13 x recept met aubergine (van moussaka tot baba ganoush!)

My Food Blog
13 x recept met aubergine (van moussaka tot baba ganoush!)

Aubergines. Persoonlijk ben ik er dol op. Deze vrolijke paarse groentesoort is lekker veelzijdig en heeft een stevige structuur. De aubergine wordt veel gebruikt in Midden-Oosterse gerechten, maar ook in bijvoorbeeld Mediterrane gerechten. Bovendien doet de aubergine het ook goed in curry’s.

Van zichzelf is een aubergine vrij vlak van smaak. Maar zodra je deze bijvoorbeeld grilt en de aubergine lekker kruidt, wordt het ineens een ster in je gerecht. Als vegetariër is aubergine ook een hele goede vleesvervanger. Door de stevige structuur en milde smaak kun je de aubergine heel goed als vleesvervanger gebruiken. Veel aubergine recepten zijn dan ook vegetarisch. Wat is mijn favoriete recept met aubergine? Ik kan niet kiezen, dus ik selecteerde er 13….

Ottolenghi’s bekendste recept met aubergine

In Nederland is de aubergine steeds populairder aan het worden. Mede dankzij bijvoorbeeld Yotam Ottolenghi die met zijn Midden-Oosterse gerechten de hele wereld verovert. In een flink aantal van zijn gerechten zit aubergine. Misschien wel de bekendste: gegrilde aubergine met granaatappelpitjes en tahindressing.

Paarse aubergines, gestreepte aubergines en witte aubergines

Naast de reguliere paarse aubergines, zijn er ook paars gestreepte aubergines en witte bolaubergines. Als je ook gek bent op aubergines of juist helemaal geen idee hebt wat je met aubergines moet maken…. let dan op. Wij zetten onze favoriete gerechten met aubergine op een rijtje. Dan weet jij volgende keer precies hoe je aubergine kunt klaarmaken.

Je zult zien dat er tal van mogelijkheden zijn: van gevulde aubergine tot moussaka en van baba ganoush (aubergine dip) tot aubergine uit de oven. En ben je nog geen fan van deze paarse groentesoort? Probeer het eens op een andere manier klaar te maken dan je normaal doet en wie weet, verrast de aubergine je toch positief!
Dus, wat is jouw favoriete aubergine recept?

Midden-Oosterse recepten met aubergine

Een heerlijk zachte dip die je kunt gebruiken voor op brood, op een cracker of met groentesticks. Deze Libanese aubergine dip, maak je van gepofte aubergines, knoflook en tahin.

Naar een recept van Ottolenghi, deze plakjes aubergine die je grilt zien er volkrijk uit met de paarse granaatappelpitjes. Eet dit gerecht als voor- of bijgerecht bijvoorbeeld.

Israëlische stijl streetfood: een pitabroodje gevuld met gegrilde aubergine, ei, hummus en een frisse salade.

Aziatische recepten met aubergine

Indiase aubergine curry

Mediterrane recepten met aubergine

caponata

Een Griekse ovenschotel met aubergine, gehakt en een witte saus. Misschien wel het bekendste gerecht met aubergine.

Deze Siciliaanse ratatouille is een van mijn favorieten en hij is nog mega gezond ook!

Een bekend vegetarisch pastagerecht met (harde) ricotta en aubergine. Lekker, makkelijk en snel!

Supersimpel en o zo lekker als lunch!

Italiaanse ovenschotel met aubergine en kaas. Dat klinkt goed, toch?

Pasta, gehaktballen en fijngesneden, gebakken aubergine is een prima combi.

Grill de aubergines en vul ze met rul gebakken gehakt, net zoals Leuke Recepten dat doet.

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *