Bloedsinaasappel cake met karnemelk
- Door Judith Pagrach
- Amerikaans
- voor 12 personen
- Voorbereidingstijd15 minuten
- Kooktijd1 uur
- Totale benodigde tijd1 uur en 15 minuten
Bloedsinaasappels zijn maar heel even in het seizoen, maar oh, wat zijn ze mooi! Van de buitenkant zie je haast het verschil niet met een normale sinaasappel, maar als je ze doorsnijdt.... Dan zie je de helderrode kleur van het vruchtvlees.
Ondersteboven van bloedsinaasappel
Dat kun je gebruiken in bijvoorbeeld een salade, maar ook in een zake, zoals deze cake. Je bakt de cake ondersteboven, een beetje als een tarte tatin dus. De bloedsinaasappel leg je op de bodem met suiker, daaroverheen giet je het cakebeslag. Eenmaal uit de oven keer je hem om. En voilà, daar is dan die mooie bloedsinaasappel bovenkant. Overigens gebruiken we ook in het beslag het sap van de sinaasappels. In combinatie met karnemelk geeft dat een heerlijk frisse smaak. Het recept is geïnspireerd op die van de Amerikaanse blog Two cups of flour.
Vind je bloedsinaasappels ook zo mooi en heb je zin in een overheerlijke cake waar je zonder te veel gedoe maximaal resultaat bereikt? Probeer deze cake dan zeker eens! Neem ook eens een kijkje bij onze andere cake en taart recepten.
Bloedsinaasappel cake met karnemelk
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd15 minuten
- Kooktijd1 uur
- Totale benodigde tijd1 uur en 15 minuten
voor 12 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- bloedsinaasappellaag:
- 2 bloedsinaasappels
- 3 el kristalsuiker
- cake:
- 200 gram volkoren bloem
- 125 gram witte tarwebloem
- 150 gram kristalsuiker
- 50 gram bruine rietsuiker
- 70 gram gesmolten roomboter
- 185 ml karnemelk
- sap van 1/2 bloedsinaasappel
- 3 eieren
- 1 tl bakpoeder
- snufje keukenzout
Benodigdheden
- rond cakeblik of springvorm met een diameter van 24 cm bekleed met bakpapier
- keukenmachine met platte menghaak (klopper) opzetstuk
- grote mengkom
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 C (hetelucht).
- Strooi 3 el suiker over de bodem van de bakvorm.
- Schil de 2 bloedsinaasappels en snijd ze in plakjes. Verdeel de plakjes over de bakvorm. Ze mogen wat overlappen en het is het lekkerste als je de gaten zo veel mogelijk opvult. Zet dit even apart en ga door met het maken van het cakebeslag.
- Meng in een grote kom volkoren bloem, witte tarwebloem, bakpoeder en een snufje keukenzout.
- Meng in de keukenmachine de boter samen met de kristalsuiker en rietsuiker. Voeg vervolgens het sinaasappelsap en karnemelk toe en klop tot het helemaal is opgenomen. Verlaag de snelheid van de keukenmachine en meng één voor één de eieren in het beslag.
- Klop nu het bloemmengsel voorzichtig door het natte mengsel heen tot een egaal beslag.
- Giet het beslag over de plakjes bloedsinaasappel en bak de cake in circa 50 - 60 minuten gaar.
- Test met een satéprikker of de cake gaar is. Komt deze er schoon uit? Dan ie 'ie gaar. Zet hem anders nog heel even in de oven.
- Keer de cake voorzichtig om op een draadrek en laat hem afkoelen.
- De cake is flink gerezen. Als je het mooier vind kun je de bolle kant eraf snijden zodat de cake mooi plat is, maar dat is geheel optioneel!
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 188 | Calorieën uit vetten 15 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 2g, Waarvan | 3% | |
Verzadigde vetzuren 1g | 3% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 1g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 0g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen