Waar moeten veganisten op letten bij het kiezen van bier?

My Food Blog
Waar moeten veganisten op letten bij het kiezen van bier?

Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke smaak en voorkeur in bier. De een houdt bijvoorbeeld van India Pale Ale, een ander van Porter. Sommige mensen drinken bier rechtstreeks uit de fles, terwijl anderen de inhoud van de fles in een glas gieten. En sommigen geven de voorkeur aan alleen bier uit de tap. Kortom: iedereen heeft zijn eigen persoonlijke smaak en voorkeur als het op bier aankomt. 

De smaak van het bier dat je uit een fles schenkt, wordt beïnvloed door de productie-, transport- en opslagomstandigheden. Maar ook het bier dat vanuit de biertap wordt  getapt vraagt ​​om een ​​goede schenktechniek. Tevens speelt de persoonlijke smaak van een ook een belangrijke rol. Er wordt veel gediscussieerd en gedebatteerd over de smaak van bier, maar je kunt je bier pas echt beoordelen nadat je een paar slokken uit je fles of bierglas hebt genomen.

Dierlijke eiwitten en bijproducten

Maar veganisten moeten extra opletten bij het kiezen van hun favoriete bier. Omdat veel bieren dierlijke eiwitten of bijproducten gebruiken, is niet elk biertje vegan-friendly. Met een beetje vertrouwdheid en bewustzijn kunnen veganisten echter genieten van een brede selectie aan verrukkelijke bieren. Vervolgens vertel ik je wat meer over de overwegingen 

In dit artikel lees je meer over waar veganisten rekening mee moeten houden bij het kiezen van bier en welke verschillende biersoorten er zijn. 

Wat is belangrijk bij het kiezen van vegan bier?

Bij het kiezen van bier let je als veganist op het label: zitten er dierlijke producten in? Dit betekent dat bier met honing, lactose of gelatine, niet geschikt is voor vegans. In plaats daarvan moeten veganisten op zoek gaan naar bieren die bereid zijn met veganistische componenten zoals gist, gemoute gerst en hop. Het belangrijkste is dus om er bewust van te zijn welke componenten vaak in bier zitten, maar niet vegan zijn en deze vermijden.

Verschillende biersoorten

Er komen steeds vaker creatieve oplossingen om ervoor te zorgen dat toch vegan is. Wist je bijvoorbeeld dat sommige brouwerijen de gelatine voor de productie van bier vervangen door zeewier, dat veganistisch is? Of dat sommige brouwerijen honing vervangen door andere zoetstoffen, zoals agave nectar of ahornsiroop?

Veganisten kunnen dus genieten van een grote verscheidenheid aan biersoorten. Er zijn tal van mogelijkheden voor verschillende biersoorten die geschikt zijn voor veganisten. Denk bijvoorbeeld aan diverse fruitbieren, blond en witbier, maar ook andere typen, waarvan veganisten kunnen genieten. Leuk om in gedachten te houden dat elke soort bier een ander bier profiel heeft, dus experimenteren om het lekkerste bier naar jouw smaak te vinden is zeker aan te raden. En wat eet je dan als vegan bij je bier?Eerder schreef ik al over vegan tapas en sushi, dus dat zijn zeker leuke hapjes voor bij bier afhankelijk van het smaakpalet van het bier.

Meer interessante feiten over vegan bier

  • Bij de productie van veganistisch bier worden (uiteraard) geen dierlijke bestanddelen gebruikt, zoals honing, gelatine of vislijm. In plaats daarvan bereiden zij hun brouwsels met plantaardige ingrediënten, waaronder granen, gist en hop.
  • Veel mensen denken dat bier altijd veganistisch is, maar dat is dus niet per se zo. Wees er zeker van dat het bier dat je drinkt veganistisch is door het etiket te lezen of contact op te nemen met de brouwerij.
  • Veganistisch bier is milieuvriendelijker dan niet-vegan bier omdat het zonder dierlijke producten wordt geproduceerd. 
  • Om onderscheidende en heerlijke veganistische bieren te maken, experimenteren veel brouwers momenteel met verschillende ingrediënten en brouwtechnieken. Sommigen beweren zelfs dat veganistisch bier beter kan smaken dan niet-vegan bier.
  • De populariteit van veganistisch bier stijgt samen met het aantal mensen dat een veganistisch of plantaardig dieet volgt. Bier is niet de enige drank die deze trend volgt; ook wijn en sterke drank worden steeds vaker vegan geproduceerd.

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *