Havermoutbrood met hazelnoten en rozijnen
- Door Judith Pagrach
- Nederlands, Overig
- voor 12 personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd35 minuten
- Totale benodigde tijd1 uur en 45 minuten
Brood maken is zo leuk en vooral lekker! Er gaat wat mij betreft niets boven een zelfgemaakt brood. Als je een keukenmachine hebt, is het helemaal niet moeilijk om zelf een brood te bakken. Je gooit de ingrediënten erin en de machine doet bijna alles. Het lastigste is het wachten. Wachten terwijl het brood rijst en wachten terwijl het brood in de oven staat en je die heerlijke broodgeur nog even moet weerstaan. Ik ging dit keer voor een havermoutbrood, waarbij ik me heel losjes liet inspireren door een paar van de recepten uit het boek Havermoutje. Ik had nog hazelnoten en rozijnen liggen en natuurlijk, wilde ik ook een klein experimentje doen. Ik voegde er als finishing touch wat venkelzaad aan toe. En dat pakte heel goed uit! Het maakt wat mij betreft het havermoutbrood echt af en zorgt voor een bijzondere en warme smaak. Je kunt het brood zo eten, meet een klein beetje roomboter of met bijvoorbeeld wat kaas. Uiteraard smaakt het brood vers het allerlekkerste, maar je kunt het twee dagen erna ook nog goed eten. Verpak het dan wel goed, of bewaar een deel in de vriezer.
Havermoutbrood met hazelnoten en rozijnen
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd35 minuten
- Totale benodigde tijd1 uur en 45 minuten
voor 12 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 150 gram havermeel
- 20 gram havermout
- 220 ml lauwwarm water
- 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
- 175 gram speltbloem
- 60 gram amandelmeel
- 1 el honing
- 2 el rozijnen
- 15 hazelnoten (grof gehakt)
- 1 el venkelzaad
- 1/4 tl zout
Benodigdheden
- keukenmachine met deeghaak (optioneel)
- bakpapier en bakplaat
Instructies
- Schud de gist in een kom en voeg het water eraan toe.
- Meng in een andere kom speltbloem, amandelmeel, havermeel en zout. Voeg dit toe aan het gistmengsel en kneed goed door. Voeg vervolgens honing toe en kneed weer door.
- Hak het venkelzaad grof en meng, samen met de rozijnen en hazelnoten door het deeg heen.
- Bestrijk de kom met olie en maak een bol van het deeg.
- Dek af met een theedoek en laat het een uur lang op een tochtvrije plek rijzen.
- Verwarm de oven voor op 180 C.
- Vorm een bol van het deeg, rol door de havermout en leg dit op bakpapier op een bakplaat. Bak gedurende 35 minuten.
- Laat het brood afkoelen op een draadrek.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 163 | Calorieën uit vetten 45 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 5g, Waarvan | 8% | |
Verzadigde vetzuren 0g | 2% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 1g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 1g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Dit receptje moet ik bezorgen aan m’n moeder, ze zal dit vast heerlijk vinden!