De lekkerste Eton mess – met gemarineerde aardbeien

  • voor 4 personen
  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Totale benodigde tijd15 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Als het gaat om lekkere zomerse desserts, dan is een Eton Mess er zeker een om te proberen! Het toetje vindt zijn oorsprong in het Verenigd Koninkrijk en is heerlijk in zijn eenvoud. Aardbeien, slagroom en merengue. Dat is de basis.

De romige en luchtig opgeklopte slagroom, de zoete aardbeien, de aardbeiensaus en de knapperige merengue zijn een perfecte combinatie. Heerlijk zomers, snel te maken en een lust voor het oog en de smaakpapillen.

Wat is Eton Mess?

De oorsprong van dit dessert gaat terug tot de late 19e eeuw, toen het dessert voor het eerst werd geserveerd in Eton College, een prestigieuze kostschool in Engeland. Het verhaal gaat dat tijdens een cricketwedstrijd tussen Eton en Harrow, een picknickmand vol met aardbeien, room en meringue per ongeluk werd omgestoten. In plaats van het dessert weg te gooien, besloten de studenten het te mengen tot een smakelijke puinhoop - zo ontstond de Eton Mess.

En anno de 21e eeuw is het nog altijd een favoriet. In de UK, maar ook ver daarbuiten! Ook wij zijn dol op dit simpele, maar o zo lekkere toetje! Als jij hem eenmaal hebt gemaakt, vind je het vast ook erg lekker. Een makkelijk toetje met rood fruit.

Het recept voor de lekkerste Eton Mess

Het geheim van de lekkerste Eton Mess zit hem in de kwaliteit van de ingrediënten en de juiste verhoudingen. Je hebt verse aardbeien nodig, vers opgeklopte slagroom, een klein beetje fijne suiker (voor de zelfgemaakte aardbeiensaus) en merengue of stukken meringue.

Voor de merengue geldt dat je ze uiteraard zelf kunt maken. Maar je kunt ook kant-en-klare merengue in de supermarkt of speciaalzaak kopen. Zo is het helemaal een snel en makkelijk dessert.

Variatie op klassieke Eton mess met aardbeien

Als variatie op de klassieker heb ik 2 dingen aangepast/ Ik marineerde de aardbeien in wijn en ik deed er wat basilicumblaadjes bij. Aardbeien en basilicum zijn een match match made in heaven! Je kunt de aardbeien marineren in alcoholvrije wijn als je wil. Gebruik een zoete dessertwijn als je van zoet houdt. Ga anders voor iets drogers.

Maak de Eton mess niet te lang van tevoren. Dan wordt het schuim zacht en dat is zonde. Wel kun je alle losse elementen voorbereiden en op het moment zelf bij elkaar doen. Serveer in individuele glaasjes of een grote trifle schaal.

De lekkerste Eton mess – met gemarineerde aardbeien

De lekkerste Eton mess – met gemarineerde aardbeien

  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Totale benodigde tijd15 minuten
Keukens
Gangen

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 4 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 350 ml slagroom
  • 4 grote meringues in grove stukken of 20 mini meringues
  • 300 gram aardbeien
  • 1 tl fijne suiker
  • 10 basilicumblaadjes
  • 2 el wijn (zoete dessertwijn of anders een drogere wijn)

Benodigdheden

  • blender
  • 4 glazen
  • handmixer of standmixer

Instructies

  1. Was de aardbeien goed, haal de kroontjes eraf. Zet de helft apart. Snijd de andere helft in kwarten.
  2. Giet de wijn in een klein kommetje en doe hier de aardbeienstukjes bij, zet apart.
  3. Pureer de andere helft van de aardbeien met de suiker tot een gladde puree.
  4. Klop de slagroom stijf.
  5. Schep een flinke lepel slagroom in een glas en giet hier wat aardbeien puree op. Maak voorzichtig met een lepel een swirl in de saus. Breek de schuimpjes in stukken en verdeel de helft over de glaasjes.
  6. Doe hier de aardbeien op met wat basilcumblaadjes. Schep weer wat slagroom hierop en dan weer wat aardbeienpuree. Gevolgd door de overgebleven stukjes meringue en aardbeien. Maak af met basilicum.
Eton mess gemarineerde aardbei

2 reacties op “De lekkerste Eton mess – met gemarineerde aardbeien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *