Romige pasta met asperges en rivierkreeftjes

  • voor 2 personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Yes, het is weer zover! Het Nederlandse aspergeseizoen is begonnen! Voor velen is dit een delicatesse waar naar uit wordt gekeken. Witte asperges zijn er maar beperkt en zijn zeer fijn van smaak. In deze romige pasta met asperges en rivierkreeft komen ze helemaal tot hun recht!

Het aspergeseizoen in Nederland is kort maar krachtig, meestal van april tot juni, en is voor veel mensen het hoogtepunt van het gastronomische jaar. Waar groene asperges stevig zijn en een nodige smaak hebben, zijn witte asperges fluweelzacht. Je kunt ze op de klassieke manier klaarmaken, met botersaus en ei bijvoorbeeld. Maar eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos.

Verrassende combinaties met asperges

Combineer zalm en witte asperges in deze verrassende tartaar. Of ga voor groene asperges in combinatie met witte asperges in deze salade. Asperges met pasta zijn ook altijd een succes.

Vandaar dat ik vandaag deze overheerlijke pasta met asperges, rivierkreeftjes, citroen en een druppeltje pesto aan je presenteer. Dit wil je echt proberen! Schil de asperges, maar gooi de schillen niet weg! In dit gerecht gebruiken we namelijk de schillen als basis voor de saus.

Witte asperges, ook wel het witte goud genoemd, zijn een culinaire schat die het heel goed doen op de Nederlandse bodem. Met hun zachte textuur en subtiele smaak vormen ze het perfecte ingrediënt voor een verfijnd gerecht. Combineer ze met rivierkreeftjes, citroen, pasta en pesto en je krijgt een heerlijk gebalanceerd en smakelijk gerecht!

Asperge pasta recept met rivierkreeftjes

Hier lees je alles over hoe je asperges kookt. Naast koken kun je asperges ook stomen, wokken en zelfs rauw eten! Eet je de asperges rauw? Dan kun je ze het beste fijnsnijden of in dunne linten snijden. Bij deze pasta koken we de asperges eerst beetgaar.

Zodra je de asperges geschild hebt, maak je de bouillon. Die dient dan weer als basis voor de saus die we op basis van een roux maken. Een romige smaak, maar dan zonder de slagroom. Dit betekent ook dat het recept geschikt is voor mensen met een lactose-intolerantie (generiek dan wel plantaardige boter en plantaardige pesto).

Veelzijdig

Het is niet alleen de verfijnde smaak van witte asperges die hen zo geliefd maakt, maar ook hun veelzijdigheid in de keuken. Of ze nu gestoomd, geroosterd, gebakken of gegrild worden, witte asperges behouden altijd hun unieke smaak en textuur. In de romige pasta met asperges voegen ze een subtiele zoetheid en een delicate textuur toe die perfect samengaat met de andere ingrediënten.

Romige pasta met asperges en rivierkreeftjes

Romige pasta met asperges en rivierkreeftjes

  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Aanpassen porties:

voor 2 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 175 gram pasta
  • 10 asperges (incl schil)
  • 40 g bloem
  • 40 g boter
  • 500 ml kokend water
  • 1 el verse pesto
  • 200 g rivierkreeftjes
  • 1 biologische citroen
  • Peper en zout
  • Platte peterselie

Benodigdheden

  • kookpan
  • steelpan

Instructies

  1. Rasp de citroen en zet de geraspte citroen even apart. Snijd de onderste 2 centimeter van de asperges af en gooi dit weg. Schil de asperges en doe de schillen in een pan. Voeg het water toe, samen met ruim peper en zout en kook 10 minuten. Zeef de bouillon, vang de bouillon op en gooi de schillen weg.
  2. Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking.
  3. Snijd de asperges ieder in 5 stukken en kook de asperges in ongeveer 7 minuten beetgaar. Giet af en laat uitlekken.
  4. Maak intussen de saus. Laat de boter smelten in de pan en voeg dan de bloem toe. Voeg beetje bij beetje de bouillon toe. Roer elke keer goed met de garde door zodat je geen klontjes krijgt. Breng op smaak met peper en zout en met de pesto.
  5. Roer de pasta door de saus en voeg de asperges toe. Verdeel de pasta over de borden en maak af met de rivierkreeftjes, platte peterselie en geraspte citroen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *