Havermoutbrood met hazelnoten en rozijnen

  • voor 12 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Terug naar categorie Ga naar recept

Brood maken is zo leuk en vooral lekker! Er gaat wat mij betreft niets boven een zelfgemaakt brood. Als je een keukenmachine hebt, is het helemaal niet moeilijk om zelf een brood te bakken. Je gooit de ingrediënten erin en de machine doet bijna alles. Het lastigste is het wachten. Wachten terwijl het brood rijst en wachten terwijl het brood in de oven staat en je die heerlijke broodgeur nog even moet weerstaan. Ik ging dit keer voor een havermoutbrood, waarbij ik me heel losjes liet inspireren door een paar van de recepten uit het boek Havermoutje. Ik had nog hazelnoten en rozijnen liggen en natuurlijk, wilde ik ook een klein experimentje doen. Ik voegde er als finishing touch wat venkelzaad aan toe. En dat pakte heel goed uit! Het maakt wat mij betreft het havermoutbrood echt af en zorgt voor een bijzondere en warme smaak. Je kunt het brood zo eten, meet een klein beetje roomboter of met bijvoorbeeld wat kaas. Uiteraard smaakt het brood vers het allerlekkerste, maar je kunt het twee dagen erna ook nog goed eten. Verpak het dan wel goed, of bewaar een deel in de vriezer.

Havermoutbrood met hazelnoten en rozijnen

Havermoutbrood met hazelnoten en rozijnen

  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Aanpassen porties:

voor 12 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 150 gram havermeel
  • 20 gram havermout
  • 220 ml lauwwarm water
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 175 gram speltbloem
  • 60 gram amandelmeel
  • 1 el honing
  • 2 el rozijnen
  • 15 hazelnoten (grof gehakt)
  • 1 el venkelzaad
  • 1/4 tl zout

Benodigdheden

  1. keukenmachine met deeghaak (optioneel)
  2. bakpapier en bakplaat

Instructies

  1. Schud de gist in een kom en voeg het water eraan toe.
  2. Meng in een andere kom speltbloem, amandelmeel, havermeel en zout. Voeg dit toe aan het gistmengsel en kneed goed door. Voeg vervolgens honing toe en kneed weer door.
  3. Hak het venkelzaad grof en meng, samen met de rozijnen en hazelnoten door het deeg heen.
  4. Bestrijk de kom met olie en maak een bol van het deeg.
  5. Dek af met een theedoek en laat het een uur lang op een tochtvrije plek rijzen.
  6. Verwarm de oven voor op 180 C.
  7. Vorm een bol van het deeg, rol door de havermout en leg dit op bakpapier op een bakplaat. Bak gedurende 35 minuten.
  8. Laat het brood afkoelen op een draadrek.
havermoutbrood met hazelnoten

One response to “Havermoutbrood met hazelnoten en rozijnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *