Moussaka naar authentiek Grieks recept

  • voor 4 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Moussaka naar authentiek Grieks recept

Moussaka is bekend Grieks gerecht, maar wist je dat het eigenlijk afkomstig is uit Turkije? Aan het begin van de twintigste eeuw introduceerde een Griekse kok zijn variant op het gerecht in Griekenland en dat is de variant die wel tegenwoordig allemaal kennen.

Moussaka met de heerlijke smaken uit de Griekse keuken

De traditionele Griekse moussaka bevat gehakt, maar ook groenten zoals aubergine, kruiden om het lekker op smaak te brengen en een lichte kaassaus. Je maakt de moussaka heel eenvoudig zelf, met behulp van de oven. Je bakt eerst het gehakt lekker rul en grilt de aubergine. Daarna begin je met opbouwen van de moussaka in de ovenschaal. Eenmaal in de ovenschaal bak je dit heerlijke Griekse gerecht in de oven. Doe je daarna de oven open, dan wacht je een heerlijke ovenschotel met de smaken van Griekenland!

Nog meer Grieks

Moussaka doet mijn altijd een beetje denken aan lasagne, maar dan met groenteplakjes in plaats van lasagnevellen. Daarmee is dit gerecht ook uitermate geschikt voor mensen die glutenvrij eten! Heb je zin in nog meer Griekse gerechten? Probeer eens onze Griekse salade, pastitsio of Griekse hamburger!

Zo maak je onze traditionele Griekse moussaka:

Ingrediënten

  • 1
  • aubergine
  • in dunne plakjes gesneden
  • 500 gram
  • rundergehakt
  • 140 gram
  • tomatenpuree
  • 4
  • tomaten
  • in blokjes gesneden
  • 1 tl
  • oregano
  • 1/2 tl
  • speculaaskruiden
  • 1 teentje
  • knoflook
  • 25 gram
  • geraspte oude kaas
  • 200 gram
  • Griekse yoghurt
  • 150 ml
  • melk
  • zwarte peper
  • snuf
  • zout
  • scheutje
  • olijfolie

Benodigdheden

  1. ovenschaal
  2. diepe pan
  3. (grill)pan

Instructies

zelf moussaka maken
  1. Besprenkel de aubergine plakjes met zout en laat dit een half uur intrekken.
  2. Zet een diepe pan op middelhoog vuur, giet er olijfolie bij en pers hierboven de knoflook uit. Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Doe nu de tomaten, tomatenpuree, speculaaskruiden en oregano erbij en breng op smaak met peper en zout. Laat nog zo'n 5 minuten doorsudderen.
  3. Met een garde klop je in een kom de yoghurt, melk en kaas tot een egaal mengsel. Zet dit apart, dit wordt de topping.
  4. Verwarm de oven voor op 180 C.
  5. Dep de plakjes met keukenpapier droog. Zet de pan op hoog vuur en giet er wat olijfolie bij. Grill de aubergineplakjes aan beide kanten.
  6. Bedek de bodem van de ovenschaal met aubergineplakjes, bedek deze weer met een laag gehakt, gevolgd door een laag aubergine en dek af met de kaassaus. Bak de moussaka 10 tot 15 minuten op 180 C.
24 mensen willen het maken
24 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith.Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram

5 responses to “Moussaka naar authentiek Grieks recept

  • Gerda Versluis

    Hi Judith, een heel lekker gerecht, heb het alleen iets pittiger gemaakt door er griekse kruiden door te doen en nog wat extra kaneel. Verder ga ik de volgende keer wat minder tomatenpuree en wat meer verse tomaten erin verwerken.

    Beantwoorden
  • Lut

    Hallo Judith, wat zit er allemaal in die “speculaaskruiden” ? Hier in België kan je dat niet onmiddellijk vinden .
    Ik gebruik wel lamsgehakt maar dat is naar eigen smaak hé.
    groetjes

    Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Hi Lut, het is een kruidenmengsel met kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper. Je kunt dit naar eigen inzicht mengen. Of gebruik bijvoorbeeld enkel kaneel en nootmuskaat.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *