Bieten panna cotta (bieten dessert)
- Door Judith Pagrach
- Nederlands
- voor 4 personen
Ik heb veel favoriete groentesoorten en biet behoort zeker in dat rijtje! Komt dat even goed uit, want bieten zijn helemaal in het seizoen. Wat extra leuk is van bieten is dat ze eten een mooie kleur geven. Zo kun je het gebruiken als alternatief voor kleurstof in eten. Deze panna cotta is toch ook prachtig met zijn helderroze kleur?
Misschien is een panna cotta of überhaupt een dessert niet iets waar je direct aan denkt bij biet. Toch, als je er overna denkt is het zo gek nog niet. Niet alleen de kleur heeft 'ie mee, bietjes zijn van nature ook een zoete groentesoort. Bovendien, eenmaal gekookt kun je er een hele gladde puree van maken wat zorgt voor een prettige structuur voor een dessert.
Bieten panna cotta (bieten dessert)
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaaktvoor 4 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 2 gekookte bieten
- 4 el honing (of andere vloeibare zoetstof naar keuze)
- 1 vanillepeul
- 200 ml slagroom
- 200 ml (halfvolle) melk
- 1 el agar agar*
- * of gebruik 2 gelatineblaadjes geweekt in koud water - het gerecht is dan NIET meer vegetarisch
Benodigdheden
- steelpan
- 4 weckpotjes of puddingvormpjes
- staafmixer
Instructies
- Pureer de bieten tot een gladde puree. Als er nog stukjes inzitten, kun je de puree het beste zeven voor een gladde structuur in je panna cotta straks.
- Zet de pan op laag vuur en giet de melk en slagroom erbij.
- Schraap de vanillepeul uit en roer het merg door de melk. Roer daarna de honing, agar agar en bietenpuree er doorheen.
- Proef met een klein lepeltje of je de panna cotta zo zoet genoeg vindt. Voeg anders meer honing toe.
- Draai het vuur uit en laat enkele minuten afkoelen.
- Giet vervolgens in de potjes of vormpjes. Laat op het aanrechten helemaal afkoelen en laat vervolgens minstens 2 uur in de koelkast opstijven.
- Serveer met wat verse, lobbig geklopte slagroom.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 149 | Calorieën uit vetten 40 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 5g, Waarvan | 7% | |
Verzadigde vetzuren 3g | 14% | |
Transvetzuren g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 1g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 0g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Biet is ook absoluut één van mijn favoriete soorten groenten, Ziet er ook heel leuk uit in deze potjes :)
Biet is best veelzijdig, maar toch kook ik er te weinig mee. Dit recept sla ik even op, lijkt me heerlijk!
Leuk, laat me weten als je het hebt geprobeerd :-).