Snelle romige aspergesoep (zonder room!)
- Door Judith Pagrach
- Nederlands
- voor 2 personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd15 minuten
- Totale benodigde tijd20 minuten
Heerlijk, de witte asperges zijn weer in het seizoen! Het witte goud is elk jaar rond april/mei weer volop verkrijgbaar. Menigeen storm erop af om de lekkerste recepten te maken. De asperge staat bekend om zijn delicate en zachte smaak. Een van de meest bekende gerechten om met asperges te maken, is deze snelle aspergesoep.
Wat is aspergesoep?
Aspergesoep is een romige soep met de zachte smaak van asperges. De asperges wil je goed schillen, want deze hebben een houtachtige structuur. De schillen overigens, zijn echte smaakmakers. Vandaar dus dat we, nadat we de asperges goed geschild hebben, van de aspergeschillen een bouillon te trekken.
Een deel van de gekookte asperges gebruiken we gepureerd om de soep zijn romigheid te geven. Het andere deel gebruiken we als topping.
Vegan aspergesoep
Vaak wordt de romigheid veroorzaakt door het gebruik van slagroom. Maar, je kunt ook zo'n heerlijke romige soep maken zonder room! Wil je een vegan aspergesoep maken, dan is dit recept helemaal voor jou!
Dit aspergesoep recept is namelijk helemaal vegan. Er zit geen room in en ook de toppings zoals eieren, en ham of zalm ontbreken. Dat maakt de soep zeker niet minder lekker! Ik marineerde een deel van de asperges even en gebruikte die, samen met bieslook, als topping.
Hoe maak je aspergesoep?
Snelle romige aspergesoep (zonder room!)
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd15 minuten
- Totale benodigde tijd20 minuten
voor 2 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 7 asperges (inclusief schillen)
- 2 blaadjes laurier
- 1 el mosterd
- flinke snuf zout
- 1 el olijfolie (bakolijfolie)
- 75 gram tarwebloem
- 1 liter water (+ voldoende water om de asperges in te koken)
- 1 el extra vergine olijfolie
- 1 tl azijn naar keuze
- bieslook voor garnering
Benodigdheden
- 2 x kookpan
- aspergeschiller of dunschiller
- blender
Instructies
- Schil de asperges vanaf net onder het topje tot onderaan. Verzamel de schillen in een pan. Snijd de onderste 5 centimeter van de asperges weg en doe ook deze in de pan.
- Voeg het water toe en breng op smaak met laurier, mosterd en zout.
- Kook 15 minuten. Zeef daarna, gooi de stukjes weg en vang het vocht op.
- Ga intussen verder met de asperges. Kook de asperges (liefste met het kopje net boven het water) in 10-12 minuten gaar. Spoel de gare asperges af met stromend koud water.
- Snijd de asperges in stukjes. Bewaar de helft van de asperges om te marineren. De andere helft gebruiken we voor de soep. Meng de extra verdien olijfolie en de azijn en leg hier de helft van de asperges in te marineren.
- Blend de andere helft van de asperges, samen met een paar eetlepels van de aspergebouillon.
- Doe in een lege kookpan de bakolijfolie en voeg beetje bij beetje de bloem toe. Als het goed is, krijg je een dikke 'saus'. Voeg nu de rest van de bouillon die je van de schillen hebt getrokken toe, gevolgd door de aspergepuree. Roer goed door.
- Serveer de soep met daar bovenop de gemarineerde asperges en de bieslook.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 272 | Calorieën uit vetten 127 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 14g, Waarvan | 22% | |
Verzadigde vetzuren 2g | 10% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 10g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 2g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Ik snap niet hoe ik van 1 el bakolijfolie en 75 gr bloem een dikke saus moet krijgen , hoor…. :-(
Dit is om je soep te binden. Gebruik dit dus als basis en giet dan beetje bij beetje de soep erbij. Je krijgt dan een mooi gebonden soep.
Hi Yvonne,
1 el olie met 75 g bloem is ook niet helemaal de juiste verhouding, tenzij de receptmaakster hele grote eetlepels heeft!
Zoek anders naar een willekeurig recept voor het maken van roux … vervang dan de boter voor olijfolie. ..