Zelf sushi maken: ideeën voor de sushi vulling

  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd45 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Zijn jullie ook zo gek op sushi? Ik kan echt wel meerdere keren per week sushi eten. Sterker nog, vorige week ging ik met mijn moeder en broertje lunchen en at ik sushi.... zaterdag maakte ik samen met Janice en Merlijn zelf sushi :-D. Het stond me op dag twee nog helemaal niet tegen, sterker nog, het voelde helemaal anders omdat we het nu zelf maakten. Aanleiding was het Lidl Azië pakket dat ik een paar weken terug ontving. Hier zat nori, sushi rijst, gember, wasabi en mirin voor door de rijst in. De rijst zelf hebben we precies volgens de instructies gekookt, maar bleef wel wat korrelig. De rest van de ingrediënten waren prima! In de post geef ik je ideeën voor de sushi vulling en lees je alles wat je moet weten over zelf sushi maken!

Zelf sushi maken

Waarschijnlijk heb je al weleens (of vaak!) sushi gegeten. Maar heb je het ook al eens zelf gemaakt? Het is echt helemaal niet zo moeilijk als je misschien zou denken. Het enige wat je nodig hebt, is een beetje geduld. En als je rauwe vis in je sushi gebruikt, kraakverse vis. In deze post laat ik je zien hoe je zelf maki sushi maakt, hoe je de rijst kookt, op smaak brengt, hoe je de sushi rolt en... waar je de sushi mee kunt vullen. Maki is misschien wel de bekendste sushi soort hier in Nederland en betekent 'gerold'. Andere sushi varianten zijn bijvoorbeeld nigiri en temaki.

Hoe eet je sushi?

Waarschijnlijk eet je je sushi je hele leven lang verkeerd! Het is volgens de Japanse etiquette niet de bedoeling dat je van de sojasaus en de wasabi een saus maakt. Je hoort eigenlijk een klein beetje sojasaus in het kommetje te doen. Daarnaast kun je dan op je sushi een beetje wasabi doen. Mocht je sushi in Japan gaan eten, doe niet te veel sojasaus in je kommetje. De chef zal dat zien als dat je denkt dat het oude vis en en je de smaak wil maskeren. De ingelegde gember hoor je niet op je sushistukje te doen. Ik maak me daar ook schuldig aan, want stiekem vind ik dat gewoon superlekker ;-). Maar volgens de etiquette is het niet. De gember is een 'palatte cleanser' en is bedoeld om je smaakpapillen schoon te maken.

Hoe maak je sushi?

Er zijn een aantal dingen cruciaal als je zelf sushi gaat maken:

  • Gebruik mega verse ingrediënten, met name de rauwe vis moet supervers zijn. Koop deze bij voorkeur bij de visboer en geef aan dat je er sushi mee gaat maken. Hij kan je dan adviseren welke vis lekker én het meest vers is.
  • De rijst moet op smaak zijn. Je hebt geen zin in flauwe sushi toch ;-)? Daarom breng je de rijst op smaak met mirin en eventueel een klein beetje suiker en zout. Proef elke keer de rijst goed zodat je weet wat er nog bij moet.
  • De rijst moet precies de goede structuur hebben. Een klein beetje bite, maar niet korrelig. Het is dus belangrijk om de rijst te precies te koken.

Hoe bereid je de sushi rijst?

  1. Je spoelt eerst de rijst af.
  2. Vervolgens doe je de rijst in een grote pan. Voor elke 100 gram rijst, heb je circa 100 ml koud water nodig. Doe de deksel op de pan en breng de rijst aan de kook door het op een hoog vuur te zetten.
  3. Zet het vuur laag als de rijst kookt en wacht nog 15 minuten. Haal de deksel er zo min mogelijk af. (Als je je afvraagt hoe je dan weet dan het water kookt, je kunt bijvoorbeeld een glazen deksel gebruiken en anders gewoon zo weinig mogelijk de deksel optillen.) Terwijl je wacht kun je uiteraard je vulling al bereiden. Zie hieronder 23 sushi vulling ideeën!
  4. Vervolgens moet je even geduldig zijn. Laat de rijst afkoelen. Dit is belangrijk, omdat je zeewier anders zacht en warm wordt en je vis ook warm wordt. Wat je het beste kunt doen is de rijst in een zo wijd mogelijke kom of bakplaat doen en met een waaier of krant waaieren zodat er koude lucht ontstaat. Verder is het goed om zo min mogelijk aan de rijst te zitten anders verliest de rijst zijn glans.
  5. Wanneer de rijst koud genoeg is, kun je deze op smaak gaan brengen. Gebruik daarvoor mirin (Japanse rijstwijnazijn), suiker en eventueel zout.
  6. Is je rijst koud en goed op smaak? Dan kun je gaan rollen. Als het goed is, heb je tijdens het koken van de rijst je vulling al bereid.

Hoe rol je de sushi?

Wat heb je nodig?

  • Een bamboemat
  • Plasticfolie

De plasticfolie leg je op de bamboemat zodat je mat niet vies wordt. Spreid de rijst met je vingers uit over de nori. Houd je vingers vochtig zodat het niet te veel gaat plakken. Smeer de rijst dun uit en laat de randen vrij. Leg de vulling op de onderste strook van je rijst. Met behulp van je matje rol je je sushi rol nu heel strak op. Maak de uiteinden van de nori nat zodat het goed dicht zit. Met een scherp mes snijd je er plakjes van en tadaaa, klaar is je sushi.

Hoe je de sushi rolt, zie je ook hieronder in het filmpje. Lukt het je echt niet? Er zijn tegenwoordig ook zogenaamde sushi bazooka's waar je heel gemakkelijk sushi mee maakt.

En kijk ook eens hier, hier en hier om meer te leren over het maken van sushi. Oh en dit filmpje hoe je Japanse omelet maakt moet je ook even bekijken. Nu heb je de voorbereidingen getroffen en weet je hoe je zelf de lekkerste sushi maakt! Rest mij nog 1 ding: ik wil jullie tips geven voor de lekkerste vullingen die je makkelijk zelf kunt maken. Gebruik je zelf een andere vulling die we eens zouden moeten proberen? Laat het weten in de comments!

Zelf sushi maken: ideeën voor de sushi vulling

Zelf sushi maken: ideeën voor de sushi vulling

  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd45 minuten
Aanpassen porties:

voor personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • Nori
  • Sushi rijst
  • Mirin
  • Suiker
  • Zout
  • Wasabi
  • Ingelegde gember

Benodigdheden

  1. bamboe mat
  2. plasticfolie
  3. kookpan voor de rijst

Instructies

California roll

Wat heb je nodig?

Surimi sticks in de lengte doormidden gesneden, dunne komkommerreepjes en dunne reepjes avocado.Maak eventueel af met viseitjes aan de buitenkant als je hem 'inside out' doet. Deze koop je bijvoorbeeld bij de visboer of Sligro.

Hoe maak je het?

De klassieke California roll, rol je binnenstebuiten, met de rijst aan de buitenkant dus. Dit doe je door een stukje plasticfolie neer te leggen op je bamboe mat, daarop de rijst, nori en vulling en rollen maar.

Tonijnsalade

Wat heb je nodig?

Tonijn uit blik (op water), dille, mayonaise, komkommer en wasabi (optioneel)

Hoe maak je het?

Dit is echt een van de goedkoopste sushi vullingen die je je maar kunt bedenken. Maar zooo lekker! Neem een blikje tonijn en prak dit samen met 2 - 3 el mayonaise, 1 tl wasabi en 1 tl dille tot een smeuïge salade. Snijd 1/4 komkommer in hele kleine blokjes en meng door de salade heen. Heb je nog wat over, dan smaakt dit ook prima op brood.

Komkommer maki

Wat heb je nodig?

Komkommer in dunne reepjes

Hoe maak je het?

Simpel, rol de komkommer op in de sushi en snijd en 'plakjes' van.

Avocado maki

Wat heb je nodig?

Avocado in dunne reepjes

Hoe maak je het?

Zie 'komkommer maki'

Tonijn maki

Wat heb je nodig?

Verse tonijn

Hoe maak je het?

Zie 'komkommer maki'

Zalm maki

Wat heb je nodig?

Verse zalm

Hoe maak je het?

Zie 'komkommer maki'

Zalm en avocado / zalm en komkommer

Mijn persoonlijke favorieten: sushi met verse, rauwe zalm en komkommer of avocado (of én-én). Zorg ervoor dat de zalm supervers is! Ik heb hem zelf bij Albert Heijn gekocht, maar erop gelet dat de houdbaarheidsdatum nog ver in de toekomst lag om er zo zeker van te zijn dat het echt vers is. Als je het echt goed wilt doen, ga je naar de visboer. Haal wel even het stukje vet van de zalm af, dit smaakt rauw niet zo lekker. Tip: heb je nog zalm, avocado en nori over? Maak er dan een lekkere sushi bowl van! Voeg alle ingrediënten samen en top met wat sojasaus, mirin en (geroosterde) sesamzaadjes. poke bowl met zalm en avocado

Tamago

Tamago is een Japanse omelet. In de inleiding vind je een filmpje hoe je deze zachte, luchtige, zoete omelet maakt.

Crispy Chicken

Een variant die steeds meer voorkomt: gefrituurde kip in je sushi.

Gefrituurde garnaal

Spicy tuna

Een van mijn favorieten! Gebruik verse tonijn, hete saus, eventueel wat gember en het groen van een bosui.

Vegetarische sushi

vegetarische sushi zelf maken In een andere blogpost van mij vind je 11 vegetarische sushi ideeën, inclusief wat vegan varianten! Wat is jouw favoriete sushi vulling? Disclaimer: dit recept bevat een affiliate link. Dit betekent dat ik geld krijg wanneer iemand iets koopt via de link. Het kost jou helemaal niets!

21 reacties op “Zelf sushi maken: ideeën voor de sushi vulling

  • De smaak van Cécile

    bovengenoemde vullingen vind ik erg lekker, maar maar vul mijn sushi ook graag met omelet/rucola of krokant gefrituurde gamba/avocado (dragon roll)

    Beantwoorden
  • Judith

    Hey naamgenoot! Ontdek net je blog en word er helemaal vrolijk van! Vooral van de sushi-post!

    Judith
    Prettywordsplease.com

    Beantwoorden
      • Nathalie

        Ik heb laatst een insideout rol gemaakt met omelet, japanse mayo met pittigesaus erdoor, komkommer en wortel van binnen en dan als laatste de sushi in rosbief gerold. Erg lekker!

        Beantwoorden
  • Hanietgeniet

    Bedankt voor je heerlijke tips. Ik ga morgen sushi maken voor ca 6 personen en kan ze goed gebruiken.
    Ik heb ook het filmpje bekeken van de Japanse omelet maar vind dit wel erg bewerkelijk. (Luie kok). Zelf heb ik vorige keer zelf wat aan geklungeld en een heerlijk luchtige omelet gemaakt. Ik heb 2 eieren geklutst met loempiasaus (zoet/scherpe chilisaus) uit een fles. Ik schat dat ik er 1,5 el. in heb gedaan. En een snufje zout.
    De omelet was super!!! Zo lekker dat we de helft hebben opgepeuzeld onder het bereiden van de sushi’s.

    Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Goed idee, Haniet! Ik vind die echte Japanse omelet ook erg bewerkelijk plus eigenlijk heb je er een speciale pan voor nodig. Een gewone luchtige omelet klinkt mij dan ook bijzonder goed in de oren ;-).

      Beantwoorden
  • Lindy

    Ik ben een enorme sushi fan en ik maak het al enkele jaren zelf. Ik ben er daardoor steeds een beetje beter in geworden, mede dankzij youtube filmpjes en goede tips.

    Enkele van mijn favorieten schrijf ik hieronder uit, ik hoop dat jullie er wat aan hebben :)

    Urimaki sushi (inside out) met witte en zwarte sesamzaadjes aan de buitenkant. Vulling: tonijn, komkommer en tuinkers. Als je ze heb doorgesneden garneer je ze met een beetje gembermayonaise (zelf maken door mayonaise en gembersiroop te mengen) en daarbovenop gefrituurde wortel. (wortelschaafsel of gesneden met een spiraalsnijder. deze wortelsliertjes leg je in een tempura beslagje met knoflook en gembersiroop en dan frituren.) Na het frituren leg je een stukje bovenop de sushi è voila. Je hebt een crispy tuna en suuuuperlekker!

    Een andere is de crunchy spicy tuna. Wederom inside out. Ditmaal met witte sesam aan de buitenland. Vulling: tonijn, komkommer en gebakken uitjes (gewoon uit de supermarkt) Als je ze hem doorgesneden garneer je ze ditmaal met een dotje chilimayonaise (zelf maken door mayonaise en cayenne peper te mengen) Gegarandeerd succes!

    Crispy chicken.
    Dit is een recept dat enige voorbereiding nodig heeft maar het is het waard. De kipfilet snijd je in stukken en laat je aan nacht marineren in teriyaki. Laat de stukken goed uitlekken in een zeef en haal ze vervolgens door een tempura beslagje. Daarna door de panko en dan kan je de kip frituren tot de stukken goud bruin zijn. De sushi rol je inside out met witte en zwarte sesam aan de buitenland. Vulling: de gefrituurde kip en avocado. Als garnering wanneer je ze mooi gesneden hebt sprenkel je kerriemayonaise (wederom zelf te maken door mayonaise en kerriepoeder te mengen)

    Ebi maki
    Gefrituurde garnaal (lange garnalen ‘ebi fry’ te halen bij de jumbo in de diepvries of een toko) met avocado in een inside out sushi. Oranje viskuit aan de buitenland en je hebt overheerlijke ebi maki

    California
    Surimi in kleine stukjes snijden en mengen met een beetje mayonaise en een vleugje gembersiroop. Dit doe je samen met komkommer en avocado in een inside out sushi roll en aan de buitenland doe je oranje viskuit. Vrij eenvoudig maar ééérg lekker en zoals je hem kent in de sushi restaurants

    Enkele tips:
    – overigens kun je producten als tempura meel en panko halen bij een toko.
    – voor mayonaise gebruik ik altijd de yofresh van calvé met de reguliere poeders uit de supermarkt (cayenne en kerrie) en de gembersiroop ook uit de supermarkt
    – Belangrijkste voor sushi is de rijst. Kook de rijst zoals op de verpakking beschreven staat en vergeet vooral de marinade niet. Sushi azijn met suiker en zout brengt de rijst op smaak
    – De nori even 10 sec in de magnetron zodat hij lekker knapperig is en niet taai wordt
    – Maak je handen of lepel nat met water tijdens het rollen zodat de rijst niet aan blijft kleven
    – Wanneer je de rijst gekookt hebt doe deze dan in een houten of glazen schaal. Zeker niet in een van metaal of in een metalen pan laten want dan krijg je een metaalsmaak aan je rijst. Schep voorzichtig om terwijl je de marinade er doorheen druppeld en zodat de rijst gelijkmatig kan afkoelen.

    Succes en eet smakelijk !

    Beantwoorden
  • Sarah

    Hmm! Ik ben echt dol op sushi. Je kan het met iedere gelegenheid eten en het is niet te zwaar, perfect dus!
    Mijn favorieten zijn de deep fried sushi’s en alles met advocado vind ik ook heerlijk.

    Beantwoorden
  • Tina

    oeh, wij (ik en mijn vriend) houden echt van sushi, we zijn alleen heel slecht in het maken ervan. Hebben het nu meerdere keren geprobeerd maar grapte laatst tegen elkaar:

    “schat zullen we anders gewoon naar Sumo gaan? We kunnen namelijk perfect overweg met een tablet en opeten is ook geen probleem.”

    Beste beslissing ooit voor ons :p

    Beantwoorden
  • Floortje

    Hi! Heel erg bedankt voor de tips! Ik maak elk jaar op oud en nieuw sushi, en nu gaat het nog beter lukken!
    Heeft iemand anders nog tips voor heerlijke vulling?

    Beantwoorden
  • Fam

    Ik zal zeker gebruik maken van deze recepten! Waar ik wel van stond te kijken, is dat je 100 ml water op 100 gr rijst gebruikt. Ik heb een recept waar je 1,5 keer zoveel ml water gebruikt op 500 gr (4 pers)rijst gebruikt. Dus 750 ml.op 500 gr. De rijst wordt dan niet zo korrelig, zoals je hierboven beschrijft. Ben nog niet een ster in het maken van sushi, maar lekker was het wel!

    Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Leuk om te horen dat je ook weleens sushi maakt! Het kan verschillen per merk hoe de rijst precies wordt klaargemaakt, kijk dus ook even op de verpakking wat bij dat merk wordt aangeraden.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *