Broodpudding met blauwe bessen en speculaas

  • voor 4 personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

'Bread and butter pudding' of 'broodpudding' is ooit bedacht om de restjes oud brood (en melk en eieren) op te maken.  Tegenwoordig is het nog steeds een populair dessert, niet alleen om de restjes op te maken. De broodpudding bestaat normaliter uit sneetjes wit brood, een mengsel van ei, melk en room, suiker, kaneel en rozijnen.

Vandaag de dag zijn er veel variaties mogelijk, bijvoorbeeld waar de rozijnen eerst zijn geweld in rum bijvoorbeeld of met sinaasappel en chocolade. Je kunt er ook voor kiezen om brioche, croissantjes of een andere broodsoort te nemen. Ik wilde mijn 'bread and butter pudding' een extra winterse twist geven en deed dat met speculaas en blauwe bessen. Je kunt er ook nog extra speculaaskruiden aan toevoegen voor een nog meer Sinterklaas gevoel :-). Overigens zijn blauwe bessen uit de vriezer perfect geschikt voor deze broodpudding.

Als dessert is deze speculaas broodpudding heerlijk, maar wat dacht je ervan om het als ontbijt te eten als alternatief voor wentelteefjes :-)?

Broodpudding met blauwe bessen en speculaas

Broodpudding met blauwe bessen en speculaas

  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Aanpassen porties:

voor 4 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 1/2 wit brood zonder korstjes
  • 3 eieren geklutst
  • 250 ml halfvolle melk
  • 200 ml verse slagroom
  • 3 el kristalsuiker
  • 50 gram blauwe bessen
  • 4 speculaasjes
  • roomboter op kamertemperatuur

Benodigdheden

  • ovenschaal (10 x 20 cm)

Instructies

speculaas broodpudding voor Sinterklaas
  1. Verwarm de oven voor op 180 C.
  2. Meng de eieren met de slagroom, melk en suiker.
  3. Besmeer de sneetjes brood aan een kant met boter. Snijd de boterhammen diagonaal door zodat je allemaal driehoekjes hebt. Leg deze in de ingevette onveschaal, met de beboterde kant naar boven.
  4. Giet het eiermengsel hier overheen.
  5. Strooi de blauwe bessen hier overheen en verkruimel de speculaasjes grof. Strooi ook deze over de 'bread and butter pudding' heen. Bak 20 minuten op 180 C.
Tip: probeer de broodpudding ook eens met een scheutje Cointreau!

2 reacties op “Broodpudding met blauwe bessen en speculaas

  • Bjorn

    Ongelooflijk lekker en zo simpel te maken.
    Mijn nieuwjaarsgasten vonden het Waauw.
    Nochthans had ik er als fervent Engeland toerist
    eerlijk gezegd nog nooit van gehoord.
    Bedankt voor dit geweldige recept.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *