Chocolade tulband cake

  • Voor 16 personen
  • Totale benodigde tijd
Chocolade tulband cake

Al maandenlang droomde ik over het maken van een tulband cake. Ze zien er zo ontzettend mooi uit! Dus toen ik op een dag bij Dille&Kamille een tulbandvorm zag liggen, moest ik wel. Maar ja, wat voor tulband maak je dan? Ik had het idee om een chocolade tulband cake met kersen te maken met een mooie roze kersenglazuur. Ik haalde de cake uit de oven, prikte er een satéprikker net niet diep genoeg in, keerde hem om op een draadrek...... en.... zag binnen 10 seconde de cake in elkaar storten: wat een cake had moeten worden werd een chocoladepoel met kersen op mijn aanrecht. Poging 2: ik dekte de cake af met alu-folie en bakte hem iets langer, prikte de prikker er goed in en wachtte even met keren. Wat tevoorschijn kwam was een mooie chocolade tulband, zonder instortingsgevaar. Alleen dat roze glazuur, dat zag je niet op een chocolade ondergrond, dus heb ik het na een paar druppels maar achterwege gelaten. Ook zonder dat is het een fijne, volle cake met een lekkere, vochtige structuur dankzij de yoghurt.

Ingrediënten

  • 200 gram
  • roomboter
  • (op kamertemperatuur)
  • 125 gram
  • kristalsuiker
  • 100 gram
  • Griekse yoghurt
  • 200 ml
  • melk
  • 4
  • eieren
  • 220 gram
  • zelfrijzend bakmeel
  • 35 gram
  • cacao
  • snuf
  • zout

Benodigdheden

  1. 1 medium ingevet tulbandbakblik
  2. keukenmachine (optioneel)
  3. aluminiumfolie

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 160 C.
  2. Klop de boter en suiker samen totdat de suiker volledig door de boter heen is gemengd.
  3. Meng in een andere kom het meel, cacao en zout. In een volgende kom meng je de yoghurt en de melk.
  4. Klop de eieren één voor één door het botermengsel heen.
  5. Meng de helft van het meelmengsel door het beslag heen, vervolgens de helft van het melkmengsel en herhaal dit totdat je een mooi glad beslag hebt.
  6. Dek de bovenkant van de cake af met aluminiumfolie en bak hem 55 minuten tot een uur. Check met een satéprikker of de cake gaar is.
  7. Laat hem een half uur afkoelen en keer hem dan om op een draadrek.
Ps. vind je de cake niet zoet genoeg? Strooi er dan wat poedersuiker overheen zoals ik voor de foto deed!
25 people want to make it
14 people have made it

Hi, ik ben Judith. Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram?  

11 responses to “Chocolade tulband cake

  • Gineke

    De tulband is goed gelukt. De smaak is net niet zoet genoeg, als je van melkchocolade houdt. Meer boter lijkt me ook lekkerder. Maar op zich was hij prima!

    Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Hi Gineke, leuk dat je hem hebt gemaakt! Zelf houd ik meer van pure chocolade, dus dat is denk ik een kwestie van smaak ;-). Fijn dat ‘ie in ieder geval goed gelukt is.

      Beantwoorden
  • Luna

    Vandaag uw recept gebruikt en de cake gebakken. Helaas viel de smaak tegen.
    Wat opviel is dat het een dure cake is want er worden best veel ingrediënten voor gebruikt, maar het was helemaal niet lekker geworden. Misschien dat het alleen bij mij zo is, maar als ik hem weer bak dan doe iig veel meer suiker in…

    Beantwoorden
  • Froukje

    Hoi, Ik heb de tulband gemaakt voor vrienden en hem versierd met gesmolten witte chocolade en pure chocolade schaafsel. Decoratief en en heel smaakvol!

    Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Oh, wat jammer Baudien! Het is een vrij massieve cake, maar hij zou toch enigszins moeten rijzen. Heb je zelfrijzend bakmeel gebruikt? Het enige wat ik me verder kan voorstellen is dat de eieren net niet luchtig genoeg geklopt waren. Jammer, hopelijk heeft het toch een beetje gesmaakt!

      Beantwoorden
  • Hanne

    Bedoel je dat als je de eieren een paar minuten extra klopt, de cake beter gaat rijzen of hoger blijft?
    Ik heb hem vanmiddag gemaakt, geen idee of hij gerezen was want het aluminiumfolie zat er steeds overheen;-) maar na het afkoelen was hij nog maar half de hoogte van de tulbandvorm. Ik heb hem een uurtje later doorgesneden en het grootste deel van de binnenkant is nog nattig. Lekker wel, maar toch heb ik het idee dat het er een dikkere droge/knapperige korst zou moeten zijn en alleen echt in het midden zo nattig zou moeten zijn?
    Ik ben voorlopig tevreden over het resultaat, prima zoet genoeg. Benieuwd wat het bezoek er morgen van zal zeggen:-)

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *