Dé Sinterklaastaart met appel en amandelspijs
- Door Judith Pagrach
- Nederlands
- voor 12 personen
- Totale benodigde tijd1 uur en 30 minuten
Ik houd van Sinterklaas, van speculaas, gevulde speculaas, gewone pepernoten, chocoladepepernoten en truffelpepernoten. Dit jaar wilde ik de ultieme Sinterklaastaart maken om het recept te kunnen delen op mijn blog. En dat is gelukt! Een bodem van speculaas, een laagje spijs, frisse goudreinetten en een topping van verse speculaascrumble, yum...
Wat vind jij de lekkerste Sinterklaastraktatie? Laat het achter in de comments.
Dé Sinterklaastaart met appel en amandelspijs
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Totale benodigde tijd1 uur en 30 minuten
voor 12 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 300 gram amandelspijs
- 2 goudreinetten
- 1/2 citroen
- 5 tl speculaaskruiden
- 2 tl kaneel
- 250 gram boter
- 400 gram tarwebloem
- 275 gram lichte basterdsuiker
- 2 eieren (geklutst)
- 1/2 tl bakpoeder
- 2 tl maïzena
- mespuntje zout
Benodigdheden
- springvorm 24 cm
Instructies
- Voor de basis maak je speculaas door 250 g bloem en 175 g boter te mengen totdat je iets hebt dat op broodkruim lijkt.
- Voeg 200 g suiker toe, zout, bakpoeder, 3 tl koek- en speculaaskruiden en 1 ei. Maak hier een glad deeg van, verpak in plasticfolie en zet dit een uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 C.
- Schil 2 goudreinetten, snijd in blokjes van 1 x 1 cm, voeg citroensap van een halve citroen toe, 2 tl maïzena en 1 tl kaneel en schep goed door.
- Vet een het bakblik in, rol het deeg uit en verdeel dit over je bakblik, includief de randen. Druk goed aan. Kneed nu 1/2 ei door je amandelspijs en rol dit ook uit. Verdeel over de bodem. Laat het appelmengel uitlekken in een zeef of vergiet en leg de appelstukjes bovenop de spijs. Bak dit nu 20 minuten.
- Maak de speculaascrumble door 75 g boter, 150 g bloem, 2 tl koek- en speculaaskruiden en 75 g lichtbruine basterdsuiker met je vingers te kneden totdat je kruimels krijgt. Haal de taart na 20 minuten uit de oven, strooi de crumble eroverheen en bak nog eens 10-15 minuten.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 605 | Calorieën uit vetten 265 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 30g, Waarvan | 46% | |
Verzadigde vetzuren 13g | 65% | |
Transvetzuren 1g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 11g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 4g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Dit is werkelijk een geweldig lekkere taart. Vooral de combinatie van amandelspijs, speculaas en het frisse van de appel. De crumble geeft de taart een prettige bite.
Een heerlijke taart om in de juiste stemming te komen. Ik ga het dan ook zeker maken! Hij komt hij komt…
Wat een heerlijke taart! Fris, zoet en spicy tegelijk.
Hij is hier zojuist uit de oven gekomen! Kan niet wachten om te proeven.
In je recept staat het zout, uit je ingredientenlijst, alleen niet genoemd.
Ha Petra, wat leuk dat je de taart ook hebt gemaakt. Ben heel benieuwd hoe je hem vindt! En bedankt voor de tip, had ik helemaal overheen gelezen. Het staat er nu in ieder geval wel in.
Groetjes,
Judith
Taart was heerlijk!
Bedankt voor het delen van het recept.
Ik ga het vlug maken lijkt mij een heerlijke taart voor deze dagen.
Gr.,
Edith.
Leuk om te horen, Edith :-). Echt een perfecte taart voor de dagen rond Sinterklaas…
Klinkt te gek! Ik ga deze zeker maken met sinterklaas =D
Ziet er lekker uit en aangezien ik nooit een sinterklaas-taart heb gemaakt…ga ik deze zeker maken! bedankt!
Groetjes, Naomi
Bedankt voor jullie leuke reacties! Ik hoop dat jullie hem net zo lekker vinden als ik :-)
Dank voor het heerlijke recept Judith.
Het recept staat nu ook op mijn blog http://www.desmaakvancecile.com/2013/11/speculaastaart-met-amandelspijs-en-appel.html
Heb alleen zelf spijs gemaakt en wat minder crumble gebruikt. Fijn weekend!
De taart staat in de oven en ruikt al heerlijk! Vanavond met de Fam. sinterklaasviering,dus dat wordt met z’n allen smullen!
Wat superleuk om te horen, Lenny! Veel plezier vanavond :-)
hier was ik naar op zoek! ga meteen de ingrediënten kopen en bakken. kan niet wachten!
Hij staat nu in de oven voor 5 dec!
Het ruikt al heerlijk, bedankt voor het recept.
Wat een ontzettend leuke reacties van iedereen :-)! Eet smakelijk en veel plezier op pakjesavond.
Ik heb de taart ook gemaakt voor het heerlijk avondje. Met zelfgemaakt amandelspijs zonder suiker van deze link: http://www.groenevrouw.nl/suikervrije-sinterklaas-begin-nu-aan-amandelspijs/
Dit maakte de taart lekker wat notiger en iets minder zoet.
Verder wel suiker gebruikt zoals in het recept. Een appeltje meer en wat citroensap extra. De kinderen versieringen van marsepein laten maken. Slagroom erbij met een beetje suiker. Jumm!
Hi Cinni, bedankt voor je reactie! Leuke variatie ook :-)
De taart was echt heerlijk! Gister gemaakt en alleen maar positieve reacties! Voor 5dec wordt hij weer gemaakt.
Hi Sharon, wat leuk dat je hem hebt gemaakt en natuurlijk helemaal fijn dat ‘ie zo in de smaak is gevallen :-). Ik moet hem zelf ook nodig weer eens maken nu het bijna weer Sinterklaas is :-D.
Hallo! 😄
Ik heb er een suikerarme versie van gemaakt.
Spijs met amandelen en dadels en de zoethoeveelheid met een kwart verminderd (als diabeet zijn we het niet zo gewoon) en vervangen door zusto half om half gemengd met kokosbloesemsuiker voor smaak kleur en textuur..
Er waren geen restjes voor dag 2…..
Dat zegt genoeg hè!
Wat super om te horen! :-)