Na mijn vorig blog had ik jullie beloofd dat mijn volgende blog zou gaan over verschillende vruchten.
Nu was ik laatst in de winkel en daar zag ik een vrucht die ik veel gegeten heb toen ik op vakantie was in Vietnam. Ik heb het over de drakenvrucht (Pitahaya oorspronkelijke naam)de mooie roze/paarse vrucht met een soort schubben aan de zijkant. De vrucht vindt zijn oorsprong in Midden- en Zuid-Amerika maar is later geïntroduceerd in Azië. Tegenwoordig worden ze vooral in Vietnam geteeld.
Je ziet de vrucht hier in Nederland nog niet veel liggen, maar hij begint steeds meer bekendheid te krijgen. De smaak van de drakenvrucht zou je kunnen omschrijven als een beetje kiwi- meloen-achtig. De textuur van het vruchtvlees kan verschillen, maar komt het meest overeen met de kiwi. De vrucht zit vol vitamines en heeft veel vezels en zou het goed zijn voor de stofwisseling en voor de hydratatie van de huid zijn.
De drakenvrucht bereiden
Aangezien mijn partner en ik erg gek op vruchten zijn heb ik de drakenvrucht gekocht en heb ik er met typische Betuwe vruchten een vruchtenyoghurt van gemaakt. Ik heb de drakenvrucht opengesneden en met een lepel het vruchtvlees uit geschept. Daarna heb ik er verse frambozen, aardbeien en kersen door heen gedaan en gemengd samen met yoghurt en een beetje honing naar eigen smaak. De smaak van de drakenvrucht komt sterk naar voren door dat wij magere yoghurt hebben gebruikt. Het is een typisch zomers gerecht waar je van kan genieten. Waar kun je de drakenvrucht nog meert voor gebruiken? In een vruchtensalade, smoothies en sapjes. Je kunt er zelfs een thee van trekken!
Mangoesteen
Een andere vrucht die in Europa in opkomst is, is de mangoesteen. Je kunt ze vaak vinden bij de toko of een gespecialiseerd winkeltje. De vrucht is eigenlijk een soort van bes hij is bruin van kleur, maar van binnen heeft hij een 4 tot 8 lychee achtige zaden zitten die een vruchtvlees mantel eromheen hebben zitten. Je eet alleen de vruchtvlees van die zaden. Het vruchtvlees heeft een zoete smaak en de smaak kun je ook een beetje vergelijken met de smaak van een lychee of een ramboetan.
De vrucht komt uit de Aziatische landen. Wij hebben ze vers gegeten in Sri Lanka waar ze vers langs de wegen worden verkocht. Om de vrucht te kunnen eten druk je tegen de zijkant van de bes en dan barst de dikke schil open en kun je hem verder open trekken en de vruchtjes eruit halen. Deze vrucht wordt ook een super food genoemd. De vrucht kan cholesterol verlagend werken en het zou goed zijn voor de huid. Volgens onderzoeken zou het ook de kans op kanker reduceren .
Heb jij een vraag aan mij? Laat het me weten! In het volgende blog blijven we dichter bij huis en vertel ik meer over Betuwse vruchten en laat ik verschillende desserts zien waar je deze in kunt gebruiken.
Groetjes,
Devon Velders
Dankje Devon! Ik ga morgen meteen naar de toko :D
Graag gedaan! Geniet ervan ! Dat doe ik in ieder geval wel hè hè
ohh wat grappig ben wel benieuwd hoe het smaakt!
Ik heb ze afgelopen jaar in Singapore gegeten en ik moet zeggen dat ik het ook erg lekker vond :-).