Bulghur, kruidige gehaktballetjes en groene asperges
- voor 3 personen
- Voorbereidingstijd15 minuten
- Kooktijd15 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
Afgelopen september waren we in het sprookjesachtige Marrakesh. Eén van de dingen die je daar niet mag missen is de 'souk d'épices', oftewel de kruidenmarkt. Met een volle tas verlieten we de kruidenmarkt weer. Behalve dat hete en plaatje is om te zien, kun je hier zo ontzettend veel kruiden krijgen en veelal tegen goede prijzen. Ras-el-hanout is een kostbaar kruidenmengsel doordat er dure ingrediënten in zitten zoals saffraan en anijs. Het mengsel werd vers voor ons gemalen zodat we konden zien dat we echt een premium mix hadden ;-). Iedereen maakt zijn mix anders dus per keer kan de smaak verschillen, maar het is altijd aromatisch en kruidig! Deze ras-el-hanout past perfect in het gerecht van vandaag: bulghur met courgette, asperges en kruiden. De bulghur is met de citroen, peterselie en munt lekker fris. De gehaktballetjes zorgen voor een meer spicy element. Een lekker gerecht boordevol groenten én smaak!
Bulghur, kruidige gehaktballetjes en groene asperges
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd15 minuten
- Kooktijd15 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
voor 3 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 200 gram fijne bulghur (of couscous)
- 350 gram groene asperges
- 1 courgette (in kleine blokjes gehakt)
- 15 gram verse munt (fijngesneden)
- 10 gram platte peterselie (fijngesneden)
- 10 gram verse basilicum (fijngesneden)
- sap van 1/2 citroen
- rasp van 1 citroen
- scheut olijfolie
- voor de gehaktballetjes:
- 300 gram rundergehakt
- 1 tl ras-el-hanout
- 1 rode peper (fijngesneden)
- 1 teentje knoflook (geperst)
- zwarte peper (naar smaak)
- snuf zout (naar smaak)
- optioneel: verkruimelde feta kaas
Benodigdheden
- koekenpan
- kookpan
- grote schaal
Instructies
- Bereid de bulghur volgens de instructies op de verpakking. Ik deed dat door de bulghur in een kom te doen en hier circa 350 ml. kokend water bij te gieten. Vervolgens heb ik er een bord op gelegd zodat de stoom in de kom bleef.
- Snijd 3 cm van de onderkanten van de asperges af en was ze goed. Blancheer de asperges door ze in circa 4 minuten te koken in een kookpan.
- Haal ze uit de pan en zet een koekenpan op hoog vuur. Giet hier wat olie in en rooster de asperges hier nog enkele minuten in. Haal ze vervolgens uit de pan.
- Maak intussen de gehaktballetjes door het gehakt te mengen met knoflook, peper, zout, rode peper en has-el-hanout. Draai er circa 16 gehaktballetjes van.
- Bak de gehaktballetjes in de koekenpan gaar.
- Meng de bulghur met een vork zodat deze weer mooi luchtig wordt. Meng de citroenrasp, sap, courgette, peterselie, munt en basilicum er doorheen.
- Leg de asperges op de bulghursalade, gevolgd door de gehaktballetjes. Maak eventueel af met wat extra vergine olijfolie.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 446 | Calorieën uit vetten 80 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 9g, Waarvan | 14% | |
Verzadigde vetzuren 3g | 14% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 5g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 1g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Ik ben al jarenlang op zoek naar een goed recept voor couscous/bulgur/quinoa! Ik ga dit zeker eens proberen, ziet er heel lekker uit!