Snelle romige aspergesoep (zonder room!)

  • voor 2 personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd15 minuten
  • Totale benodigde tijd20 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Heerlijk, de witte asperges zijn weer in het seizoen! Het witte goud is elk jaar rond april/mei weer volop verkrijgbaar en dan stormt menigeen er op af. Delicaat en een zachte smaak. Een van de meest bekende gerechten om met asperges te maken, is aspergesoep. Een romige soep met de zachte smaak van asperges. Vaak wordt de romigheid veroorzaakt door het gebruik van slagroom. Maar, je kunt ook zo'n heerlijke romige soep maken zonder room! Dit aspergesoep recept is helemaal vegan. Er zit geen room in en ook de toppings zoals eieren, en ham of zalm ontbreken. Dat maakt de soep zeker niet minder lekker! Ik marineerde een deel van de asperges even en gebruikte die, samen met bieslook, als topping.

Smaakmakers in de aspergesoep

De asperges wil je goed schillen, want deze hebben een houtachtige structuur. De schillen overigens, zijn echte smaakmakers. Vandaar dus dat we, nadat we de asperges goed geschild hebben, van de aspergeschillen een bouillon te trekken. Een deel van de gekookte asperges gebruiken we gepureerd om de soep zijn romigheid te geven. Het andere deel gebruiken we als topping.

Snelle romige aspergesoep (zonder room!)

Snelle romige aspergesoep (zonder room!)

Aanpassen porties:

voor 2 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 7 asperges (inclusief schillen)
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 el mosterd
  • flinke snuf zout
  • 1 el olijfolie (bakolijfolie)
  • 75 gram tarwebloem
  • 1 liter water (+ voldoende water om de asperges in te koken)
  • 1 el extra vergine olijfolie
  • 1 tl azijn naar keuze
  • bieslook voor garnering

Benodigdheden

  • 2 x kookpan
  • aspergeschiller of dunschiller
  • blender

Instructies

  1. Schil de asperges vanaf net onder het topje tot onderaan. Verzamel de schillen in een pan. Snijd de onderste 5 centimeter van de asperges weg en doe ook deze in de pan. Voeg het water, laurier, mosterd en zout toe en kook 15 minuten. Zeef daarna, gooi de stukjes weg en vang het vocht op.
  2. Ga intussen verder met de asperges. Kook de asperges (liefste met het kopje net boven het water) in 10-12 minuten gaar. Spoel af met stromend koud water.
  3. Snijd de asperges in stukjes. Bewaar de helft van de asperges om te marineren. De andere helft gebruiken we voor de soep. Meng de extra verdien olijfolie en de azijn en leg hier de helft van de asperges in te marineren.
  4. Blend de andere helft van de asperges, samen met een paar eetlepels van de aspergebouillon.
  5. Doe in een lege kookpan de bakolijfolie en voeg beetje bij beetje de bloem toe. Als het goed is, krijg je een dikke 'saus'. Voeg nu de rest van de bouillon die je van de schillen hebt getrokken toe, gevolgd door de aspergepuree. Roer goed door.
  6. Serveer de soep met daar bovenop de gemarineerde asperges en de bieslook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *