uitdaging ga ik nooit uit de weg. Toen ik werd benaderd om mee te doen met de FoodSaver Challenge in het kader van de strijd tegen voedselverspilling, zei ik dan ook meteen volmondig "ja". Niet alleen leuk, een uitdaging, maar ook nog eens 1 die heel hard nodig is. Want met zijn allen gooien we per jaar heel veel eten weg. En ja, ook ik maak me daar af en toe schuldig aan. Maar tegenwoordig probeer ik eerst alles uit de koelkast op te maken, neem ik vaker de restjes van de vorige avond mee naar werk als lunch en koop ik bijvoorbeeld ook vaak diepvriesgroenten. Met deze challenge worden tientallen Nederlandse en Vlaamse bloggers uitgedaagd om met 5 willekeurige ingrediënten iets lekkers op tafel te zetten. Je mag toevoegen wat je wilt, zolang er maar niets verloren gaat. Blogger Tirza van Foodbythirza bedacht voor mij de volgende 5 ingrediënten: Chinese kool, Zalm, Appel, Bieslook en Avocado. Met de zalm, de bieslook en de avocado was ik blij, maar de appel was toch een lastig verhaal. Want ja, hoe ga ik dat nou in combinatie met de rest verwerken? Ik kwam op het idee om zalmkoekjes te maken met de zalm, Chinese kool en bieslook en van de rest van de bieslook, de appel en de avocado een zoete dipsaus te maken. Een zeer geslaagd recept, al zeg ik het zelf ;-). Het leuke is dat er voor de zalmkoekjes slechts enkele extra ingrediënten nodig waren. Voor de saus waren er zelfs helemaal geen extra ingrediënten nodig. Overigens aten we er quinoa met spinazie bij. Ook restjes trouwens om maar meteen in het thema te blijven. Hebben jullie tips tegen voedselverspilling? Laat het weten in de comments!

Ingrediënten

  • 1
  • zalmfilet
  • (ongeveer 160 gram)
  • 1/4 Chinese
  • kool
  • 2 el
  • hoisin saus
  • 1 el
  • maïzena
  • 8 stengels
  • bieslook
  • scheutje
  • olijfolie
  • 4 el
  • panko
  • (Japans broodkruim)
  • 1
  • avocado
  • 1
  • appel
  • 5 stengels
  • bieslook

Benodigdheden

  1. staafmixer, hakmolen of blender
  2. koekenpan
  3. pan om in te blancheren

Instructies

  1. Pureer de appels, avocado en 5 stengels bieslook tot een salsa. Schep dit over in een kommetje.
  2. Snijd de Chinese kool in dunne reepjes en kook 2 minuten in ruim water. Spoel af met koud water en druk er met een lepel wat vocht uit.
  3. Pureer de zalm en de bieslook en voeg hosin saus en maizena toe, samen met de kool.
  4. Vorm er met je handen 4 burgers van en bedek met panko.
  5. Giet wat olijfolie in de koekenpan en bak in 5 minuten aan beide kanten bruin.
  6. Serveer de zalmkoekjes met de salsa.
Update: ik heb, samen met 2 andere foodbloggers, de #nowaste FoodSaverChallenge gewonnen! Ik krijg dus binnenkort mijn eigen FoodSaver opgestuurd. Yay!
0 mensen willen het maken
0 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith.Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram

4 responses to “Zalmkoekjes met ‘salsa verde’ (#nofoodwaste Challenge)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *