Stedentrip Edinburgh: wat te doen in Edinburgh + onze 7 favoriete restaurants

  • Edinburgh
Stedentrip Edinburgh: wat te doen in Edinburgh + onze 7 favoriete restaurants

Edinburgh is een heerlijke stad, die in eerste instantie niet zo stads aandoet. Dat komt omdat het ruim is opgezet, met veel groen en bijna enkel laagbouw.

Door DFDS waren we uitgenodigd om met de ferry de overtocht naar Newcastle te maken. Daar zeiden we geen nee tegen! Het was een mooie aanleiding om eens een reis naar en door Schotland te maken. Over Edinburgh hadden we al meermaals goede verhalen gehoord en bij het zien van de prachtige foto’s van de Hooglanden krijg je spontaan Wanderlust.
Het werd een 8-daagse reis waarbij we op dag 1 meteen vanuit Newcastle naar Edinburgh reden. Je kunt dus een stedentrip Edinburgh doen, maar als onderdeel van een langere reis is het ook perfect!

Na de bootreis waren we hartstikke uitgerust en trokken we er dan ook meteen op uit!
Edinburgh is een heerlijke stad, die in eerste instantie niet zo stads aandoet. Dat komt omdat het ruim is opgezet, met veel groen en bijna enkel laagbouw. Het is een hele relaxte stad, waar minder mensen wonen dan in Amsterdam. Dit maakt dat het qua drukte heel erg meevalt en je niet hutje mutje hoeft te lopen. Zelfs niet in de toeristische delen.

Wat zijn nou de highlights van Edinburgh en wat doe je tijdens een stedentrip Edinburgh?

Wat te doen in Edinburgh

  • Edinburgh Castle

het kasteel in Edinburgh

Een van de bekendste iconen in Edinburgh. Deze mag je dus niet missen tijdens je reis! Het kasteel staat bovenop een heuvel vanwaar je een goed uitzicht hebt op een deel van de stad. Het kasteel is tevens het einde van de ‘Royal Mile’ (zie hieronder. Om het kasteel binnen te gaan, wordt entreegeld gevraagd, maar vanaf buiten is er ook al veel te bewonderen. De stijl van het kasteel zie je in de hele stad terug, een Middeleeuwse bouwstijl.

  • Royal Mile

Het einde van de Royal Mile
Het einde van de Royal Mile: het Schotse Parlement

Een mijl, oftewel 1,6 kilometer vol met interessante gebouwen. Aan de ene kant van de mijl heb je het kasteel, aan de andere kant het parlement. Er tussenin loopt een straat, vol met winkels en historische gebouwen. Als je iets wil kopen in Edinburgh, zijn er in deze straat een aantal dingen die je goed kunt kopen: kasjmier, tweed, lamswol eventueel met de traditionele Schotse ruit.

  • National Museum of Scotland

Onze tip: ga hier als eerst heen, dan snap je meteen de geschiedenis van Schotland en de Schotten. Het gebouw is van binnen prachtig en heeft een collectie waardoor je een beeld krijgt van het land en waarom zij bijvoorbeeld niet met Engelsen willen worden verward.

  • Whisky drinken

whisky - the devil's advocate

Als je Schotland zegt, zeg je whisky. Je kunt een whisky tour doen waarbij je alles leert over het proces van het maken van whisky en een tasting te doen. Dat kun je bijvoorbeeld vlakbij het kasteel doen, bij The Amber. Of ga naar de toffe bar The Devil’s Advocate. Hieronder lees je er meer over.

  • Haggis eten

haggis edinburgh
De beruchte haggis

Oké, toegeven, het klinkt niet zo smakelijk: een schapenmaag gevuld met schapenorganen, havermout, kruiden en specerijen. Als je eenmaal de drempel over bent, is het best oké. Onder het mom van ‘je moet het een keer geproefd hebben’ ;-).

  • Harry Potter referenties

De echte Harry Potter fans weten het wel, maar Edinburgh zit vol Harry Potter referenties! J.K. Rowling kwam naar verluidt regelmatig naar het Elephant House Cafe om haar eerste HP boek te schrijven. Dat café staat dus inmiddels helemaal vol met toeristen van over de hele wereld. Victoria Street diende als inspiratie voor de Wegisweg (Diagon Alley) en in die straat zijn er dus een aantal winkels die daar gretig op inspelen met tot aan een Nimbus 3000 die je er kunt kopen.

  • Een van de vele parken

Zoals gezegd, Edinburgh is groen, heel groen. Je verwacht niet dat een stad zo groen is. Er zijn dan ook superveel parken. Allemaal prachtig onderhouden, alsof ze elke dag worden gemaaid. De locals vind je ook vaak in het park. Met de hond, een barbecue of om gewoon even te chillen.

  • Golfen

In het park vlakbij ons prachtige design hotel, kon je dus echt golfen. In Schotland vind je erg veel golfbanen en in Edinburgh kon je dus zelfs in het park golfen. Ook net buiten Edinburgh zijn golfbanen te vinden. Wij konden op een driving range zonder GVB terecht.

Eten in Edinburgh

We hebben over het algemeen erg goed gegeten in Edinburgh. Dit waren onze favoriete restaurants:

The Witchery

Het is misschien wel een van de mooiste locaties van heel Edinburgh. Pal naast het kasteel in een classy pand mét Instagrammable tuin. Bij The Witchery zat het publiek vol opgedoft (kun je nagaan hoe underdressed we ons voelden in ons kloffie wat we al de hele dag aan hadden…). Je eet hier klassiek Schots met een moderne twist. Zo aten we hier die beroemde haggis. Maar dan wel met een curry twist. Mooi interieur, heel vriendelijk personeel en goede etiquette.

The Witchery, 352 Castlehill, Edinburgh EH1 2NF, www.thewitchery.com

White Horse

In Schotland kun je door de locatie heel goed zeevruchten eten. The White Horse is een Oester bar annex seafood restaurant. Wij waren meteen fan van het interieur: donker, chique en een tikkeltje industrieel door het staal. Je eet hier oesters vanuit alle delen van de UK, een fluweelzachte chowder en een superzachte maar toch knapperige oktopus. Door een speciaal proces waarbij de octopus eerst wordt gestoofd wordt deze boterzacht. Goede bediening met kennis van gerechten.

The White Horse, 266 Canongate Royal Mile, Edinburgh EH8 8AA, www.whitehorseoysterbar.co.uk

The chop house

Alleen het interieur al is de moeite waard met zwevende banken en een stalen bar. Je eet hier kreeften en vlees van de grill. Leuk als je zin hebt in eten zonder poespas.

The Chop House, Arch 15 E Market St, Edinburgh EH8 8FS, www.chophousesteak.co.uk

BABA budan

Prima spot voor ontbijt of lunch. Hoewel het quasi-hipster personeel vooral ongeïnteresseerd is, maakt het eten dat ruimschoots goed. Heerlijk ontbijten met smashed avo toast of een breakfast burrito of donuts. Sowieso verscholen in een leuk straatje!

Baba Budan, Arch 12 17 East Market Street, Edinburgh EH8 8FS, www.bababudan.co.uk

Mimi’s

Mimi's bakehouse

Heerlijk taartjes eten, 1 is groot genoeg voor 2, dus go Dutch! Het filiaal op de Royal Mile is erg klein, maar je kunt het eten ook meenemen. Gewone dingen als red velvet en brownies of wat meer bijzonder zoals de cream slice of mint choc slice. Elke dag vers bereid!

Mimi’s Bakehouse, 3 locaties, mimisbakehouse.com

Galvin Brasserie

In dit deel van de stad kwamen we pas op de allerlaatste avond per toeval. In deze straat zitten een aantal hele leuke, wat duurdere restaurants. Bij Galvin kun je betaalbaar eten. Het is het product van 2-michelinsterren chefs die gewoon ook weer even ‘normaal’ wilden koken. En dus vind je hier mooi opgemaakte bordjes met bijvoorbeeld vis, aardappels en groenten.

Galvin Brasserie, Waldorf Astoria Edinburgh – The Caledonian, Rutland St, Edinburgh EH1 2AB, www.galvinedinburgh.com

Mary’s Milk Bar

mary's milk bar

Het schijnen de lekkerste ijsjes van de stad te zijn. Aangezien we geen referentiemateriaal hadden in Edinburgh, geloven we het meteen. Mary’s Milk Bar haalt het voor mij nog niet bij mijn favoriet Roberto’s in mijn eigen Utrecht, maar lekker zijn de ijsjes zeker. Het is een hele populaire spot, dus wees bereid in de rij tot aan buiten te staan. We gingen voor een van haar klassiekers: salted caramel en tijm-witte chocolade. Mary leerde ijs maken op de ijs-universiteit in Italië!

Mary’s Milk Bar, 19 Grassmarket, Edinburgh EH1 2HS, www.marysmilkbar.com

Ook een stedentrip Edinburgh doen? Laat ons weten wat je van onze tips vond en of je zelf tips hebt!

  • Eindoordeel

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

Een reactie op “Stedentrip Edinburgh: wat te doen in Edinburgh + onze 7 favoriete restaurants

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *