Zelf tapas maken – de 20 lekkerste vegetarische tapas

My Food Blog
Zelf tapas maken – de 20 lekkerste vegetarische tapas

Spaanse voorgerechtjes

Tapas zijn officieel kleine Spaanse voorgerechtjes. Daarnaast kunnen ze ook worden geserveerd bij een drankje. Eigenlijk worden dit soort borrelhapjes in alle landen geserveerd, maar niet per se onder de naam tapas. Er zijn zeer veel verschillende soorten tapas, variërend van vis, brood, olijven en tortilla. De lente is begonnen en het weer zal vanaf nu alleen nog maar mooier en zonniger gaan worden.

Daarom zocht ik de lekkerste vegetarische tapas op en verzamelde ik de recepten in dit artikel. Zodat we dat heerlijke zomergevoel snel terug gaan krijgen. Ik houd van gerechten uit allerlei verschillende culturen. Dus de recepten die je in dit artikel leest, zijn niet allemaal gebaseerd op de Spaanse cultuur, maar op culturen uit verschillende landen. Van Midden-Oosters tot Italiaans en van Spaans tot Hollands. Allemaal lekkere kleine hapjes!

De 20 lekkerste vegetarische tapas

  • Tortilla Espanola (Spaanse aardappelomelet) – Deze aardappelomelet wordt veel gegeten in Spanje, bijvoorbeeld als een tapa. Als je het helemaal goed Spaans wil doen, eet je er een salade met ‘garbanzos’ (oftewel kikkererwten) bij, een beetje rode ui, sla en tonijn toevoegen en klaar is Carlos. ¡Que aproveche!
  • Klassieke Spaanse gazpacho – De perfecte tapa. Deze authentieke Gazpacho (Op zijn Nederlands’ gewoon ‘koude tomaten soep’) zit boordevol smaak en voedingsstoffen. Overheerlijk om lekker koud te serveren als het buiten warm is.
  • Tomaatjes gevuld met pesto – Deze gevulde cherrytomaatjes zijn lekker als vegetarisch borrelhapje op een feestje of te gebruiken als tapashapje!
  • Manchego tostada – Deze combinatie van gedroogde tomaatjes en manchegokaas op ciabatta brood is makkelijk te maken en heerlijk om te eten.
  • Mezze platter met zomerse taboule – Mezze zijn kleine Midden-Oosterse hapjes. Eigenlijk een soort Midden-Oosterse tapas. Superleuk om voor de borrel of als diner een mezze platter te maken met allerlei verschillende lekkere hapjes.
  • Gegrilde tomaten in yoghurt – Dit is een superlekkere tapa vol van smaak! Ik kan het je dus aanraden om dit te maken als onderdeel van een mezze tafel (verschillende Midden-Oosterse hapjes).
  • Midden-Oosterse gegrilde aubergine – Hier nóg een Midden-Oosters voorgerechtje! Voor wie fan is van Baba Ghanoush weet dat, om deze vers te maken, je de aubergines vooraf grilt in de oven, om ze vervolgens te pureren. Maar je kunt de aubergines ook grillen en als gerecht bereiden, leuk als tapa want het is super easy. Door het toevoegen van tahin, citroen en knoflook heb je alsnog dezelfde smaakindrukken als die van Baba Ghanoush.
  • Klassieke pastasalade pesto, mozzarella, tomaat – Deze pastasalade is supermakkelijk om te maken. Deze klassieker is gevuld met de authentieke smaken van Italië. De groene pesto, de rode tomaatjes en de witte mozzarella balletjes zorgen voor één en al gezelligheid op je bord!
  • Cannelloni met ricotta en spinazie – Deze cannelloni is gemaakt met behulp van lasagnevellen. Superleuk om zo je hartige cannelloni te maken. De cannelloni vul je met een ricotta-spinazievulling. Klinkt goed toch?!
  • Komkommer en geitenkaas hapjes – Gezonde en frisse hapjes van komkommer met romige geitenkaas, walnoten en zongedroogde tomaat.
  • Meloen ceviche met krokante kikkererwten – Dit lekkere vegetarische gerecht van vegetarische ceviche is geïnspireerd op de heerlijke vega ceviche die we in Alicante aten. De meloen wordt hierbij gemarineerd in citrussap. Op smaak gebracht met zout en koriander wordt het een smaakexplosie! Als kers op de taart de krokante kikkererwten die zorgen voor wat crunch.
  • Courgette feta balletjes – Deze groenteballetjes met feta zijn lekker als bijgerecht, maar ook ideaal om als tapa te serveren.
  • Met ricotta gevulde ravioli in een salie botersaus – De ricotta en citroenvulling gaat heerlijk samen met de saliebotersaus, een klassieke combinatie! De ideale tapa.
  • Panzanella (Italiaanse salade met brood) – Panzanella is een Italiaans gerecht wat traditioneel gemaakt wordt met oud brood. Het was namelijk een perfecte manier om oud brood op te maken. Door deze te doordrenken in olijfolie smaakte het brood meteen niet meer oud. Verder zit deze salade boordevol tomaat.
  • Courgette rolletjes – Zei iemand daar pesto? Dit is een lekker en verantwoord hapje van gegrilde plakken courgette met een romige pestovulling en pijnboompitjes. Laat de ham achterwege of vervang door vegetarische ham.
  • Tomaat ricotta taartjes – Heerlijk zomers en fris. Zo zou ik deze tomaat ricotta taartjes omschrijven. Lekker als tapa voor in de zomer.
  • Geroosterde bloemkool met koriandersaus – Wie bij bloemkool denkt aan gekookte bloemkool met kaassaus: er is echt nog zo veel meer mogelijk met deze veelzijdige groente. Bijvoorbeeld dit recept! Deze lekkere geroosterde bloemkool met een pittige, Aziatische marinade en een heerlijk frisse saus. Je kunt deze bloemkool goed eten als tapa.
  • Filodeeg driehoekjes met geitenkaas – Krokante hapjes van filodeeg met een zachte vulling van geitenkaas, honing en stukjes walnoot. Een ideaal borrelhapje en voorgerecht.
  • Italiaanse bruschetta – Heerlijk als voorafje of als borrelhapje, ofwel als tapa! Deze bruschetta met tomaat en basilicum is een typisch Italiaans hapje en bestaat in ieder geval uit brood ingesmeerd met knoflook, zout en olijfolie.
  • Gevulde champignons met geitenkaas – Cheeselovers opgelet. Deze heerlijke grote champignons met zachte geitenkaas en pesto uit de oven zijn een ware delicatesse.

Heb jij nog tips voor lekkere tapas? Laat het weten in de reacties.

Hi, ik ben Esmee. Ik ben student Voeding & Diëtetiek en ik houd van gezond eten, koken, bakken, sporten, creatief bezig zijn en reizen. De komende tijd zullen er interessante artikelen over voedingsgerelateerde onderwerpen verschijnen op de blog. Ook zal ik gaan helpen met receptonwikkeling en bereken ik alle voedingswaardes van de recepten op de blog. Veel leesplezier!

Een reactie op “Zelf tapas maken – de 20 lekkerste vegetarische tapas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *