Advocaat maken naar oma’s recept
- Door Judith Pagrach
- Nederlands
- voor 8 personen
- Kooktijd30 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
Nog net op tijd voor Pasen: het ultieme paasgerecht, advocaat. Je kent het vast wel, juist ja, van oma. In zo'n klein glaasje met een toefje slagroom. Vaak verraderlijk, want je proeft de alcohol soms amper ;-). Maar toch is de basis van advocaat echt brandewijn of soms jenever. Wanneer er 8% alcohol in zit in plaats van 14%, wordt er gesproken van tokkelroom. Mocht je je dus afvragen wat het verschil is tussen advocaat en tokkelroom: het alcoholpercentage.
Verschil tokkelroom en advocaat
Bovendien is tokkelroom vaak lichter van kleur (niet altijd). Dit effect krijg je als je hele eieren gebruikt. Ook in het advocaat recept hieronder maken we gebruik van hele eieren in plaats van alleen eidooiers. Zo hoef je niks weg te gooien en krijg je een heerlijk zachte pastelgele advocaat! Precies zoals de oma van Esther 'm maakte. En daarmee een beetje vergelijkbaar met 'eggnog' (alhoewel daar cognac of rum als sterke drank wordt gebruikt).
Eggnogg vs. advocaat
In Engelstalige landen wordt in de wintermaanden (rond kerst ook vaak) eggnogg gedronken. Dit lijkt een klein beetje op advocaat, maar is veel dunner en vaak ook kruidiger.
Oma's advocaat
In de categorie: 'Oma's recepten', vroeg ik vrienden, familie en collega's naar hun recepten van oma. Ik merk dat dit soort recepten een nostalgisch gevoel oproepen en vandaag de dag nog steeds actueel zijn. Wat is nou leuker dan een recept wat generatie op generatie wordt doorgegeven? Het recept van vandaag is een echter topper die je zelf vast ook kent. Mijn collega Esther had namelijk een heel leuk recept: advocaat. Esther's oma maakte altijd zelf advocaat en daar smulde de hele familie van!
"Ik heb goede herinneringen aan mijn oma's zelfgemaakte advocaat. Mijn oma woonde in Utrecht en als er wat te vieren was kwam de hele familie naar haar toe. Haar zelfgemaakte advocaat (en haar Boerenmeiden; abrikoosjes op brandewijn) mocht dan niet ontbreken. Ondanks dat we nog kinderen waren kregen we ook altijd een glaasje advocaat. Vaak wel met meer slagroom dan advocaat, maar toch! De advocaat smaakt veel milder dan de advocaat die je in een fles koopt en mijn oma zei altijd dat er niet zo heel veel alcohol in zat ;-). Het was bij wijze van spreken net vla, haha! Het recept is niet heel ingewikkeld, maar pas op dat het niet gaat schiften. "
Waar je op moet letten
Ik ging vol verwachting aan de slag met het authentieke recept. In een woord: heerlijk! Ik snap dat hier de hele familie van smulde! En veel eenvoudiger te maken dan je misschien zou denken met dit makkelijke recept. De enige twee dingen die je goed in de gaten moet houden en die eventueel mis kunnen gaan:
- Wanneer de kom toch het water raakt gaat het schiften
- De temperatuur komt te hoog, ook dan gaat het schiften
- Gebeurt er niks? Even wachten en doorroeren, het duurt namelijk wel even voor het indikt.
Hieronder vind je de ingrediënten en bereidingswijze om zelf advocaat te maken. Laat je weten als je het hebt geprobeerd? Oh en is het toch geschift? Dan kun je proberen het met een staafmixer te redden. Ik raad je aan om verder echt een thermometer te gebruiken, dan kun je de temperatuur van het mengsel in de gaten houden. Dit is namelijk essentieel om de goede dikte te krijgen van de advocaat.
Lekkere desserts maken met advocaat
Wist je trouwens dat je de advocaat niet alleen zo uit een glaasje met wat slagroom kunt eten, maar het ook heel goed kunt verwerken in lekkere desserts? Zo maakte ik er zelf een chocolade-banaan-advocaat trifle mee. En heb je ook al eens gedacht aan tiramisu met advocaat? Of een pavlova met advocaat of toch een advocaat pudding? Mocht je dus een restje overhouden (ik kan het me bijna niet voorstellen, deze advocaat is echt héél lekker!), dan kun je deze nog verwerken in een dessert. En, leuk voor de Paasbrunch of het paasontbijt zijn ook deze paasbroodjes met advocaat en paaseitjes.
Ps. Met dit recept baart oefening echt kunst. De eerste keer was mijn advocaat veel te dun, de tweede keer lukte het perfect. Volg dus goed de instructies en dan gaat het vast goed!
Advocaat maken naar oma’s recept
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Kooktijd30 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
voor 8 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 10 eieren
- 1 zakje vanillesuiker
- 250 gram kristalsuiker
- 300 ml (inmaak)brandewijn
Benodigdheden
- pan + rvs kom die op de pan past (om au-bain marie te verwarmen)
- garde
- keukenthermometer
Instructies
- Giet een laagje water in de pan (zodat de rvs kom het water zometeen níet raakt) en breng dit aan de kook.
- In de rvs kom meng je de eieren, suiker en vanille met een garde. Roer het tot een glad geheel.
- Zet de pan op laag vuur en hang de kom in de pan (de kom mag water niet raken!) en voeg al roerend de brandewijn toe tot het geheel dik en romig is. Zorg ervoor dat de advocaat niet boven de 85 C komt. Dan kan het namelijk gaan schiften.
- Daarna af laten koelen in koud water en blijven roeren. Doe dit door bijvoorbeeld koud water in de gootsteen te laten lopen en de kom hierin te zetten.
- Serveren met slagroom!
- Giet met behulp van een trechter de advocaat in gesteriliseerde (weck)potjes en bewaar in de koelkast of op een koele donkere plek.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 283 | Calorieën uit vetten 64 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 5g, Waarvan | 8% | |
Verzadigde vetzuren 2g | 8% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 2g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 1g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Echt iets voor grootmoeders, maar stiekem is het best lekker. haha!
xo.
FROM HATS TO HEELS
Haha ik kwam hier per toeval op terecht, maar het is zeker lekker! Leuk artikel!
flib
Juist geprobeerd heel gemakkelijk en lekker veel beter dan met gecondenseerde melk!..
Leuk om te horen Cloclo :-)!
Goede middag, ik zat je recept te leen van de advocaat en ik denk dt je er kan vermelden dat de eidooiers nodig hebt. En van het eiwit paflova maken kan. Vriendelijke groeten.Maria
P.s Ik ga de advocat zeker maken, heerlijk!!
Lekker Maria! Er zijn verschillende recepten en manieren om advocaat te gebruiken. Wij gebruiken hele eieren!
Ik zie dat het al 5jaar geleden van publiceren receptje oma,mijn vraag zijn dat hele eieren of juist de dooier ? Dank u wel 👍
Wij gebruiken hele eieren.
hee wij willen dit recept voor een project gebruiken, voor hoeveel personen, of hoeveel ml is dit?
Je maakt hier ca. 8 porties van. Veel succes en eet smakelijk alvast :)!
Smaakt heerlijk! We wonen in Frankrijk en onze buurtjes smullen er van compleet met slagroom?
Franse buren of ook Nederlanders :-)? Leuk iig dat de advocaat ook buiten de grens wordt gemaakt :-)!
Ha ik lees het nu pas omdat ik weer advocaat ga maken, ja t zijn Franse buren!!
Dag Judith,
Heb je een idee hoelang de advocaat bewaard?
In de koelkast of…?
Alvast bedankt!
Hi Priscilla, als je een goed schoon en gesteriliseerd potje of flesje gebruikt kun je het in de koelkast enkele weken bewaren. Proef en ruik goed, je merkt het dan vanzelf als de advocaat niet meer goed is.
Bij ons in Hongarije verkopen ze geen brandewijn, is er een alternatief?
Een andere sterke drank met een neutrale smaak die voor handen is wellicht? Misschien iets van vodka of jenever?
Hier in Duitsland ook geen brandewijn. Ik heb het met jenever geprobeerd maar de advokaat is dan veel scherper van smaak. Ik zoek nog steeds een alternatief.
Hallo Lydia,
Ik maak het altijd met Kronenhof WeizenKorn. Die we in Duitsland kopen. Mijn recept is:
13 eieren
300 ml WeizenKorn
300 gr. Suiker
2 zakjes van. Suiker
Ik woon ook in Duitsland, Weinbrand of Asbach Uralt is vergelijkbaar 😉
Gebruik zelf meestal de goedkoopste Weinbrand, smaakt heel zacht
Goede tip, dankjewel!
Ik wil dit recept ook graag proberen en wij wonen ook in Duitsland.
Kun je me vertellen welke voordelige weinbrand je hier voor gebruikt?
Alvast hedankt.
Ik wil dit recept graag eens proberen en wij wonen ook in duitsland… welke voordelige Weinbrand gebruik je meestal?
Ja hoor, Vodka is een prima alternatief. Persoonlijk vind ik zelf zelfs lekkerder.
Neem eens slibovitch.
brendy of cognac
Gebruik je de hele eieren?
Hallo Gerda,
Ja, we gebruiken hele eieren.
hallo Judith,
is de brandewijn te vervangen door bier, of is het alcoholgehalte dan te laag?
Hoi Miel, het alcoholpercentage is dan te laag (bovendien heeft bier een hele specifieke smaak die denk ik niet lekker is in je advocaat). Als vervanging kun je wel iets met een soortgelijk alcoholpercentage als brandenwijn proberen (rum, vodka etc)
Vandaag geprobeerd, wel schuim erop? al met het kloppen voordat het boven het water ging… schuim eraf geschept, hopend dat ie nu wat dikker gaat worden..inmiddels al ruim een half uur in de au bain marie
hoeveel graden is die brandewijn
Beste Herman, de brandenwijn doe je er koud of op kamertemperatuur bij om uiteindelijk tot max. 85 C te komen. Zodra het de goede dikte heeft bereikt is het klaar.
Ga het morgen maken, heb verse eitjes van onze kippen en heb ze genoeg gegeten dus nu maar drinken. Hoop dat het lukt.
groetjes Dieneke.
Leuk, verser kan haast niet :-D. Geniet ervan!
Ik had me er erg op verheugd, kookthermometer gekocht, alles gedaan volgens recept, het werd allemaal schuim en liep uiteindelijk weer terug naar vloeibaar.
De hoogste temp. was 45 graden, misschien niet warm genoeg? Wel al met al 45min geklopt, eerst warm toen koud.
Hi Ine, leuk dat je het hebt geprobeerd, maar jammer dat het niet helemaal is gelukt! Volgens het recept moet het 85 C zijn, ik zie dat je 45 C hebt aangehouden? Heb je het ook goed au bain marie bereid, dus de kom het water niet laten raken? Groetjes, Judith
Inmiddels alles weer opnieuw geklopt en tot 75 graden verhit. Nu alles beter, volgende keer beter.
Uit recept begreep ik dat temp. Niet hoger mag dan 85 gr. maar niet begrepen dat je wel die temp. moet bereiken.
Volgende keer beter! De smaak is erg goed!
kan ik ook de helft van alles maken?
ja hoor, geen probleem!
Wil dit zeker eens proberen, daar wij 9 kippen hebben en op dit op ogenblik oooh zo veel eitjes hebben ?
Hoelang is advocaat houdbaar ?
Groetjes
Hi Stien, een week ongeveer. Als je de weckpotten goed voorbehandelt waarschijnlijk wel een paar dagen langer.
De advocaat is wel langer houdbaar als je brandschone potten gebruikt, die vacuum trekken. (Goed afgesloten kunnen worden) Hiervoor kun je gebruikte, goed schoongemaakte (heet water gebruiken) jampotten of groentepotten gebruiken. De advocaat gaat dan warm in de pot (iets afgekoeld om schiften te voorkomen), zodat de deksel mooi dichttrekt. Dan is de advocaat zeker wel 2 maanden houdbaar. Je gebruikt immers alcohol en suiker als conserveermiddelen.
Voor het eerst geprobeerd om advocaat te maken van onze eigen kippe-eitjes. Omdat we kleine eitjes hebben heb ik er 1 extra gedaan en alleen het eigeel gebruikt. Ik heb het warm in schone potjes gedaan zodat ik ze langer kan bewaren. Nu afwachten of het goed gaat, of al eerder op is, haha. Al even geproefd natuurlijk en het smaakte errug lekker! Bedankt voor het recept. Groetjes, Agnes.
En :-D? Is het goed gegaan?
Hoi, ja hoor het is goed gegaan. De deksels van de potjes “plopten” mooi. Ze waren alleen zo snel op dat ik niet weet hoelang je ze kunt bewaren. Inmiddels alweer een nieuwe lichting aan het maken… :)
Ipv au Baine marie kun je het ook in de magnetron maken om de 25 sec. even doorroeren tot het vla achtig wordt.
Hi, dit recept ga ik proberen. Fijn dat de hele eieren gebruikt worden!!
Dan heb je inderdaad geen eiwitten meer over :-). Ik ben benieuwd wat je van de advocaat vindt. Geniet er lekker van!
Eiwitten die over zijn, kan je heel goed gebruiken voor andere dingen! Lees: schuimpjes/merengue’s. Ik had door het maken van pavlova juist 8 dooiers over. Laat ik daar nu de advocaat mee gaan maken…
Zeker! Als je eiwitten over hebt, is dat een perfecte manier om er vanaf te komen :-).
Heerlijk recept. Ik zit nu op het vliegveld, terug naar Noorwegen. Straks nog even brandewijn kopen op dr taxfree!! Leuk kerstkadootje!! Dank aan jou en je oma.
Heerlijk zeg! Beetje Nederlandse advocaat in Noorwegen, leuk :-). Geniet ervan!
Het recept is prima, de advocaat mag best ongeveer 65 graden worden. Blijf roeren tot het dikker wordt. Daarna in de gootsteen plaatsen met koud water en nog blijven roeren, totdat het een beetje is afgekoeld. De temperatuur is heel belangrijk. Boven de 85 graden is niet goed, daar alcohol verdampt bij die temperatuur.
Hallo sorry het is mij niet gelukt.heb water in een pan g3daan bak er kijken of hij niet tegen het water komt gekookt temperatuur lager gezet en eieren vanillesuiker er in toen het suiker er in gedaan.geroerd het duurde wel lang voor hij op 85 graden was en is gaan schiften. Wat heb ik verkeerd gedaan.
Hallo Piet, dankjewel voor je reactie en jammer om te horen dat het is gaan schiften!
Het zou dan aan nog twee dingen kunnen liggen:
– is je thermometer betrouwbaar? (dit kun je het beste testen door te kijken welke temperatuur hij aangeeft in een pan kokend water – dat zou altijd 100 C moeten zijn)
– het is belangrijk om ook goed langs de kom te schrapen tijdens het proces.
Hopelijk gaat het met deze tips de volgende keer helemaal perfect :-)!
Wat een top recept.
In 1 keer goed gelukt.
Warm in een weckpot gedaan op zijn kop
op een vochtige theedoek aflaten koelen.
Tip van oma zo heel lang houdbaar.
Wat leuk om te horen Rianne! En goede tip!
“Au bain marie” is met de kom IN het water, niet er boven, dus er worden wat dingen door elkaar gehaald, met de pan op laag vuur, zoals beschreven in het recept, en de kom er boven, kom ik na ruim een half uur niet boven de 45 graden, met veel te dunne advocaat.
Beste Alabama, wanneer je je kom IN het water zet, zal deze gaan schiften. Au bain marie is dus boven het water met de stoom de odnerkant van de kom laten verwarmen. Lukt het niet? Dan kun je iets meer water toevoegen. Zorg er ook voor dat je materialen hebt die goed geleiden.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Au_bain-marie
Au bain Marie is volgens Wikipedia in het waterbad.
dat is idd de letterlijke vertaling ;-)
Verder moet ik zeggen dat het een goed recept is. Heb het gisteren gemaakt en het bleef eerst iets te vloeibaar omdat ik de temperatuur waarschijnlijk te laag had. De tip onderaan de pagina van “Hanny Jansen” om voorzichtig de magnetron te gebruiken heeft dit probleem opgelost. Veel succes met je blog, er staan mooie recepten op en het wordt prima onderhouden. Goed bezig!
Dankjewel, leuk om te horen :-)!
Ik heb 6 eidooiers over. Kan het ook met alleen dooiers?
Dat kan zeker! Het resultaat zal dan alleen iets donkerder van kleur zijn en wat minder luchtig.
Als je bij de slager een blikken bus van de Zwan boterhamworst vraagt en daar doe je het eimengsel in, zet in een pan koud water en op het vuur, je zet er een ronde aardappelstamper met gaatjes in en blijf stampen tot hij dikker wordt, het water mag niet koken, dus gas uitdraaien als het water heet genoeg is. Als hij dik genoeg is de bus uit het water halen en in de aanrechtbak met koud water zetten af en toe stampen en als de advocaat lauw is in een wekpot gieten, deksel dicht als hij helemaal afgekoeld is en in de koelkast 3 weken te bewaren ( maar dat haalt hij niet hoor)
Werkt stukken beter dan met een schaal boven heet water.
Van Mispelbloem brandewijn vinden wij de advocaat het zachtst.
Hoi vraagje eerst wat de advocaat perfect. Nu na een paar dagen is het versuikerd. Wat heb ik niet goed gedaan? Grtz Athilde
Heb het ook gemaakt, het was heerlijk…had er uiteindelijk 2ox eigeel in gedaan en ammeretto….tja het was ook echt heellekker,te lekker dus moet ik nog meer maken!
Lekkere touch, die Amaretto :-)
Moeten de ingredienten met de mixer eerst dik worden geklopt of alleen maar gemengd met een garde?
Hi Emmy, in principe is een garde voldoende.
Hallo, ik heb de advocaat in november gemaakt en ben nu hoognodig!! aan een nieuwe portie toe. Smaakte prima!!, dus dit recept blijft erin. Vooral die hele eieren maken dat ik voor dit recept ga!
Dat is leuk om te horen! Veel plezier van je nieuwe lading advocaat, Ank :-)!
Wat een fantástisch recept! Onlangs maakte ik het als bedankje en ze konden er niet af blijven. Een dame die in een slijterij werkt vond dit de lekkerste advocaat die ze ooit geproeft had. Complimentjes dus!
Nou, dat vind ik zo’n leuk compliment :-D! Dankjewel!
Veel te zoet… Voor mij niet nog eens.
Smaken verschillen :-). Hopelijk beleef je meer plezier van andere recepten op de site.
Ik heb het samen met mijn dochter gemaakt maar wij kregen klontjes in de advocaat. Hoe komt dit? Verder was het he eerlijk.
Hi Tiny, zou het misschien kunnen dat jullie niet voldoende hebben geroerd?
Gelukkig dat het verder wel lekker was :).
Hoi Tiny, Judith,
gisteravond voor het eerst gemaakt als uitprobeersel voor zaterdag a.s. bij mijn kookclubje. De smaak was erg goed, maar ik kreeg ook klontjes. Nou ja, het had meer de consistentie van griesmeelpudding. Heeft dat dan inderdaad te maken met het niet voldoende roeren? Ik ben juist wat minder hard gaan roeren, omdat het eiwit begon te schuimen bovenop.
Mijn vragen zijn dus:
1. wanneer ik met een volgende batch weer dezelfde consistentie krijg, kan ik het dan in de blender glad maken?
2. dient het schuim verwijderd te worden?
Ik denk inderdaad dat je te weinig hebt geroerd. Met de blender daarna glad maken is een goede tip! :-)
Bij mij kreeg de advocaat een griesmeelachtige consistentie. Enig idee waar dat vandaan kan komen? Ik moet vrijdag voor mijn kookclubje een nieuwe batch maken en kan hem dan wellicht nog beter maken :)
Is het overigens normaal dat er zich schuim van het eiwit vormt tijdens het verwarmd kloppen?
Ik hoop dat ik nog op tijd ben, ik zie dat je het vrijdag (vandaag dus) nogmaals gaat proberen. Ik hoop dat het een succes is :-). Laat maar even weten of het is gelukt. Veel succes!
Even door de blender!
De eerste keer gelijk gelukt! Het kloppen was wel een soort Work out😜 ik heb het met vodka gemaakt. Staat nu af te koelen. Het is erg dik maar wel mooi glad.
Goede dag,
Ik lees dat er hele eieren gebruikt worden maar advocaat wordt toch alleen met eidooiersl gemaakt dus zonder eiwit?
Heb ik dat goed.
Hallo Wil, er zijn verschillende recepten om advocaat te maken. In dit recept gebruiken we de eieren in z’n geheel. Dat geeft een hele lekkere smaak! Het is niet voor niets een van de populairste recepten hier op de blog :-).
Hallo,
Mijn recept is:
10 eieren,1 kopje suiker , 1,5 kopje citroen brandewijn,
Dit in blik met stamper en zet het in een pan met water van 85 graden ( beslist niet warmer)
Daarna stampen tot de juiste dikte.
Gr willem
Ook ik heb het gemaakt. Dankzij de goede uitleg in één keer gelukt en het smaakt heerlijk! Na afloop heb ik de advocaat nog door de blender gedaan. Daardoor wordt de structuur heerlijk zacht en romig.
Wat super om te horen Francien! En de tip van de blender is inderdaad een goede, ik heb er de laatste keer ook nog even een staafmixer doorheen gehaald :-).
Kan ik dit recept ook met de thermomix maken?
Groetjes Kaat
Dag Kaat, ik heb helaas zelf geen ervaring met de Thermomix, dus ik kan je hier geen advies over geven. Het lijkt mij dat dit zou moeten lukken, mits je de temperatuur heel secuur kunt instellen.
Kan de suiker vervangen worden door Rietsuiker?
Dat kan zeker, hou er wel rekening mee dat de kleur dan niet zo mooi geel zal zijn, maar een beetje bruinig.
Al 2x gemaakt met wat minder suiker en ipv vanille suiker vanille concentraat , maar nu wilde ik een dubbele hoeveelheid maken. Het ging goed tot het ging schuimen en er eigenlijk niks meer overbleef??? Wat kan ik doen om dit te voorkomen? Had
Geachte Judith….. Als je lege jampotjes of groente potjes gebruikt… daar de advocaat meteen vanuit de pan er in…. deksel dichtschroeven en dan op zijn kop zetten zoals bij het maken van jam… Wat denk je daarvan???
Dat kan zeker! Zorg er wel voor dat de potjes goed steriel zijn dmv kokend water.
Dit recept gebruik ik al wel 40 jaar maar pas de laatste maak ik het in de magnetron. Dan gaat eerst brandewijn met de suiker en vanillesuiker 3 minuten op de hoogste stand, ondertussen klop ik de eieren los en zeef ze. Als de magnetron klaar is haal ik de kom eruit en giet al kloppend de eieren erbij en zet het op een lagere stand 30 à 60 seconden terug in de magnetron, en herhaal dit tot het de gewenste dikte heeft. Als het afgekoeld is klop ik het nog even met de staafmixer
In de koelkast kun je het heel lang bewaren de kleur wordt dan wat minder maar de smaak niet. Hopelijk hebben jullie hier wat aan
Could you translate Oma Advocaat for me??
Hi Katie, you can paste the hyperlink into Google translate. It will automatically translate it for you.
Vooral in deze tijd leuk en lekker om te maken!
Bedankt voor het publiceren hiervan.
Met de Pasen vlieg ik er vol in.
Jaaa, heerlijk om te horen! Fijne paasdagen alvast!
Kan ik daar ook alcohol van 96 graden voor gebruiken ? En zo ja, hoeveel ?
Hi Liane, ik neem aan dat je alcohol met een alcohol % van 96% bedoelt?
De smaak zal erg heftig zijn. Je kunt het proberen, maar ik zou dan de hoeveelheid alcohol uit het recept halveren.
Ja 96% sorry. Goed idee om het te halveren. Ik ben nl heel benieuwd naar het recept met hele eieren. Bedankt.
En daarna als toetje verwerken: klop verse slagroom tot het een beetje lobbig is. Neem hiervan een deel, meng dat met je heerlijke advocaat. De rest van de slagroom klop je normaal stijf. Dan in een (dessert)glas een laagje pure advocaat, laagje mengsel en afgemaakt met een toefje slagroom. Succes gegarandeerd….
Wat een lekker idee!
bij mijn advocaat is de suiker niet gesmolten.
Wij gebruiken suiker, vanille suiker, eidooiers, gecondenseerde melk en 96% alcohol.
wij kloppen de suiker met de eidooiers. Daarna de vanille suiker bij de alcohol doen en de gecondenseerde melk. Dat voorzichtig mengen met de eidooiers. En dan in bokalen doen.
Kan ik die suiker nog doen oplossen ?
Wellicht lost de suiker niet op doordat je gecondenseerde melk hebt gebruikt. Dit is namelijk vrij dik en bevat van zichzelf al veel suikers. Ik denk dat het geheel met en suiker en vanillesuiker en gecondenseerde melk wel heel zoet wordt.
Je zou nog even kunnen wachten tot het oplost (zonder dat het daarbij te warm wordt, want dan gaat het schiften).
Moest het schiften, panikeer niet, doe er 1 ei bij en gebruik de staafmixer, om alles terug mooi glad te krijgen. Hij dan niet zo fijn als het perfect gelukt zou zijn, maar zeker genietbaar en beter dan wegkieperen.
Dankjewel voor je aanvulling Sven!
Ik gebruik dit recept al vele jaren. Kreeg het ooit van een tante. Alleen ik klop eerst de eieren los in een kom en doe ze dan door een zeef, zo voorkom je eierstruif in je advocaat. En ik gebruik altijd citroenbrandewijn en een vanillestokje. Leuk al die spikkeltjes erin. En smaakt erg lekker.
Wat een goede tips! Lekker! :-)
ik heb dit recept ook al een keer gemaakt en ik heb hetzelfde probleem wat ik hier in verschillende reacties tegenkom, dat het gaat schuimen door het kloppen. maar kan nergens terugvinden hoe dat komt en wat je er tegen kunt doen?
Er kunnen een aantal redenen zijn:
– je hebt echt een thermometer nodig om precies de juiste temperatuur te bereiken. Te koud en hij zal niet dik worden, te warm en het gaat schiften
– je hebt even wat geduld nodig voor het zover is. Het gaat eerst schuimen, dan dikt het in.
– de kom raakt het water, enkel de stoom mag de kom raken.
– niet goed genoeg gemengd
Ik heb het recept zelf al een paar keer gemaakt met succes :-). Succes en laat het gerust weten als je verdere vragen hebt!
Zojuist de advocaat gemaakt. Hij werd al dik bij 74 graden. Net een beetje geproefd en het is heerkijk. Fijn dat de hele eieren gebruikt kunnen worden. Bedankt voor het recept. t
Wat goed en fijn om te horen!
Dag Judith,
ik vraag me af hoe het zit met de temperatuur: als ik op internet zoek gaat het steeds over 62 graden en max. 65, maar dit recept kan met 85?
Hi Piet, dat heeft wellicht te maken met het feit dat in dit recept hele eieren worden gebruikt in plaats van eidooiers.