Pastitsio (Griekse ovenschotel)

  • voor 4 personen
  • Totale benodigde tijd
Terug naar categorie Ga naar recept

De 'pastitsio' laat zich het beste omschrijven als een Griekse lasagne. Je maakt deze Griekse ovenschotel door te beginnen met een laagje penne gemengd met boter en kaas, daarop ligt een laagje gehakt in tomatensaus met kruiden, vervolgens een dun laagje kaas en je topt hem af met een béchamelsaus en wat kaas. Even in de oven en voilà. Het fijne aan ovenschotels is dat je zelf intussen even iets anders kunt gaan doen. Ideaal als je gasten hebt. Of gewoon van van multitasken houdt ;-). Tip: eet de pastitsio met een salade, zoals deze Griekse salade.

Pastitsio (Griekse ovenschotel)

Pastitsio (Griekse ovenschotel)

Aanpassen porties:

voor 4 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 200 gram penne
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • 30 gram roomboter
  • 300 gram mager rundergehakt
  • 2 uien (gesnipperd)
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 300 gram passata di pomodoro
  • 1/4 tl zwarte peper
  • scheutje olijfolie
  • Béchamelsaus:
  • 50 gram roomboter
  • 55 gram witte tarwebloem
  • 500 ml warme melk

Benodigdheden

  1. ovenschaal
  2. koekenpan
  3. garde

Instructies

  1. Kook de pasta in ruim water beetgaar.
  2. Giet de pasta af en meng met 20 gram Parmezaanse kaas en een klontje boter totdat de boter is gesmolten
  3. Leg dit als basis onder op de ovenschotel.
  4. Verwarm de oven voor op 180 C.
  5. Zet een koekenpan op hoog vuur. Giet er een scheutje olie in en bak de ui en knoflook glazig. Voeg het gehakt toe en bak totdat je geen roze meer ziet. Voeg vervolgens tomatensaus (passata di pomodoro), oregano, nootmuskat en peper toe en bak enkele minuten mee.
  6. Giet de gehaktsaus over de pastalaag.
  7. Strooi wat kaas over het gehakt.
  8. Maak de koekenpan schoon en zet hem weer op middelhoog vuur.
  9. Smelt de boter in de koekenpan en voeg het bloem al roerende toe. Giet nu beetje bij beetje de melk toe totdat de saus indikt en vrijwel klontvrij is.
  10. Giet deze saus over het gehakt en maak af met wat kaas.
  11. Bak de pastitsio in ca. 15 minuten mooi goudbruin.

6 responses to “Pastitsio (Griekse ovenschotel)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *