Dit is deze kerst hét aperitief!

My Food Blog
Dit is deze kerst hét aperitief!

Nog maar 1 maand en dan is het alweer kerst! Die tijd van het jaar waarin gezelligheid en lekker eten centraal staan. Alles is mooi versierd en uit de speakers galmen foute kerstliedjes.Binnenkort ga ik je tips geven voor je kerstdiner, maar first things first. De aankomst van je gasten met kerst. Voordat het diner begint is het leuk je gasten te verwelkomen met wat lekkers, een aperitief. In dit geval een speciaal kerst aperitief.

Wat is een aperitief?

Een aperitief is een (alcoholische) drank vóór het eten. Deze drank kan verschillende ingrediënten bevatten. Een van de bekendste aperitiefs is de ‘bellini’, met prosecco en perzik, maar er zijn er veel meer. Ik zal ze zometeen vertellen welke klassieke aperitiefs er nog meer zijn en hoe je jouw signature aperitief maakt. Overigens is een aperitief is het tegenovergestelde van een digestief, die men juist na het eten drinkt om het eten goed te laten zakken.

Functie van een aperitief

De functie van een aperitief is om de eetlust op te wekken. Ideaal daarvoor zijn drankjes met een lichte bubbel en weinig suiker. Naast dat het dus daadwerkelijk functioneel is bij het diner, heeft het nog een functie. Een aperitief ziet er vaak feestelijk uit en is daarmee een hele goede manier om je gasten welkom te heten! Bovendien is er naast een drankje is er vaak een klein hapje wat ermee gepaard gaat.

Kerst aperitief – een warm welkom voor je gasten

En dat lijkt me een goed begin van je kerstdiner! Je gasten voelen zich welkom en de buikjes kunnen er tegenaan. Goed, je hebt besloten dat je een kerst aperitief wil serveren. Hoe pak je dat aan? Je hebt een aantal klassiekers zoals dus de eerder genoemde bellini. Een prosecco of mousserende wijn doet het ook altijd goed! Een ander bekend voorbeeld is de Martini (very James Bond!) en de Negroni. En natuurlijk kun je ook altijd gaan voor de good old Gin & Tonic. Met een klassieker zit je altijd goed, maar het is natuurlijk ook heel leuk om zelf je eigen aperitief te bedenken. Misschien is er een ingrediënt wat symbool staat voor jou of je familie. Of een ingrediënt wat terugkomt in het eten? Denk aan een kaneelstokje, citroen of komkommer.

mijn negroni

5 Kerst aperitief suggesties

Om je alvast op weg te helpen, heb ik wat suggesties voor lekkere kerst aperitieven die je zou kunnen serveren:

  • Fruity fizz: 1 deel crème de cassis, 5 delen prosecco. Garneer met bevroren blauwe bessen en een takje rozemarijn.
  • Majestic melon & mint: 1 deel meloenlikeur, 5 delen prosecco. Garneer met meloenbolletjes en een takje munt.
  • Cranberry crush: 2 delen vodka, 1 deel soda water, 1 deel vlierbloesemsiroop, 1 deel cranberry sap. Garneer met bevroren cranberry en een takje rozemarijn.
  • Citrus & cognac: 5 delen groene ijsthee, 2 delen sinaasappelsap, 1 deel cognac. Garneer met schijfjes sinaasappel.
  • Go Grapefruit: 1 deel vodka, 4 delen grapefruitsap, 2 delen soda water. Garneer met een schijfje grapefruit en een takje munt.

Goede decoratie is het halve werk

Wat ik zelf het allerleukste vind aan een aperitief is dat je helemaal los kunt gaan qua decoratie. Van schijfjes citroen of grapefruit tot blaadjes munt of takjes rozemarijn. En van bloemblaadjes tot aan specerijen als kaneelstokjes en steranijs tot vers fruit. Je kunt de cocktail serveren in een cocktailglas, maar ook in een limonadeglas, een wijnglas en misschien minder voor de hand liggend: een weckpot.

Waar koop je je ingrediënten?

  • De alcoholische dranken kun je kopen op Metdrank.nl. Metdrank.nl heeft een groot assortiment gedestilleerd, wijn en likeur. Je vindt hier van alles en voor de liefhebbers een zeer groot assortiment aan Calvados, grappa en cognac. Naast dat het uiteraard netjes wordt thuis bezorgd, is deze webshop concurrerend op prijs!
  • Limoenen en munt kun je bijvoorbeeld op de markt kopen of nog beter: plant munt in je tuin, want het groeit keihard.
  • Vlierbloesemsiroop, fruit, soda water (Spa Rood, huismerk bruisend mineraalwater of een ander merk), kaneelstokjes en andere kruiden en specerijen koop je gewoon in de supermarkt.

Afsluiten?

Misschien wil je na het diner wel gaan voor die eerder genoemde digestief om het eten goed te verteren? Dan zijn hier 2 bekende klassiekers die je misschien lekker vindt:

  • ‘Stinger’: 2 delen cognac en 1 deel crème de menthe. Takje munt erin en voila.
  • ‘Caffè Corretto’: koffie met een shotje grappa.

Advertorial – i.s.m. Metdrank.nl

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *