Arajes (pita gehakt tosti’s uit TLV)
- voor 4 personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd10 minuten
- Totale benodigde tijd20 minuten
Ik hoor je denken: "TLV?" TLV staat voor Tel Aviv, de hippe hotspot in het Midden-Oosten en tevens de naam van het nieuwe boek van Jigal Krant, culinair journalist. Jigal woont deels in Amsterdam, deels in Tel Aviv. Ik keek al een aantal weken uit naar het verschijnen van dit boek als liefhebber van de Midden-Oosterse keuken. En daar viel 'ie dan afgelopen weekend op de mat!
TLV
Wat leuk is, is dat TLV niet alleen een kookboek is, maar ook een verhalend boek. Zo lees je al op de eerste pagina's over de huidige situatie in Israël en dat Jeruzalem de tegenpool is van Tel Aviv. Je leest waarom Tel Aviv dan zo leuk is, maar je ziet ook mensen in het dagelijks leven in Tel Aviv de bladzijdes opluisteren.
Snack
Meteen toen ik het boek onder ogen kreeg, pakte ik mijn boodschappenlijstje erbij. Ik heb meteen 2 recepten gemaakt uit TLV: rode taboule en arajes. Vandaag deel ik de arajes. Arajes zijn een soort pita tosti's gevuld met gekruid gehakt. Van oorsprong is het een Libanees gerecht, maar inmiddels is het ook in Tel Aviv een razendpopulaire snack.
Tips voor de beste arajes
Een paar tips: het beste kun je vet gehakt nemen, lamsgehakt bijvoorbeeld of bij gebrek daaraan volvet rundergehakt. Zo wordt de binnenkant smeuïg en wordt het pitabroodje en het gehakt één geheel. Je kunt kiezen voor het gebruik van een koekenpan, maar als je een grillpan gebruikt, krijg je mooie grillstrepen en kun je de arejas daarna in de oven afbakken.
Ben je benieuwd naar het boek? TLV is nu verkrijgbaar bij boekhandels en op internet. Als je houdt van Midden-Oosters eten en je eventjes in Tel Aviv te wanen, zeker een aanrader!
Arajes (pita gehakt tosti’s uit TLV)
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd10 minuten
- Totale benodigde tijd20 minuten
voor 4 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 300 gram lams- of rundergehakt
- 2 el geroosterde pijnboompitten
- 1 rode ui (fijngesnipperd)
- 2 tenen knoflook (uitgeperst)
- 1 tl harissa
- 1 el ras-el-hanout
- 3 el platte peterselie (fijngehakt)
- 4 pita's
- peper en zout
Benodigdheden
- grillpan (optioneel) of koekenpan
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 C.
- Meng het gehakt met de pijnboompitten, ui, knoflook, harissa, ras-el-hanout en platte peterselie en breng op smaak met peper en zout.
- Snijd de pitabroodjes doormidden (tot 2 'maantjes') en vul iederen helft met gehakt. Doe er vooral lekker veel in.
- Zet de koekenpan op hoog vuur en plaats de pita tosti's met de vleesvulling naar onderen zodat het vlees meteen dicht schroeit. Draai de pita broodjes enkele keren om en leg ze vervolgens op een bakplaat. Bak nog eens circa 7 - 10 minuten in de oven.
- Serveer eventueel met een kommetje tahin en fijngehakte tomaten en komkommer.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 318 | Calorieën uit vetten 172 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 19g, Waarvan | 29% | |
Verzadigde vetzuren 6g | 31% | |
Transvetzuren 1g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 8g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 2g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Dit lijkt me heerlijk!
Ha Judith, vandaag aan het knutselen geweest, maar mijn pita’s gaan snel kapot . De pita’s zijn ook erg droog. Weet jij raad?
Hoi Lya, welke pita’s heb je gebruikt? Zorg er voor dat ze niet afgebakken zijn. Ook kun je ze een beetje vochtig maken, om ze iets buigbaarder te maken. Zelf vind in de pita’s van bijvoorbeeld Nina Bakery erg fijn!
Dank je wel Judith, ik denk dat ik vergeten ben ze vochtig te maken.