Aspergesalade met gegrilde witte en groene asperges

  • voor 3 personen
  • Voorbereidingstijd5 minuten
  • Kooktijd15 minuten
  • Totale benodigde tijd20 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Witte asperges, ook wel het 'witte goud' genoemd, zijn een heerlijke voorjaarsgroente die we in Nederland veel eten. Ze zijn in het seizoen van april tot en met juni en kunt ze vers van de boer of bij de supermarkt kopen. Ik vertel je graag meer over mijn heerlijke aspergesalade die ik er mee maakte.

Met burrata, aardappels en een heerlijke dressing

Een van mijn favoriete gerechten is de aspergesalade met gegrilde witte asperges, groene asperges, burrata, aardappelen en een heerlijke dressing. In deze salade komen de smaken van de asperges perfect tot hun recht. De citroen in de dressing en de crunch van de pistachenoten maken het af!

Witte asperges zijn fragiel en eet je het beste zo vers mogelijk. Koop ze daarom het liefst vers en bewaar ze tot gebruik in een vochtige doek in de koelkast. Schil de asperges voorzichtig met een dunschiller en snijd een stukje van de onderkant af. De meest klassieke manier om witte asperges te maken is ze te koken.

Gegrilde witte asperges

Maar wist je dat er nog veel meer mogelijkheden zijn met witte asperges? Je kunt ze stomen, rauw eten zoals in deze tartaar met zalm of grillen. Voor de lekkerste gegrilde asperges kook je ze niet voor! Maak ze schoon zoals je dat normaal doet en leg ze dan in een hete grillpan. Grill ze 5-10 minuten.

Eventueel smeer je ze vantevoren in met olijfolie, maar als je een goed hete grillpan hebt is dat niet nodig. Leg de asperges op de grillpan totdat ze mooie grillstrepen hebben en de asperges gaar zijn. Ze zullen meer bite hebben dan waneer je ze kookt en een beetje doen denken aan groene asperges qua smaak.

Groene asperges grillen

Voor de groene asperges hoef je alleen de onderkant af te snijden en ze vervolgens kort te grillen in de grillpan. Groene asperges hebben namelijk minder tijd nodig om gaar te worden dan witte asperges.

Als de asperges zijn afgekoeld, kun je ze in stukjes snijden en mengen met de gebakken aardappelen. Dien het op en maak af met de citroen-basilicum dressing, burrata en pistachenoten. Voor de dressing meng je basilicumblaadjes, knoflook, een sjalotje, citroensap, olijfolie, zout en peper tot een gladde saus. Giet de dressing er net voor serveren overheen zodat de aardappels en de asperges knapperig blijven.

De aspergesalade met gegrilde witte en groene asperges is een heerlijk fris gerecht dat perfect is voor een warme lentedag. Het is niet alleen lekker, maar ook gezond vanwege de vele vitaminen en mineralen die asperges bevatten.

Door de gegrilde witte asperges krijgt de salade een bijzondere smaak en een mooie textuur. De basilicum citroen dressing geeft de salade een frisse en kruidige smaak en de burrata zorgt voor een romige smaak. De pistachenoten geven de salade een lekkere crunch.

Nederlandse witte asperges zijn een echt seizoensproduct en daarom extra bijzonder. Ze zijn niet alleen lekker, maar ook gezond en voedzaam. Probeer deze aspergesalade met gegrilde witte asperges, groene asperges en burrata zelf maar eens!

Aspergesalade met gegrilde witte en groene asperges

Aspergesalade met gegrilde witte en groene asperges

  • Voorbereidingstijd5 minuten
  • Kooktijd15 minuten
  • Totale benodigde tijd20 minuten
Keukens

Notice: Undefined index: eiwitrijke-recepten in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 3 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 400 gram witte asperges (ongeschild)
  • 200 gram groene asperges
  • 500 gram mini-krieltjes
  • 1 bol burrata
  • 50 gram pistachenootjes (grof gehakt)
  • dressing:
  • 100 ml extra vergine olijfolie
  • 20 gram verse basilicum
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • sap van 1 citroen
  • snufje zout

Benodigdheden

  • grillpan

Instructies

  1. Bak de krieltjes in de oven of in de pan met wat olie goudbruin en gaar en laat even afkoelen.
  2. Schil de witte asperges en snijd 2 centimeter van de onderkant af.
  3. Snijd van de groene asperges ook 2 centimeter aan de onderkant af.
  4. Zet de grillpan op hoog vuur en laat goed heet worden. Leg de witte asperges erin en grill circa 7 minuten. Test of je ze gaar genoeg vindt en grill anders nog enkele minuten. Grill de groene asperges circa 4 minuten.
  5. Maak intussen de dressing door met een staafmixer of hakmolen alle ingrediënten te pureren.
  6. Hak de pistachenoten grof.
  7. Snijd de asperges in drieën en meng met de aardappels op een grote schaal.
  8. Leg de burrata erop. Verdeel de nootjes er overheen en maak af met de dressing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *