Bulghur, kruidige gehaktballetjes en groene asperges

  • voor 3 personen
  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd15 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Afgelopen september waren we in het sprookjesachtige Marrakesh. Eén van de dingen die je daar niet mag missen is de 'souk d'épices', oftewel de kruidenmarkt. Met een volle tas verlieten we de kruidenmarkt weer. Behalve dat hete en plaatje is om te zien, kun je hier zo ontzettend veel kruiden krijgen en veelal tegen goede prijzen. Ras-el-hanout is een kostbaar kruidenmengsel doordat er dure ingrediënten in zitten zoals saffraan en anijs. Het mengsel werd vers voor ons gemalen zodat we konden zien dat we echt een premium mix hadden ;-). Iedereen maakt zijn mix anders dus per keer kan de smaak verschillen, maar het is altijd aromatisch en kruidig! Deze ras-el-hanout past perfect in het gerecht van vandaag: bulghur met courgette, asperges en kruiden. De bulghur is met de citroen, peterselie en munt lekker fris. De gehaktballetjes zorgen voor een meer spicy element. Een lekker gerecht boordevol groenten én smaak!

Bulghur, kruidige gehaktballetjes en groene asperges

Bulghur, kruidige gehaktballetjes en groene asperges

  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd15 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Aanpassen porties:

voor 3 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 200 gram fijne bulghur (of couscous)
  • 350 gram groene asperges
  • 1 courgette (in kleine blokjes gehakt)
  • 15 gram verse munt (fijngesneden)
  • 10 gram platte peterselie (fijngesneden)
  • 10 gram verse basilicum (fijngesneden)
  • sap van 1/2 citroen
  • rasp van 1 citroen
  • scheut olijfolie
  • voor de gehaktballetjes:
  • 300 gram rundergehakt
  • 1 tl ras-el-hanout
  • 1 rode peper (fijngesneden)
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • zwarte peper (naar smaak)
  • snuf zout (naar smaak)
  • optioneel: verkruimelde feta kaas

Benodigdheden

  • koekenpan
  • kookpan
  • grote schaal

Instructies

  1. Bereid de bulghur volgens de instructies op de verpakking. Ik deed dat door de bulghur in een kom te doen en hier circa 350 ml. kokend water bij te gieten. Vervolgens heb ik er een bord op gelegd zodat de stoom in de kom bleef.
  2. Snijd 3 cm van de onderkanten van de asperges af en was ze goed. Blancheer de asperges door ze in circa 4 minuten te koken in een kookpan.
  3. Haal ze uit de pan en zet een koekenpan op hoog vuur. Giet hier wat olie in en rooster de asperges hier nog enkele minuten in. Haal ze vervolgens uit de pan.
  4. Maak intussen de gehaktballetjes door het gehakt te mengen met knoflook, peper, zout, rode peper en has-el-hanout. Draai er circa 16 gehaktballetjes van.
  5. Bak de gehaktballetjes in de koekenpan gaar.
  6. Meng de bulghur met een vork zodat deze weer mooi luchtig wordt. Meng de citroenrasp, sap, courgette, peterselie, munt en basilicum er doorheen.
  7. Leg de asperges op de bulghursalade, gevolgd door de gehaktballetjes. Maak eventueel af met wat extra vergine olijfolie.

Een reactie op “Bulghur, kruidige gehaktballetjes en groene asperges

  • Inez

    Ik ben al jarenlang op zoek naar een goed recept voor couscous/bulgur/quinoa! Ik ga dit zeker eens proberen, ziet er heel lekker uit!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *