Arajes (pita gehakt tosti’s uit TLV)

  • Voor 2-4 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Arajes (pita gehakt tosti’s uit TLV)

Ik hoor je denken: "TLV?" TLV staat voor Tel Aviv, de hippe hotspot in het Midden-Oosten en tevens de naam van het nieuwe boek van Jigal Krant, culinair journalist. Jigal woont deels in Amsterdam, deels in Tel Aviv. Ik keek al een aantal weken uit naar het verschijnen van dit boek als liefhebber van de Midden-Oosterse keuken. En daar viel 'ie dan afgelopen weekend op de mat!

TLV

Wat leuk is, is dat TLV niet alleen een kookboek is, maar ook een verhalend boek. Zo lees je al op de eerste pagina's over de huidige situatie in Israël en dat Jeruzalem de tegenpool is van Tel Aviv. Je leest waarom Tel Aviv dan zo leuk is, maar je ziet ook mensen in het dagelijks leven in Tel Aviv de bladzijdes opluisteren.

Snack

Meteen toen ik het boek onder ogen kreeg, pakte ik mijn boodschappenlijstje erbij. Ik heb meteen 2 recepten gemaakt uit TLV: rode taboule en arajes. Vandaag deel ik de arajes. Arajes zijn een soort pita tosti's gevuld met gekruid gehakt. Van oorsprong is het een Libanees gerecht, maar inmiddels is het ook in Tel Aviv een razendpopulaire snack.

Tips voor de beste arajes

Een paar tips: het beste kun je vet gehakt nemen, lamsgehakt bijvoorbeeld of bij gebrek daaraan volvet rundergehakt. Zo wordt de binnenkant smeuïg en wordt het pitabroodje en het gehakt één geheel. Je kunt kiezen voor het gebruik van een koekenpan, maar als je een grillpan gebruikt, krijg je mooie grillstrepen en kun je de arejas daarna in de oven afbakken.

Ben je benieuwd naar het boek? TLV is nu verkrijgbaar bij boekhandels en op internet. Als je houdt van Midden-Oosters eten en je eventjes in Tel Aviv te wanen, zeker een aanrader!

Ingrediënten

  • 300 gram
  • lams- of rundergehakt
  • 2 el
  • geroosterde pijnboompitten
  • 1
  • rode ui
  • (fijngesnipperd)
  • 2 tenen
  • knoflook
  • (uitgeperst)
  • 1 tl
  • harissa
  • 1 el
  • ras-el-hanout
  • 3 el
  • platte peterselie
  • (fijngehakt)
  • 4
  • pita's
  • peper en zout

Benodigdheden

  • grillpan (optioneel) of koekenpan

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180 C.
  2. Meng het gehakt met de pijnboompitten, ui, knoflook, harissa, ras-el-hanout en platte peterselie en breng op smaak met peper en zout.
  3. Snijd de pitabroodjes doormidden (tot 2 'maantjes') en vul iederen helft met gehakt. Doe er vooral lekker veel in.
  4. Zet de koekenpan op hoog vuur en plaats de pita tosti's met de vleesvulling naar onderen zodat het vlees meteen dicht schroeit. Draai de pita broodjes enkele keren om en leg ze vervolgens op een bakplaat. Bak nog eens circa 7 - 10 minuten in de oven.
  5. Serveer eventueel met een kommetje tahin en fijngehakte tomaten en komkommer.
uit: TLV - Jigal Krant
15 mensen willen het maken
0 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith. Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram?  

One response to “Arajes (pita gehakt tosti’s uit TLV)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *