Oud en Nieuw tradities in de rest van de wereld

My Food Blog
Oud en Nieuw tradities in de rest van de wereld

Al maandenlang komt de geur van versgebakken oliebollen je tegemoet als je op straat loopt. De Oudhollandse gebakkramen en bakkers zijn al volop bezig met het bakken van deze gefrituurde bollen. Ik ben er zelf niet echt dol op, maar als het Oudjaarsdag is eet ik er uiteraard wel eentje, of twee. Het is nou eenmaal traditie met oud en nieuw. Mij doe je eigenlijk een groter plezier met beignets. Appelbeignets of zoals mijn vader ze vroeger maakte, bananenbeignets. Ik heb het geluk dat er een aantal goede oliebollenbakkers hier in de regio zitten, dus dit jaar op naar Bunnik of IJsselstein! Met daarbij misschien wel iets van de oud en nieuw tradities uit Japan of de Scandinavische landen ;-).

Nederlandse oud en nieuw tradities

In Nederland is het de gewoonte om oliebollen te eten. Vaak dus ook andere gefrituurde specialiteiten zoals appelbeignets of appelflappen. Soms op een groot feest in de stad, maar vaak ook gewoon thuis met vrienden of familie waarbij samen naar de oudejaarsconference wordt gekeken. Onder het genot van hartige hapjes wordt er naar de tv gekeken of spelletjes gespeeld en natuurlijk gaat er champagne (of een mousserende wijn) mee gepaard. Om 12 uur wordt er vuurwerk afgestoken waarna buren worden gefeliciteerd met het nieuwe jaar. En laten we ook Nieuwsjaarsdag niet vergeten waarbij de Nieuwjaarsduik op de agenda staat.

Ik was benieuwd hoe het zat met de oud en nieuw tradities in de rest van de wereld. En dan uiteraard  met name de eettradities rondom de laatste dag van het jaar. Wij eten oliebollen en appelbeignets, maar wat eet men in de rest van de wereld op Oudejaarsavond?

Lange slierten brengen geluk

Wist je bijvoorbeeld dat men in Scandinavische landen rijstepap met één amandel eet? Wie de amandel vindt, heeft het volgende jaar extra geluk. Ben je in Japan? En eet je op Oudejaarsdag soba noodles? Zorg er dan voor dat ze niet breken, juist de lange slierten brengen geluk!

Ik heb voor jullie een infographic gemaakt met 9 oud en nieuw tradities van over de hele wereld. Dit eet men in de rest van de wereld met Oud & Nieuw.

oud en nieuw tradities - dit eet men met oud en nieuw in de rest van de wereld

Andere leuke eettradities die ik jullie niet wil onthouden: in Oostenrijk eet men speenvarken, in Turkije granaatappel en in Polen ingelegde haring. Wat is jouw favoriete Oud en Nieuw traditie?

Bronnen:

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *