Met DFDS naar Newcastle (minicruise Newcastle)

My Food Blog
Met DFDS naar Newcastle (minicruise Newcastle)

Van DFDS kregen we een wel heel leuke uitnodiging. Of we wilden ervaren hoe het is om met de ferry op vakantie te gaan. DFDS is een ferrymaatschappij die dagelijks vanuit Nederland (IJmuiden) naar het Verenigd Koninkrijk (Newcastle) vaart en weer terug. Newcastle ligt in Engeland, maar je rijdt in een uur naar Schotland en is daarmee een goede uitvalsbasis voor beide landen. Een goed moment om een mooi reisje te maken, leek ons zo!

Met DFDS naar Newcastle

Naar Newcastle met DFDS

En dus kregen we de kans om vanuit IJmuiden met een van de ferry’s van DFDS naar Newcastle te varen. Je kunt op deze manier dus een (lang) weekend Newcastle gaan, maar ook een reis naar Engeland en/of Schotland maken. Wij kozen voor het laatste en besloten een road trip door Schotland te maken. Dat is met de ferry perfect, want het betekent dat je je eigen auto meeneemt. De auto’s (en bussen en trucks) staan beneden in de ferry en de hutten zijn boven. Je checkt in bij de terminal en rijdt je auto de ferry op. Spullen mee naar binnen en dan kun je meteen je eigen hut in en je spullen neerzetten.

De hutten aan boord

De standaardkamers (hutten) aan boord van het DFDS schip zijn niet zo groot, maar efficiënt ingedeeld en bevatten alles wat je nodig hebt. Er zijn bedden, afhankelijk van het aantal personen op 1 kamer, zijn dat beneden bedden of ‘stapelbedden’. Het bovenste bed kun je uitklappen vanaf de muur. Iedereen heeft zijn eigen badkamer met douche, toilet en wasbak en er was bij ons op de terugweg, in onze 2-persoonshut een zitje. Er zijn ook luxere, grotere hutten beschikbaar.

uitzicht vanuit onze hut Newcastle DFDS
Uitzicht vanuit onze hut aan bord van de DFDS ferry.

Entertainment

Bij het uitvaren was het heerlijk weer en dus bleven we even op het dek in de zon staan om de kustlijn te bewonderen. Aan boord tijdens onze minicruise naar Newcastle was er meer dan genoeg entertainment. Het diner kan worden genuttigd bij het buffet van de Explorer’s Kitchen of het à la carte restaurant met de toepasselijke naam: North Sea Bistro. Als je hier zit, geeft het uitzicht weg dat je op zee zit. Anders zou je wellicht denken dat je in een ‘normaal’ restaurant zit :-). De kreeften bisque viel bij ons beiden goed in de smaak en ook de gevulde poussin smaakte lekker! Ben je uitgegeten? Dan kun je naar de bar met live muziek, je kunt spelletjes doen in de arcade hall en je kunt naar een heuse bioscoop? Of wil je misschien toch liever even shoppen?

eten aan boord DFDS naar Newcastle
Eten aan boord DFDS naar Newcastle: o.a. een bisque als voorgerecht

Zeeziek?

Wij waren zelf na het eten al behoorlijk moe, aangezien we allebei rechtstreeks uit werk kwamen (ideaal – de boot vertrok om 17.30. Kijk hier voor het actuele vaarschema). Na even in het winkeltje te hebben gekeken, keken we in onze cabine een film op Netflix. Wij hadden deze vantevoren gedownload, maar er is, tegen betaling, ook wifi aan boord waar je gebruik van kunt maken.

Van tevoren was ik bang dat we zeeziek zouden worden en dus had ik voor de zekerheid bij de drogist medicijnen gekocht, voor het geval dat. Gelukkig hebben we ze niet nodig gehad en eigenlijk als een roos geslapen!

Een van de DFDS ferry's
Een van de DFDS ferry’s – dit wat onze boot op de terugreis, vanuit Newcastle naar IJmuiden.

Ontbijten bij DFDS

Na een prima douche, stapten we het ontbijtbuffetrestaurant binnen. Een grote zaal met veel tafels en veel keuze in eten. Zowel gezonde keuzes als een ‘full English breakfast’. Ik ging voor heerlijke verse meloen en ananas en een kommetje yoghurt met noten en zaden aangezien ik wist dat ik op vakantie al en aantal keer wat minder gezond zou eten ;-). Snel terug naar de hut om de spullen te pakken en naar de auto te lopen. Onze aankomst was circa 09.15u lokale tijd, superfijn aangezien we nog de hele dag hadden op die manier. Sterker nog, we konden lunchen in Edinburgh!

Edinburgh

Vanuit Newcastle reden we meteen door naar Edinburgh, waar we 2 dagen spendeerden, vervolgens de Schotse Hooglanden, Isle of Skye, Loch Lohmond en 1,5 dag Newcastle om mee af te sluiten. Over de rest van onze reis vertel ik je gauw meer! Wil je meer weten over een ferry overtocht met DFDS? Ga dan snel naar de DFDS website om te kijken wat de opties zijn!

Enkele tips als je ook met de boot naar Engeland gaat:

  • Neem in een kleine rugzak je spullen voor de nacht in de hut op de boot mee. Op deze manier hoef je niet met grote koffers te zeulen en spullen die je toch niet nodig hebt.
  • Check ruim van tevoren in, houd er rekening mee dat de incheckcounter 1 uur voor vertrek sluit.
  • Bekijk de opties voor de kamers goed, zo zijn er ook 2-persoonskamers met 2 benedenbedden in plaats van 1 ‘stapelbed’. Ook zijn er gezinskamers voor 5 personen bijvoorbeeld.
  • Als je de boot afkomt is het uiteraard links rijden.
  • Het is in de UK een uur vroeger, maar op de boot wordt de Centraal-Europese tijd aangehouden. Houd daar rekening mee als je bijvoorbeeld hebt gereserveerd bij het restaurant.

Heb jij al weleens een minicruise Newcastle gedaan? Of ben je weleens met de ferry naar Engeland geweest? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen! Laat het weten in de comments of tag ons op social media met #myfoodblognl.

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

Een reactie op “Met DFDS naar Newcastle (minicruise Newcastle)

  • Emelian

    Zo te lezen hebben jullie een heerlijke vakantie gehad. Ben benieuwd naar de verhalen die nog komen. Vast nog wel iets lekkers gegeten!!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *