Zelf pesto maken (klassieke groene pesto)

  • voor 4 personen
  • Totale benodigde tijd10 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Update 2017: Oh jongens, dit is weer zo'n lekker recept waarbij de foto afschuwelijk was. Het was een van de allereerste recepten op de site en helaas kenden we toen de fijne kneepjes van fotograferen bij kunstlicht nog niet. Ik werd weer herinnerd aan het recept toen ik mijn broertje vertelde dat het heel makkelijk is om zelf sauzen te maken. Hij vertelde dat ondanks dat hij probeert heel gezond te eten,. het toch wel lastig vindt om geen kant-en-klare sauzen te kopen. Een pesto is een hele lekkere en makkelijke 'saus' die je echt in een handomdraai maakt. Dit is de klassieke groene pesto waarbij je zult zien dat je dat echt zo hebt gemaakt. Heb je deze klassieker eenmaal gemaakt? Dan kun je ook gaan variëren, met bijvoorbeeld andere noten, rucola in plaats van basilicum of zelfs rode pesto. Van de rode pesto zal ik sowieso binnenkort eens een recept posten. Wel zo makkelijk! Enfin, een nieuwe foto, maar het recept voor groene pesto is nog steeds even makkelijk en lekker! En het recept voor de pesto heb ik met 9 andere klassiekers gebundeld tot een e-book met makkelijke sauzen. Wil je deze ook ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Groene pesto

Pesto is een Italiaanse saus. In dit geval maakte ik een groene pesto. Die wordt gemaakt op basis van Parmezaanse kaas, pijnboompitten, knoflook, basilicum en olie. Je kunt ook een rode pesto maken. Daarvoor gebruik je dan geen basilicum, maar gegrilde paprika en zongedroogde tomaat. Sowieso, zodra je deze groene pesto zelf hebt gemaakt, kun je beginnen met experimenteren! Zo kun je eens andere kruiden gebruiken of andere noten. Probeer je pesto bijvoorbeeld eens met walnoten en rucola in plaats van pijnboompitten en basilicum. Of gebruik amandelen en munt. Of.... Nouja, laat je fantasie de vrije loop. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Zelf pesto maken = makkelijk

Zelf een pesto maken is dus echt super easy. Dat kun jij ook! Ik maakte een klassieke groene pesto met basilicum, pijnboompitten, knoflook, Parmezaanse kaas en olijfolie. Het enige andere wat je nodig hebt is een vijzel, staafmixer of blender om het tot een mooie saus te malen. Eet de pesto over de pasta of met gnocchi of op een broodje met bijvoorbeeld kaas en gegrilde groenten. Trouwens, wist je dat pesto ook geweldig smaakt op een tosti?
gnocchi met zelfgemaakte pesto

Zelf pesto maken (klassieke groene pesto)

Zelf pesto maken (klassieke groene pesto)

  • Totale benodigde tijd10 minuten
Keukens

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 4 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 15 gram verse basilicum
  • 20 gram versgeraspte Parmezaanse kaas
  • 1 teentje knoflook
  • 30 gram pijnboompitten
  • 2 el olijfolie

Benodigdheden

  • blender, hakmolen of vijzel

Instructies

  1. Rooster in een droge koekenpan de pijnboompitten totdat ze beginnen te verkleuren. Let op, dat gaat heel snel! Draai zodra ze verkleuren het vuur uit en laat ze wat afkoelen.
  2. Doe de basilicum en knoflook in een blender, staafmixer of vijzel, samen met de helft van de pijnboompitten en de helft van de kaas. De andere helft van de pijnboompitten en de kaas doe je er op het einde door zodat de pesto wat 'beet' krijgt.
  3. Roer nu met een lepel de olijfolie en de overgebleven kaas en pijnboompitten doorheen.
  4. Eventueel met zwarte peper of smaak brengen. Wil je de pesto nog iets dunner? Doe er dan meer olijfolie doorheen.
Variatietip: gebruik in plaats van pijnboompitten bijvoorbeeld eens walnoten, hazelnoten of amandelen. En gebruik in plaats van basilicum bijvoorbeeld eens munt of rucola. Waar eet jij het liefste pesto bij?

5 reacties op “Zelf pesto maken (klassieke groene pesto)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *