Smoren & stoven plus recept voor een lekker stoofpotje

 • voor 4 personen
Terug naar categorie Ga naar recept

Op regenachtige druilerige dagen, krijg ik altijd de neiging om stoofvlees te maken. Ik word er altijd vrolijk als ik de verschillende kruiden en specerijen door m’n huis heen ruik en dat lekkere zachte vlees in de pan zie zitten.

Vandaag had ik ook zo een dag, ik zat op de bank tv te kijken, en daar zag ik een programma waar een vrouw stoofvlees aan het maken was. Kreeg gelijk zin om het zelf te gaan doen. Dus hoppa m’n auto in en naar de winkel gegaan en gelijk alle lekkere smaken in huis gehaald.

Toen ik thuis bezig was aan het stoven kon ik eigenlijk het verschil tussen smoren en stoven niet meer zien dus heb me boeken erbij gepakt en gekeken wat nu eigenlijk het verschil is tussen de twee. Ik zal ze alle twee even bij kort uitleggen en daarna een heerlijk receptuur voor een stoofpotje.

Smoren:

Het doel van smoren is het garen en zachter maken van producten die hard en taai zijn. Bij het smoren gebruik je niet veel vocht. Doordat je smoren in een pan doet met passende deksel heb je niet veel vocht nodig. Door dat het vocht verdampt en condenseert op de deksel en weer terug de pan in loopt behoud je het vocht in je pan en wordt je vlees langzaam aan gegaard. Je draait ook regelmatig je vlees en besprenkeld het met het braadvocht.

Stoven:

Het doel van stoven is eigenlijk hetzelfde als van het smoren alleen zit er een klein verschil in bij het stoven staat je product onder het vocht en hoeft het niet gedraaid of besprenkeld te worden. Dit doe je ook in een stoofpan. Bij het stoven is het ook van belang dat je je vocht niet laat koken want door het koken verliest het vlees veel van zijn smaak.

Het stoofpotje:

Ik ben zelf altijd van experimenteren met verschillende kruiden en specerijen en dan vooral in m’n stoofvlees. Ik vind alles lekker dus dat maakt het steeds makkelijker om alles een te proberen. Nu zag ik op de televisie dat die vrouw cacao poeder in het haar stoofvlees deed. Dus dacht bij mezelf dat wil ik ook wel eens proberen . Zo gezegd zo gedaan.

Smoren & stoven plus recept voor een lekker stoofpotje

Smoren & stoven plus recept voor een lekker stoofpotje

Aanpassen porties:

voor 4 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

 • 2 kilo riblappen
 • 1 bos bospeen
 • 2 uien
 • 1 blik gepelde tomaten
 • 2 kaneelstokjes
 • 7 kruidnageltjes
 • 2 rode pepertjes
 • 4 teentjes knoflook
 • 2 volle theelepels cacao poeder
 • 75 gram blanke rozijnen
 • 1 pot runder fond
 • 30 gram walnoten

Benodigdheden

Instructies

ingrediënten stoofpotje Ik heb de riblappen in grove grote blokken gesneden en de grote stukken vet ertussen uit gehaald. Heb het vlees in de pan aan gebakken en vervolgens de helft van de bouillon bij het vlees gedaan. Heb de uien en de gepelde tomaten in de blender gedaan met de twee rode pepers en knoflook cacao, rozijnen walnoten en het allemaal fijn gedraaid tot een soort van saus. Dit heb ik bij het vlees gedaan en de rest van de bouillon toegevoegd en het even goed doorgeroerd . De wortels heb ik geschild en in grove stukken gesneden. Heb een pan op het vuur gezet samen met wat olie hier heb ik het kaneel stokje en de kruidnagel even in aan gezet en vervolgens de wortel toegevoegd en even gebakken. Vervolgens heb ik dat ook bij het stoofvlees gedaan . Ik ben aan het stoven dus moeten alle producten onder het vocht staan is dat niet het geval voeg een beetje warm water toe tot het zo is. Laat je stoofvlees op een zacht vuur ongeveer een uur of vier langzaam aan gaar worden. Zodra je vlees zacht en gaar is serveer ik er kruiden rijst bij en bon appetit. Ik moet zeggen het gebruiken van de cacao geeft wel een extra geur en smaak aan je stoofvlees die mij eigenlijk wel erg bevalt .. Hopelijk hebben jullie er weer van geleerd en genieten jullie net zo van het stoofvlees als dat wij het hebben gedaan.   Groetjes en eetsmakelijk Devon Velders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *