Sushi rijst koken om zelf lekker sushi te maken

My Food Blog
Sushi rijst koken om zelf lekker sushi te maken

Sushirijst bereiden doe je zo!

Sushi maken is al jarenlang populair. In een eerdere blogpost vind je alles over het zelf maken van sushi en de lekkerste sushi vullingen. In dit artikel neem ik je mee in het bereiden van de sushi rijst. Welke rijst kies je, en hoe kook je sushirijst?

Wat is sushirijst?

Sushirijst, ook wel bekend als ‘shari’ of ‘sushimeshi’, is een speciale soort rijst die kleverig is en perfect blijft plakken. Dit is essentieel om mooie en stevige sushirollen te maken. Voor het beste resultaat gebruik je Japanse kortkorrelige rijst. Deze rijst is te koop bij Aziatische supermarkten, toko’s en steeds vaker ook bij reguliere supermarkten.

Sushirijst bereiden

  1. Spoelen: Spoel eerst de rijst grondig af onder koud water tot het water helder is. Dit verwijdert overtollig zetmeel en zorgt voor een betere textuur.
  2. Koken: Doe de rijst in een grote pan. Voor elke 100 gram rijst heb je ongeveer 100 ml koud water nodig. Zet de deksel op de pan en breng de rijst aan de kook op hoog vuur.
  3. Zacht koken: Zet het vuur laag zodra de rijst kookt en laat het 15 minuten zachtjes koken. Haal de deksel er zo min mogelijk af. Tip: gebruik een glazen deksel zodat je kunt zien wanneer het water kookt.
  4. Voorbereiden smaakmakers: Maak intussen de smaakmaker voor de rijst. Kook 2 eetlepels rijstazijn of mririn op laag vuur en kook met 1 tl suiker. Wacht tot de suiker is opgelost en laat het afkoelen.
  5. Afkoelen: Laat de rijst afkoelen. Dit is belangrijk omdat warm zeewier en vis niet lekker zijn. Spreid de rijst uit in een wijde kom of op een bakplaat en waaier met een krant of waaier koude lucht over de rijst. Raak de rijst zo min mogelijk aan om de glans te behouden.
  6. Op smaak brengen: Wanneer de rijst voldoende is afgekoeld, kun je deze op smaak brengen met de saus die je net hebt gemaakt en eventueel een beetje zout. Meng voorzichtig zodat de rijst niet breekt.

Als je rijst koud en goed op smaak is, kun je beginnen met rollen. Zorg dat je tijdens het koken van de rijst al je vulling hebt voorbereid.

Geniet van het proces en eet smakelijk! Met deze tips maak je thuis de lekkerste sushi.

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *