Afgelopen maand reisde ik af naar Gouda om bij een perslunch te zijn. Daar werd een Europees keurmerk uitgereikt aan een Nederlands product. Dit Europees keurmerk wordt maar aan een aantal producten gehangen en de naam van het product mag niet meer gebruikt worden door andere producenten die zeggen dat ze het ook maken. Hierbij kun je denken aan Champagne, Aceto Balsamico en de Ardennerham. Al deze producten worden beschermd door het Europees keurmerk. Maar aan welk Nederlands product werd het keurmerk gehangen, dat was voor ons alle de vraag? We werden allemaal uitgenodigd om bij Het Rijk van de Keizer te komen lunchen en daar de onthulling van het product te zien. Kijk mee naar mijn plog en ontdek het zelf!
We werden netjes ontvangen en konden kiezen uit verschillende biologische sapjes van het merk De Nieuwe Band. De verschillende gerechtjes, waaronder asperge cappuccino, Gorgonzola frittata, samosa gevuld met pittige kip en saffraan en een quiche gemaakt van geitenkaas en gember pasten allemaal bij elkaar samen met de ambiance van Het Rijk van de Keizer.
Na al deze gerechten genuttigd te hebben werd het tijd voor de onthulling van het product, we moesten alleen wachten op de ere-gast die in zijn oranje Gouda Holland kaas autootje kwam aanrijden.
Chef kok Robert Kranenborg was gearriveerd en had een Gouda Hollandse kaas bij zich ook wel het Geheim van Gouda genoemd.
We waren op dat moment gelijk op de hoogte dat het ging om de Nederlands Goudse kaas. Deze kaas kreeg het BGA keurmerk. En geeft aan dat deze kaas maar op een bepaalde plek gemaakt mag worden. Dat is bij de Goudse kaas dus Nederland, de kaas moet gemaakt worden op Nederlandse bodem, met Nederlandse melk en gerijpt worden op Nederlands gekapte houten planken. Heeft de kaas dat niet dan mag het geen keurmerk dragen en dus geen Goudse kaas genoemd worden.
We kregen enkele documentaires te zien van Robert Kranenborg, waarin hij op zoek ging wat het BGA keurmerk nou eigenlijk in hield en waarom het zo belangrijk is. Dit deden we onder het genot van een glas Champagne van het Merk Gosset – Brabant en natuurlijk een blokje van deze heerlijke lekkere Goudse kaas.
Deze documentaires zijn te zien op Goudaholland-kaas.nl en binnenkort op TV-zenders 24Kitchen, Discovery Channel, Fox, ID, National Geographic Channel en TLC.
Foto’s: Leone Deighton