Bloedsinaasappel cake met karnemelk

  • voor 12 personen
  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd1 uur
  • Totale benodigde tijd1 uur en 15 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Bloedsinaasappels zijn maar heel even in het seizoen, maar oh, wat zijn ze mooi! Van de buitenkant zie je haast het verschil niet met een normale sinaasappel, maar als je ze doorsnijdt.... Dan zie je de helderrode kleur van het vruchtvlees.

Ondersteboven van bloedsinaasappel

Dat kun je gebruiken in bijvoorbeeld een salade, maar ook in een zake, zoals deze cake. Je bakt de cake ondersteboven, een beetje als een tarte tatin dus. De bloedsinaasappel leg je op de bodem met suiker, daaroverheen giet je het cakebeslag. Eenmaal uit de oven keer je hem om. En voilà, daar is dan die mooie bloedsinaasappel bovenkant. Overigens gebruiken we ook in het beslag het sap van de sinaasappels. In combinatie met karnemelk geeft dat een heerlijk frisse smaak. Het recept is geïnspireerd op die van de Amerikaanse blog Two cups of flour.

Vind je bloedsinaasappels ook zo mooi en heb je zin in een overheerlijke cake waar je zonder te veel gedoe maximaal resultaat bereikt? Probeer deze cake dan zeker eens! Neem ook eens een kijkje bij onze andere cake en taart recepten.

Bloedsinaasappel cake met karnemelk

Bloedsinaasappel cake met karnemelk

  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd1 uur
  • Totale benodigde tijd1 uur en 15 minuten
Aanpassen porties:

voor 12 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • bloedsinaasappellaag:
  • 2 bloedsinaasappels
  • 3 el kristalsuiker
  • cake:
  • 200 gram volkoren bloem
  • 125 gram witte tarwebloem
  • 150 gram kristalsuiker
  • 50 gram bruine rietsuiker
  • 70 gram gesmolten roomboter
  • 185 ml karnemelk
  • sap van 1/2 bloedsinaasappel
  • 3 eieren
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje keukenzout

Benodigdheden

  • rond cakeblik of springvorm met een diameter van 24 cm bekleed met bakpapier
  • keukenmachine met platte menghaak (klopper) opzetstuk
  • grote mengkom

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 175 C (hetelucht).
  2. Strooi 3 el suiker over de bodem van de bakvorm.
  3. Schil de 2 bloedsinaasappels en snijd ze in plakjes. Verdeel de plakjes over de bakvorm. Ze mogen wat overlappen en het is het lekkerste als je de gaten zo veel mogelijk opvult. Zet dit even apart en ga door met het maken van het cakebeslag.
  4. Meng in een grote kom volkoren bloem, witte tarwebloem, bakpoeder en een snufje keukenzout.
  5. Meng in de keukenmachine de boter samen met de kristalsuiker en rietsuiker. Voeg vervolgens het sinaasappelsap en karnemelk toe en klop tot het helemaal is opgenomen. Verlaag de snelheid van de keukenmachine en meng één voor één de eieren in het beslag.
  6. Klop nu het bloemmengsel voorzichtig door het natte mengsel heen tot een egaal beslag.
  7. Giet het beslag over de plakjes bloedsinaasappel en bak de cake in circa 50 - 60 minuten gaar.
  8. Test met een satéprikker of de cake gaar is. Komt deze er schoon uit? Dan ie 'ie gaar. Zet hem anders nog heel even in de oven.
  9. Keer de cake voorzichtig om op een draadrek en laat hem afkoelen.
  10. De cake is flink gerezen. Als je het mooier vind kun je de bolle kant eraf snijden zodat de cake mooi plat is, maar dat is geheel optioneel!
Tip: lekker met een beetje zure room! Heb je dit recept gemaakt? Laat het weten via Instagram met de hashtag #myfoodblognl. Dat vind ik heel erg leuk om te zien én ik deel op Instagram wekelijks jullie creaties :-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *