Hippe exotische vruchten: drakenvrucht en mangoesteen

My Food Blog
Hippe exotische vruchten: drakenvrucht en mangoesteen
drakenvrucht

Na mijn vorig blog had ik jullie beloofd dat mijn volgende blog zou  gaan over verschillende vruchten.

Nu was ik laatst in de winkel en daar zag ik een vrucht die ik veel gegeten heb  toen ik op vakantie was in Vietnam.  Ik heb het over de  drakenvrucht  (Pitahaya  oorspronkelijke naam)de mooie roze/paarse vrucht met een soort schubben aan de zijkant. De vrucht vindt zijn oorsprong in  Midden- en Zuid-Amerika  maar is later geïntroduceerd in Azië. Tegenwoordig worden ze vooral in Vietnam geteeld.

Je ziet de vrucht hier in Nederland  nog niet veel liggen, maar hij begint steeds meer bekendheid te krijgen. De smaak van de drakenvrucht zou je kunnen omschrijven  als een beetje kiwi- meloen-achtig.  De textuur van het vruchtvlees  kan verschillen, maar komt het meest overeen met de kiwi.  De vrucht  zit vol vitamines en heeft veel vezels en  zou het goed zijn voor de stofwisseling en voor de hydratatie van de huid zijn.

drakenvrucht yoghurt

De drakenvrucht bereiden

Aangezien mijn partner en ik erg gek op vruchten zijn heb ik de  drakenvrucht gekocht en heb ik er met typische Betuwe vruchten  een vruchtenyoghurt van gemaakt. Ik heb de drakenvrucht opengesneden en met een lepel het vruchtvlees uit geschept. Daarna heb ik er verse frambozen, aardbeien en kersen door heen gedaan en gemengd samen met yoghurt en een beetje honing naar  eigen smaak.  De smaak van de drakenvrucht komt sterk naar voren door dat wij magere yoghurt hebben gebruikt. Het is een typisch zomers gerecht waar je van kan genieten. Waar kun je de drakenvrucht nog meert voor gebruiken? In een vruchtensalade, smoothies en sapjes. Je kunt er zelfs een thee van trekken!

Mangoesteen

Een andere vrucht die in Europa in opkomst is, is de mangoesteen. Je kunt ze vaak vinden bij de toko of een gespecialiseerd  winkeltje. De vrucht is eigenlijk een soort van bes hij is bruin van kleur, maar van binnen heeft hij een 4 tot 8 lychee achtige zaden zitten die een vruchtvlees mantel eromheen hebben zitten. Je eet alleen de vruchtvlees van die zaden.  Het vruchtvlees heeft een zoete smaak en de smaak kun je ook een beetje vergelijken met de smaak van een lychee of een ramboetan.

De vrucht komt uit de Aziatische landen. Wij hebben ze vers  gegeten in Sri Lanka waar ze vers langs de wegen worden verkocht.  Om de vrucht te kunnen eten druk je tegen de zijkant van de bes en dan barst de dikke schil open en kun je hem verder open trekken en de vruchtjes eruit halen. Deze vrucht wordt ook een super food genoemd. De vrucht kan cholesterol  verlagend werken en het zou goed zijn voor de huid. Volgens onderzoeken zou het ook de kans op kanker reduceren .

Heb jij een vraag aan mij? Laat het me weten! In het volgende blog blijven we dichter bij huis en vertel ik meer over Betuwse vruchten en laat ik verschillende desserts zien waar je deze in kunt gebruiken.

Groetjes,

Devon Velders

Mijn naam is Devon en ik ben chef-kok. Van kinds af aan ben ik altijd al bezig geweest met koken, van appelflappen tot lekkere pasta`s. Zo ben ik uiteindelijk in de horeca terecht gekomen. Op mijn dertiende had ik mijn eerste baantje in een restaurant als afwas jongen, waar ik al snel voorgerechten en sauzen mocht maken. Daar is het allemaal veel serieuzer geworden. Ik bespreek op My Foodblog gerechten, technieken en nieuwe ingrediënten. Zo hoop ik jullie te kunnen helpen in het zoeken naar nieuwe en leuke creatieve gerechten, waar iedereen van zal smullen. Groetjes, Devon Velders

4 reacties op “Hippe exotische vruchten: drakenvrucht en mangoesteen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.