Aubergine curry (brinjal) met plantaardige naan broden
- Door Judith Pagrach
- Indiaas
- voor 2 personen
- Voorbereidingstijd15 minuten
- Kooktijd15 minuten
- Totale benodigde tijd1 uur en 15 minuten
Zelfs de niet aubergine fans hier in huis smulden van deze heerlijke aubergine curry. Heerlijk vol van smaak, met smakelijke aubergine. Deze Indiase curry, ‘brinjal’ maak je met aubergine, tomaat en specerijen.
Aubergines van de BBQ
Het allerlekkerste is het gerecht als je de aubergines eerst op de bbq gaart of grillt. Ik heb hier een mooi alternatief voor: de Tefal OptiGrill 4-in-1. Je kunt hiermee grillen, BBQ’en, een complete maaltijd maken en je kunt hem als oven gebruiken. Kortom, je maakt er een volwaardige maaltijd mee! Ik gaarde de aubergines eerst op de BBQ van de OptiGrill en maakte vervolgens de curry in de bijgeleverde schaal met de ‘complete maaltijd functie’.
Plantaardige naan
Als klap op de vuurpijl maakte ik plantaardige naan broodjes voor erbij. Super lekker en fluffy! Supermakkelijk te maken en de ideale garing in de ovenfunctie van de OptiGrill. Op het einde kun je ze eventueel nog grillen om ze op te warmen en licht knapperig van buiten te krijgen.
Naan of naan brood is een Indiaas plat brood wat gemaakt wordt met gist waardoor het lekker luchtig en zacht wordt. Je kunt ze zo naturel eten of ze afmaken met nigella zaadjes of knoflook bijvoorbeeld. Warm ze kort van tevoren nog even op en dan is het helemaal genieten. Speciaal voor De Week zonder Vlees en Zuivel maakte ik een plantaardige variant. Waar ik normaal yoghurt gebruik, zijn deze gemaakt met soja yoghurt.
De aubergine curry is uiteraard ook plantaardig en samen met de naan mega lekker! Met rijst eten kan natuurlijk ook en is ook een heerlijke maaltijd.
Aubergine curry (brinjal) met plantaardige naan broden
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd15 minuten
- Kooktijd15 minuten
- Totale benodigde tijd1 uur en 15 minuten
voor 2 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 2 aubergines in blokjes gesneden
- 1/2 tl komijnzaad
- 1 tl korianderzaad
- 1 gele ui
- 1/2 tl masala
- 2 teentjes knoflook
- 2 el tomaten puree
- 400 g tomaten blokjes
- Snufje zout
- Olie
- Naan:
- 300 g bloem
- 125 ml lauw water
- 50 g plantaardige yoghurt
- 2 el (avocado-)olie
- Zakje gist
- 1 tl suiker
- 1/2 tl zout
- Optioneel: 1 tl nigella zaadjes
Benodigdheden
- Tefal OptiGrill 4-in-1 (of gebruik een gietijzeren koekenpan met deksel i.c.m. de oven en evt. BBQ)
Instructies
- Maak de naan als volgt: meng in een beker lauwwarm water, suiker en gist en laat 10 minuten staan totdat je belletjes ziet.
- Meng de bloem en zout. Voeg het gistmengsel toe, gevolgd door de plantaardige yoghurt en olie. Kneed tot een soepel deeg. Dit kan met de hand of met de keukenmachine met deeghaak. Afhankelijk van de omstandigheden (de yoghurt die je gebruikt bijvoorbeeld) kan het zijn dat je iets meer bloem of yoghurt moet toevoegen. Je moet een mooie bal van het deeg kunnen maken.
- Dek het deeg af met bijvoorbeeld een droge schone theedoek en zet op een tochtvrije plek. Laat een uur rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld.
- Verwarm de OptiGrill voor op de hoogste setting. Heb je deze niet? Verwarm dan een (gietijzeren) koekenpan voor tot deze goed heet is.
- Maak 6-8 balletjes van het deeg en maak deze met je hand goed plat.
- Bestrijk optioneel met water en bestrooi met nigella zaadjes. Bak
- Meng met peper, zout en olie en bbq ze dan
- Bak de naan broden in de OptiGrill 4-in-1 oven of in een hete koekenpan met deksel aan 2 kanten gaar.
- Maak vervolgens de aubergine curry (brinjal). Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de aubergines in plakjes van circa 0,5 cm dik.
- Klap de OptiGrill open om hem in de barbecue stand te zetten. Leg de aubergineplakjes er op en leer ze om wanneer ze aan 1 kant gaar zijn. Haal ze van de plaat af als ze gaar zijn. Heb je geen OptiGrill? Gaar dan de aubergine op de BBQ of in een grillpan.
- Laat de grill opengeklapt en zet de bijgeleverde schaal erop (indien je geen OptiGrill hebt, doe je dit in een gietijzeren pan)
- Giet olie in de pan. Fruit de ui en knoflook en voeg alle kruiden toe. Bak tot de ui glazig is. Voeg dan de tomatenpuree toe, gevolgd door de aubergineplakjes. Schep goed om en giet dan de tomatenblokjes erbij. Laat 10 minuten garen. Intussen kun je de naans op de grill leggen en ze zo verwarmen.
- Advertorial - i.s.m. Tefal
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 567 | Calorieën uit vetten 87 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 10g, Waarvan | 15% | |
Verzadigde vetzuren 1g | 5% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 5g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 3g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen