Bijzondere bietenstamppot

  • voor 3 personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd25 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Vaak staan bij ons Aziatische, Midden-Oosterse of Mediterrane gerechten op het menu. Maar soms, als het een koude, kille dag is, heb ik weleens zin in een echte Hollandse stamppot. Omdat ik eens zin had in een stamppot die iets anders is dan anders (dus geen hutspot of andijviestamppot), ging ik voor een lekkere bietenstamppot. Door er appel aan toe te voegen, wordt het licht zoet én krijg je een beetje bite. De kaas en worstjes zorgen voor wat extra hartigheid. Uiteraard hoef je de worstjes er niet bij te maken en kun je dit gerecht ook prima vegetarisch eten!

Bijzondere bietenstamppot

Bijzondere bietenstamppot

  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd25 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Aanpassen porties:

voor 3 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 600 gram kruimige aardappels (geschild en in kleine partjes gesneden)
  • 400 gram geraspte bietjes (kant-en-klaar)
  • 1 Elstar appel
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 el kaneel
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • 1/4 tl zwarte peper
  • snufje zout
  • 125 ml lauwwarme melk
  • klontje roomboter (ongeveer 25 gram)
  • 25 gram geraspte oude kaas
  • optioneel: (runder)worstjes

Benodigdheden

  1. pan om de aardappels in te koken
  2. koekenpan (als je de worstjes erbij eet)
  3. stamper (heb je die niet? Gebruik dan een vork!)

Instructies

  1. Breng de pan met water aan de kook en kook de aardappelstukjes 20 - 25 minuten, totdat ze gaar zijn.
  2. Schil intussen de appel en snijd de appel in kleine blokjes.
  3. Leg de appelstukjes in een kom en besprenkel met citroensap. Voeg de nootmuskaat en kaneel hieraan toe en meng.
  4. Als je er ook worstjes bij serveert, kan je vervolgens de worstjes.
  5. Giet de aardappels af en pureer met de stamper. Voeg eerst de melk toe, totdat je een gladde massa hebt en vervolgens de boter.
  6. Breng de puree op smaak met peper en zout en zo nodig extra nootmuskaat.
  7. Meng vervolgens de appel en bietjes door de aardappelpuree heen totdat je een mooie stamppot hebt.
  8. Tot slot kan de kaas er doorheen.
  9. Als je er ook worstjes bij eet, garneer je de stamppot met de worstjes.

4 reacties op “Bijzondere bietenstamppot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *