Cilbir (Turkse eieren)

  • voor 3 personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd10 minuten
  • Totale benodigde tijd20 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Vandaag een gerecht dat zowel geschikt is voor ontbijt als lunch: Turkse eieren. Ook wel bekend als cilbir (çilbir). Dit gerecht bestaat uit gepocheerde eieren op een bedje van Turkse knoflookyoghurt. Om het af te maken gesmolten pittige boter, op smaak gebracht met peper en zout.

Het is een heerlijk en voedzaam gerecht dat iedereen laat smullen. Lekker met een simit of rustiek brood. Serveer op een groot bord en laat iedereen zijn brood erin scheppen.

Gepocheerde Turkse eieren

Om Turkse eieren te maken, begin je met het pocheren van de eieren. Zet het vuur laag en voeg een scheutje azijn toe aan het kokende water. Breek voorzichtig de eieren en laat ze in het water glijden. Na ongeveer 3 minuten zijn de eieren gepocheerd. Haal ze uit het water met een schuimspaan.

Terwijl de eieren pocheren, kun je de Turkse yoghurt op smaak brengen met knoflook, peper en zout. Roer de yoghurt goed door en verdeel het over de borden. Leg de gepocheerde eieren op de yoghurt en maak af met gesmolten kruidige boter. Voeg eventueel nog wat extra peper en zout toe naar smaak.

Je kunt Turkse yoghurt kopen in de Turkse supermarkt. Heb je die niet in de buurt? Dan kun je ook kiezen voor Griekse yoghurt. Dit is ook een dikke yoghurtsoort die goed past bij çilbir. Haal de eieren uit het water en leg ze op de yoghurt.

Smeuïge boter

Voor de gesmolten boter kun je het beste ongezouten roomboter gebruiken. Smelt de boter in een pan op laag vuur en voeg vervolgens wat gedroogde pul biber, chilivlokken of paprikapoeder toe.

Dit geeft de boter een kruidige smaak die perfect past bij de gepocheerde eieren en de yoghurt. Ik voegde zelf ook wat hele komijnzaadjes toe voor extra smaak. Je kunt dit eventueel ook achterwege laten.

Lekker en voedzaam

Turkse eieren zijn een heerlijk en voedzaam gerecht. Het is gemakkelijk te maken en het ziet er bovendien prachtig uit op tafel. Je kunt het serveren als ontbijt of lunch. Het is een perfecte keuze voor een brunch met vrienden of familie.

Dus waar wacht je nog op? Ga snel aan de slag en maak deze heerlijke Turkse eieren! Het is een gerecht dat zeker indruk zal maken op je gasten. En het beste van alles? Het is lekker, voedzaam en ziet er super indrukwekkend uit. Bon appétit!

Variatie op cilbir

Er zijn verschillende variaties op cilbir. Zo kun je bijvoorbeeld fijngesneden kruiden toevoegen aan de yoghurt, zoals dille, peterselie of koriander. Zo voeg je nog meer smaak toe!

Cilbir (Turkse eieren)

Cilbir (Turkse eieren)

  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd10 minuten
  • Totale benodigde tijd20 minuten
Aanpassen porties:

voor 3 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 200 gram Turkse yoghurt (of Griekse yoghurt of volle yoghurt - dan is de saus wel dunner!)
  • 1 teentje knoflook (geraspt)
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • 2 el roomboter
  • 1/2 tl pul biber chilivlokken of paprikapoeder
  • 1/2 tl komijnzaad (optioneel)
  • 3 takjes dille
  • voor erbij: simits Turks brood of rustiek brood

Benodigdheden

  • kookpan (voor de eieren)
  • koekenpan of steelpannetje (voor de boter)

Instructies

  1. Maak de knoflookyoghurt. Rasp een teentje knoflook boven de yoghurt, meng en breng op smaak met zout en peper. Zet dit apart.
  2. Pocheer nu een voor een de eieren. Breng een pan water aan de kook. Breek een ei en doe dit in een klein schaaltje. Voeg een scheutje azijn toe aan het water.
  3. Maak met een lepel een draaikolk en laat het ei voorzichtig in het water vallen. Laat 3 minuten pocheren en haal er dan met een schuimspaan uit. Laat uitlekken op keukenpapier.
  4. Maak de pittige boter door de boter op lage temperatuur te smelten in de pan. Voeg dan pul biber en komijnzaad toe en laat enkele minuten verwarmen. Haal van het vuur.
  5. Schep in een diep bord yoghurt en laat voorzichtig de gepocheerde eieren hierin vallen. Giet nu de boter er overheen en maak eventueel af met verse dille. Strooi tot slot wat zout over het gerecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *