Plog – Onthulling van het Nederlandse BGA keurmerk met Robert Kranenborg

My Food Blog
Goudse kaas

Afgelopen maand  reisde ik af naar Gouda om bij een perslunch te zijn. Daar werd een Europees keurmerk uitgereikt aan een Nederlands product. Dit Europees keurmerk wordt maar aan een aantal producten gehangen en de naam van het product mag niet meer gebruikt worden door andere producenten die zeggen dat ze het ook maken. Hierbij kun je denken aan Champagne, Aceto Balsamico en de Ardennerham. Al  deze producten worden beschermd door het Europees keurmerk. Maar aan welk Nederlands product werd het keurmerk gehangen, dat was voor ons alle de vraag? We werden allemaal uitgenodigd om bij Het Rijk van de Keizer te komen lunchen en daar de onthulling van het product te zien. Kijk mee naar mijn plog en ontdek het zelf!

lunch

We werden netjes ontvangen en konden kiezen uit verschillende biologische sapjes van het merk De Nieuwe Band. De verschillende gerechtjes, waaronder  asperge cappuccino, Gorgonzola frittata, samosa gevuld met pittige kip en saffraan en een quiche gemaakt van geitenkaas en gember pasten allemaal bij elkaar samen met de ambiance van Het Rijk van de Keizer.

auto Robert Kranenborg

Na al deze gerechten genuttigd te hebben werd het tijd voor de onthulling van het product, we moesten alleen wachten op de ere-gast die in zijn oranje Gouda Holland kaas autootje kwam aanrijden. BGA keurmerk

Chef kok Robert Kranenborg was gearriveerd en had een Gouda Hollandse kaas bij zich ook wel het Geheim van Gouda genoemd.

Goudse kaas

We waren op dat moment  gelijk op de hoogte dat het ging om de Nederlands Goudse kaas.  Deze kaas kreeg het BGA keurmerk. En geeft aan dat  deze kaas maar op een bepaalde plek gemaakt mag worden. Dat is bij de Goudse kaas dus Nederland, de kaas moet gemaakt worden op Nederlandse bodem, met Nederlandse melk en gerijpt worden op Nederlands gekapte houten planken. Heeft de kaas dat niet dan mag het geen keurmerk dragen en dus geen Goudse kaas genoemd worden.

Robert Kranenborg

We  kregen enkele documentaires te zien van Robert Kranenborg, waarin hij op zoek ging wat het BGA keurmerk nou eigenlijk in hield en waarom het zo belangrijk is. Dit deden we onder het genot van een glas Champagne  van het Merk Gosset – Brabant en natuurlijk een blokje van deze heerlijke lekkere Goudse kaas.

Deze documentaires zijn te zien op Goudaholland-kaas.nl en binnenkort op TV-zenders  24Kitchen, Discovery Channel, Fox, ID, National Geographic Channel en TLC.

 Foto’s: Leone Deighton

Mijn naam is Devon en ik ben chef-kok. Van kinds af aan ben ik altijd al bezig geweest met koken, van appelflappen tot lekkere pasta`s. Zo ben ik uiteindelijk in de horeca terecht gekomen. Op mijn dertiende had ik mijn eerste baantje in een restaurant als afwas jongen, waar ik al snel voorgerechten en sauzen mocht maken. Daar is het allemaal veel serieuzer geworden. Ik bespreek op My Foodblog gerechten, technieken en nieuwe ingrediënten. Zo hoop ik jullie te kunnen helpen in het zoeken naar nieuwe en leuke creatieve gerechten, waar iedereen van zal smullen. Groetjes, Devon Velders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.